Afgelopen jaren is elektronische muziek ongelooflijk populair geworden en de allerbeste DJ’s verdienen dan ook meer dan al wereldberoemde popsterren en iconische rappers. Om de invloed van deze industrie aan te tonen en je een volledig beeld te geven over hoe ver sommige van deze artiesten zijn gekomen, presenteren we een lijst met de meest succesvolle DJ’s van vorig jaar en een top 10 van best betaalde artiesten uit de elektronische muziekscène.

10. Steve Aoki – 12 miljoen euro

Deze 36-jarige Amerikaanse DJ staat bekend om zijn ware shows op het podium en hij is niet alleen getalenteerd, maar ook echt toegewijd aan zijn vak. Soms slaagt hij erin om als hij op tournee is twee shows per dag te geven en Aoki gaf vorig jaar bijna 270 shows. Dit ongelooflijke uithoudingsvermogen heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn vader is Rocky Aoki, de oprichter van de restaurantketen Benihana en Steve volgt hem absoluut op als het gaat om zijn ondernemersgeest. Hij is ook eigenaar van verschillende restaurants en nachtclubs en hij is de oprichter van het platenlabel Dim Mak Records.

9-8. Skrillex – 13,7 miljoen euro

Vooral bekend om zijn bonzende, energieke geluid, maar ook vanwege zijn uitgesproken side-mullet toon is er nog iets bijzonders aan Skrillex dan slechts zijn ongewone uiterlijk en idiosyncratische sound: deze Amerikaanse DJ heeft op 26-jarige leeftijd namelijk al zes Grammy’s gewonnen. Hij geeft zijn live-optredens, meestal in de Wynn’s XS in Las Vegas, waar hij ook een residentie heeft. Skrillex heeft ook een aantal succesvolle opnames uitgebracht en met name zijn vierde EP genaamd Bangarang was een doorslaand succes en heeft zelfs een Annie Award ontvangen voor zijn originele muziek voor de animatiefilm Wreck-It Ralph van Disney.

9-8. Kaskade – 13,6 miljoen euro

Alom erkend als één van Amerika’s beste DJ’s begon Kaskade in zijn late tienerjaren zijn talenten in zijn slaapkamer te ontpoppen. Nu hij begin veertig is, is hij een gevestigde naam in de branche en treedt hij regelmatig op in het Cosmopolitan’s Marquee in Las Vegas. Hij gaf vorig jaar meer dan 130 shows en dan voornamelijk als onderdeel van de Freaks of Nature-tour. Ook promootte hij het album Fire & Ice.

7. Armin Van Buuren – 14,6 miljoen euro

De legendarische Nederlandse meester van de trance Armin van Buuren is één van de grootste DJ’s ooit en is beter dan wie ook in zijn vak. Ook internationaal is hij niet onopgemerkt gebleven en vorig jaar gaf hij bijna 120 shows overal ter wereld van Kuala Lumpur tot Oakland. De meest prestigieuze verschijning was zijn optreden tijdens de kroning van koning Willem-Alexander van Nederland, waar hij de hoofdact was en optrad voor een live publiek terwijl hij werd begeleid door het Koninklijk Concergebouworkest (algemeen beschouwd als het beste symfonisch orkest ter wereld).

6. Afrojack – 15,4 miljoen euro

Een andere getalenteerde Nederlandse DJ, Afrojack, is op 26-jarige leeftijd één van de meest opvallende namen in de elektronische dansmuziek. Hij bereikte in 2011 een prominente plaats op het internationale toneel met de release van ‘Take Over Control’, een onmiddellijke hit, die in de VS zelfs de platina-status bereikte. Sindsdien heeft hij met onder meer Pitbull en David Guetta samengewerkt en is hij zijn eigen platenlabel begonnen, dat hij Wall Recordings heeft genoemd.

Sinds zijn grote doorbraak in 2011 is Afrojack een graag geziene gast in het Wynn Hotel in Las Vegas, waar hij een tiental keer per jaar optreedt en door een lucratieve deal treedt hij tegenwoordig ook op in de even iconische club Hakkasan.

5. Avicii – 17,2 miljoen euro

Deze 24-jarige Zweedse DJ was onze jongste DJ in de lijst. Hij begon zijn carrière terwijl hij nog maar een tiener was en leerde met illegale software muziek produceren. In 2012 kreeg hij voor een samenwerking met David Guetta een Grammy-nominatie. Maar Avicii heeft pas echt furore gemaakt op het internationale toneel met zijn hit “Wake Me Up” uit 2013 wat trouwens ook één van de populairste nummers van vorig jaar was.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat Avicii veel van zijn vermogen gebruikte om verschillende goede doelen te financieren. Hij had onlangs nog 850.000 euro overgemaakt aan een organisatie voor verlichting van de hongersnood.

Helaas is Avicii 20 april 2018 overleden.

4. Deadmau5 – 18 miljoen euro

Deadmau5 is een Canadese DJ die dance-muziek maakt, hoewel hij het niet leuk vindt om een DJ te worden genoemd omdat hij zegt dat er eigenlijk geen schijven betrokken zijn bij wat hij doet. Hoe dan ook deze performer is de laatste tijd bijzonder succesvol geweest. Ook al speelt hij niet zoveel shows als sommige van zijn leeftijdsgenoten, de 175.000 euro per avond, die hij van club Hakkasan ontvangt, is niet mis. Andere bronnen van inkomsten zijn voor hem platen in de hitlijsten, zijn eigen label genaamd Mau5trap en ook nog allerlei merchandising. 

3. David Guetta – 25,8 miljoen 

David Guetta maakte al muziek toen sommige van de andere namen in deze lijst nog op de kleuterschool zaten en met zijn 46 jaar is hij de oudste DJ in onze lijst.

Hij startte zijn carrière halverwege de jaren negentig en speelde, voordat hij aan het begin van het volgende decennium internationaal succes boekte, in een aantal clubs in Parijs. Het is sindsdien “af & aan” gegaan, met een aantal enorme internationale hits en samenwerkingen met artiesten zoals Usher en The Black Eyed Peas. Zijn populariteit is ongekend en vorig jaar gaf hij meer dan 120 optredens, inclusief ondersteunende optredens voor Rihanna en een wekelijks optreden bij Pacha op Ibiza.

2. Tiësto – 27,5 miljoen euro

Met 45 jaar is de Nederlandse DJ Tiësto een van de veteranen op de lijst en hoewel hij al een tijd lang bezig is, vertoont hij geen tekenen dat hij wil stoppen en alleen vorig jaar al gaf hij 140 shows.

Na jaren van optreden op Ibiza, wilde Tiësto van omgeving veranderen en een nieuwe uitdaging en die kreeg hij zeker! Hij is de Atlantische Oceaan overgestoken en is nu een vast gezicht in club Hakkasan in Las Vegas en deze stap is ongetwijfeld buitengewoon lucratief geweest. Momenteel is de Nederlandse legende Tiësto de rijkste DJ ter wereld met een geschat netto vermogen van ongeveer 64 miljoen euro.

1. Calvin Harris – 39,5 miljoen euro

Calvin Harris heeft de afgelopen jaren grote hits gehad en hij heeft veel geld verdiend. Met een indrukwekkende 39,5 miljoen euro aan inkomsten is hij de nummer 1 in onze lijst. De 30-jarige DJ uit Dumfries, Schotland, is de laatste tijd bij de top van de wereld gaan horen. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn ongelofelijk succesvolle nummers en een winstgevende deal om de komende jaren meer dan 70 shows in club Hakkasan te gaan geven.

Ontdekt in 2006 op nota bene MySpace (ik weet het, je denkt waarschijnlijk wat is dat?) ging Calvin Harris verder met het schrijven voor en het produceren van artiesten zoals Kylie Minogue, Sophie Ellis Bextor, Cheryl Cole, Dizzee Rascal en Rihanna (hij is het brein achter het immens populaire “We Found Love”). Zijn verdiensten werden vorig jaar vergroot door het feit dat hij een indrukwekkende negen top 10 hits had in de UK Singles Chart, wat betekent dat hij de legendarische Michael Jackson heeft overtroffen en tegelijkertijd geschiedenis heeft geschreven.

Beoordeel dit artikel

Laat een reactie achter