Het wordt vanwege alle gezondheidsvoordelen die het biedt ook wel het wondermineraal genoemd, maar velen van ons zijn zich niet volledig bewust van het belang ervan. Velen hebben een tekort aan magnesium en de meesten weten dat niet eens. Dit is reden tot zorg, omdat tekorten aan magnesium worden gekoppeld aan een aantal symptomen en ziekten. In totaal zijn er 325 enzymsystemen in het menselijk lichaam afhankelijk van magnesium om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan het mineraal kan correleren met veel gezondheidskwesties zoals angst, bloedstolsels, depressie, hypertensie en osteoporose om er maar eens een paar te noemen. Een onderzoek vond een hoger sterftecijfer bij mensen met een magnesium deficiëntie en ze hadden ook twee keer zoveel kans om dood te gaan bij intensieve zorg voor ziekte. Met zoveel mensen die een tekort hebben, kan bijna iedereen baat hebben bij het verhogen van hun magnesiuminname.

Wat kan magnesium voor jou betekenen? De voordelen van magnesium

Magnesium heeft tal van voordelen voor de gezondheid, maar hier zijn de 10 belangrijkste redenen om ervoor te zorgen dat je er genoeg van binnenkrijgt:

1. Vermindert het risico op diabetes en reguleert de insuline

Onderzoeken hebben aangetoond dat de inname van magnesium het risico op het krijgen van diabetes verlaagt en dat magnesium deficiëntie, omdat het insulineresistentie veroorzaakt, het risico op diabetes kan verhogen. Bovendien helpt magnesium bij de regulering van de bloedsuikerspiegel.

2. Voorkomt hartaandoeningen

Talrijke onderzoeken ontdekten een verband tussen magnesium en de gezondheid van het hart. Vergelijkbaar met de bevindingen in het onderzoek naar diabetes, hadden mensen met een magnesium deficiëntie meer kans op het ontwikkelen van coronaire hartziekten, terwijl mensen met een hogere magnesiuminname hun risiconiveau zagen dalen.

3. Sterkere botten

Magnesium is essentieel voor de absorptie van calcium. Magnesium zorgt voor de aanmaak van een ​​bepaald hormoon, calcitonine, stimuleert dat de botstructuur helpt te behouden en calcium uit het bloed en de zachte weefsels naar de botten brengt.

 4. Helpt bij gewichtsverlies

Magnesium helpt bij de spijsvertering en helpt het lichaam eiwitten, vetten en koolhydraten te gebruiken. Het onderdrukt ook de obesitas-genen.

 5. Verlicht stress en behandelt depressie

Iemand met een tekort aan magnesium heeft meer kans op stress en het kan als het onbehandeld blijft leiden tot depressie. Seratonine, de chemische stof waardoor je je goed voelt, is van magnesium afhankelijk om te kunnen worden afgegeven. Als er voldoende magnesium wordt ingenomen, kan dit helpen om het hormoon waardoor je je goed voelt naar behoren te laten functioneren.

 6. Reguleert de hoge bloeddruk

Vaak hebben mensen met hypertensie ook een tekort aan magnesium. De innamen van magnesium kan zelfs bij zwangere vrouwen de bloeddruk verlagen en pre-eclampsie helpen voorkomen.

 7. Verbetert de opname van vitamine D

Net als bij calcium heeft vitamine D ook magnesium nodig. Magnesium kan helpen om vitamine D te activeren, zodat je lichaam het op de juiste manier kan gebruiken en het helpt de vitamine D om het noodzakelijke calcium in het lichaam te behouden.

 8. Helpt migraine te verlichten

Veel migraine wordt veroorzaakt door spanning. Een tekort aan magnesium kan bloedvatkrampen, de oorzaak van migraine, veroorzaken.

 9. Zorgt voor een betere slaap

Door de vermindering van stress kan magnesium ook de slaap helpen verbeteren. Bovendien helpt magnesium om het slaaphormoon, melatonine, te reguleren.

 10. Verlicht constipatie

Magnesium helpt het lichaam, inclusief het spijsverteringsstelsel, op vele manieren te ontspannen. Het heeft laxerende eigenschappen, die helpen bij het verlichten van constipatie. Magnesium zorgt er ook voor dat de ontlasting zachter wordt.

magnesium

Waar zit magnesium in?

Veel voedingsmiddelen kunnen je van dit broodnodige mineraal voorzien. Hier zijn enkele van de beste opties en een gemiddelde portie bevat:

  • 200 gram gekookte donkere groene bladgroenten (145mg)
  • 40 gram noten en zaden (140mg)
  • 120 gram visfilet (75mg)
  • 140 gram gekookte bonen en linzen (130mg)
  • 125 gram gekookte volkoren granen (75mg)
  • 1 avocado (40mg)
  • 1 middelgrote banaan (25mg)
  • 1 blokje donkere chocolade (80mg)

Bekijk ook eens deze gezonde koolhydraat arme recepten eens.

Laat een reactie achter