Cijfers wijzen uit dat driekwart van de nieuwe ondernemingen binnen de eerste drie jaar over de kop gaat en een derde daarvan haalt de eerste zes maanden niet eens. Om je de beste kans te geven om toch te overleven, hebben we de tien belangrijkste dingen, die je moet onderzoeken voordat je de sprong waagt, voor je op een rijtje gezet.

1. Een eenmanszaak of een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid?

Wat je kiest, heeft invloed op de belasting die je betaalt en hoeveel juridische en financiële verantwoordelijkheid je uiteindelijk krijgt. Als eenmanszaak krijg je alle winsten na het betalen van de belastingen, maar je bent ook aansprakelijk voor alle financiële transacties van je bedrijf.

2. De concurrentie

Wie doet er nog meer wat jij van plan bent te gaan doen? Hoe goed doen ze het? Door de concurrentie te bestuderen, kun je leren van fouten van anderen of zelfs van wat hun klanten waarderen. Ontdek hoeveel mensen bereid zijn te betalen voor je product of dienst en hoe je het huidige aanbod inclusief klantenservicecontact kunt verbeteren.

Als een grote speler de markt domineert, focus je dan op wat ze niet goed doen of op wie ze nog niet bedienen want als je dan een superieure service kunt bieden kun je een deel van hun ruimte pakken. Als de markt gefragmenteerd is, kan er ook een mogelijkheid zijn om een merk te lanceren dat de feitelijke keuze voor consumenten wordt.

3. Bepaal je doelgroep

Iedereen willen aanspreken, spreekt uiteindelijk niemand aan. Je moet je richten op je doelgroep en alles, van je website tot je marketingcampagnes, goed in kaart brengen. Zorg ervoor dat je de juiste mensen target door vragenlijsten te sturen, via sociale media met je klanten te praten en focusgroepen te houden. De enige manier om een product of dienst aan te bieden waar mensen echt behoefte aan hebben, is door in hun hoofd te kruipen. Betrek je doelgroep bij de ontwikkeling van je bedrijf en blijf testen, testen en testen. Als je je klanten raadpleegt, krijgen ze ook het gevoel dat ze een stem hebben, het zou loyaliteit kweken en als je geluk hebt is de kans ook groter dat ze je aanbevelen aan anderen.

4. Betaal jezelf

Hoe betaal je jezelf? Je moet hier van tevoren over nadenken. Ook al wil je graag weer al je winst in je bedrijf stoppen, je moet ook eten, drinken en een dak boven je hoofd hebben. Het hoeft niet erg luxe te zijn, maar bedenk wel wat vaste lasten zijn en neem dat op in je uitgaven. De bank of investeerders zien dit veel liever dan dat je na zes maanden moet vertellen dat je businessplan niet zinvol was.

beleggen

5. Je bedrijfsnaam

Denk lang en diep na over je naam en je zult merken dat dit geen gemakkelijke taak is. Het moet werken met een beschikbaar webdomein en zal ook vaak het eerste zijn wat potentiële klanten zien. Overweeg ook wat je naam over je bedrijf moet zeggen.

6. Je USP

Klanten stoppen alleen met het kopen bij andere als je iets beters of iets anders voordeligs aanbiedt. Je USP (unieke verkooppropositie) definieert wat speciaal is aan je aanbod en wat klanten dus elders niet kunnen krijgen.

7. Potentiële partners

Met wie zou je kunnen samenwerken? Het aangaan van een relatie met een bedrijf in een andere sector kan je helpen een volledig nieuwe klantenkring aan te boren. Als je bijvoorbeeld een bloemist bent, kun je een weddingplanner aanspreken en hun bloemen tegen een gereduceerde prijs gaan leveren. Je krijgt zo toegang tot hun klanten en kunt mensen aanbevelen. Het is gunstig voor beide partijen. Zoek iemand die de helft van de werklast deelt en je gaat twee keer zo snel vooruit

8. Vind de beste zakelijke rekening

Je hebt natuurlijk een zakelijke rekening nodig, maar ga niet vanzelfsprekend naar de bank, die je ook als consument gebruikte. Zoek er een die begrijpt wat je doet en zorg er ook voor dat je je prettig bij de bank voelt. De meeste banken bieden ook gunstige voordelen voor nieuwe aanmeldingen aan.

9. Ervaring en training

Omdat je misschien in veel restaurants hebt gegeten, wil dat nog niet zeggen dat je er ook een kunt runnen en veel restauranthouders in spé gaan hier de mist mee in. Dus ook al heb je misschien een moordend bedrijfsidee, je moet uitzoeken of je de ervaring en vaardigheden hebt om het ook te kunnen uitvoeren. Als je dat niet hebt, ga dan op zoek naar een training, avondcursussen en denk er zelfs over om eerst een baan in de industrie te zoeken om zo waardevolle kennis op te doen. Daarnaast is het ook belangrijk om je te informeren over veiligheidstrainingen. Als je een groot bedrijf opricht, ben je namelijk wettelijk verplicht om aan bepaalde veiligheidstrainingen mee te doen. Een extreme veiligheidstraining wordt ook wel de FOET training genoemd.

10. Mentor

eigen website

Er is niets beter dan een ervaren bedrijfsmentor te hebben, die je om raad vraagt of gewoon om ideeën van af te kijken. Iemand die het allemaal al heeft gedaan en weet wat je doormaakt, zal van onschatbare waarde zijn.

Laat een reactie achter