Of je nu gezellig een bakje koffie thuis zet met je eigen koffiezetaparaat of luxe koffiemachine dat je er eentje op het werk drinkt, koffie is tegenwoordig één van de meest gewaardeerde drankjes geworden. Voor sommigen een noodzaak en voor anderen een echte traktatie is het genieten van een kopje koffie, met allerlei interessante melanges die zijn bedoeld om ieder van ons tevreden te stellen en waarschijnlijk de beste manier om je dag te beginnen.

Tegenwoordig is koffie een business ter waarde van miljarden dollars, die in meer dan zeventig landen over de hele wereld in veel verschillende soorten, variërend van de gewone Arabica of Robusta tot exquise mixen wordt gecultiveerd en die je in dit artikel zult tegenkomen.

Maar weinig mensen kunnen het zich veroorloven om van de duurste koffie ter wereld te genieten en vandaag zullen we de 10 duurste koffie soorten ter wereld met je bespreken.

  1. Yauco Selecto AA koffie

Deze voortreffelijke koffie komt uit Puerto Rico en is een belangrijk onderdeel van de Yauco-regio. Het is een koffie, die vanwege de manier waarop hij wordt gekweekt en ook vanwege natuurlijke elementen zoals de hoge frequentie van regenval en het hoge bergachtige landschap, zeer rijk van smaak is. De voedingsstoffen van de rijke grond maken het bijzonder smakelijk, waardoor deze koffie een specifieke smaak krijgt en waardoor hij echt gewild is. Tel daar dan nog eens de beperkte beschikbaarheid van de koffie bij op, waardoor hij € 22 per pond kost.

  1. Rwanda Blue Bourbon van Starbucks

Rwanda Blue Bourbon van Starbucks

De Rwanda Blue Bourbon kost ook € 22/pond, maar deze koffie is een variëteit van Arabica die afkomstig is uit Rwanda en te vinden is in de regio’s Gatare en Karengara. Deze specifieke koffie heeft een zeer hoge zuurgraad en heeft de smaak van zwarte kersen met een botermelange en tonen van gekruide noten. De belangrijkste verkoper is Starbucks en ze hebben als een sociale missie om de economie van Rwanda te helpen versterken afspraken met verschillende koffieboerderijen in het land. Deze bonen bleken sinds hun eerste verschijnen op de markt in 2004 een echt succes te zijn, waardoor deze plant nu één van de belangrijkste gewassen is.

  1. Mi Esperanza koffie

Mi Esperanza koffie

Deze koffie uit Honduras, die onlangs voor € 32 per pond werd verkocht op een enorme veiling waar verschillende internationale kopers 1.320 pond Mi Esperanza kochten, is hard op weg om één van de meest gewilde koffiesoorten ter wereld te worden. De koffie in deze regio wordt gewaardeerd om zijn geweldige smaak van fruit, noten, chocolade en andere specerijen, waardoor hij na de bereiding extreem aromatisch en zonder enige bitterheid is, zoals bij de meeste koffiesoorten wel het geval is.

  1. Los Planes

Los Planes

Geteeld in de bergen van Citala, El Salvador en onder toezicht van Sergio Ticas Yeyes, die de traditie van zijn vader voortzet, won deze koffie de tweede plaats in de Cup of Excellence 2006 en in 2011 de zesde plaats en is het al jaren een van de meest gewaardeerde soorten koffie in de wereld. De koffie heeft een prijs van € 37 voor een pond en doet denken aan tangerine, karamel en bruine suiker, wat natuurlijk een prachtige mix is.

  1. Blue Mountain

Blue Mountain

Deze koffie wordt op een hoogte van 1524 meter boven de zeespiegel in de Blue Mountains van Jamaica geteeld en daarom zorgt het klimaat, met zware regenval het hele jaar door, voor een speciaal aroma. Zelfs tegen de prijs van € 46 per pond wordt het vanwege het gebrek aan bitterheid en de zachtheid van deze koffie heel goed verkocht. Een verklaring voor de milde en de goed gebalanceerde toon is het feit dat de koffiebonen direct nadat ze zijn geplukt uit de koffiekersen worden geperst omdat de overvloedige regenval hen zeer snel zou verslechteren.

  1. Fazenda Santa Ines

Fazenda Santa Ines

Fazenda Santa Ines wordt verbouwd en geteeld in Minas Geraiz, Brazilië en alles gebeurt op de traditionele manier zonder enige automatisering, dus het prijskaartje van € 47 per pond is hier niet zo raar. De gewassen worden door natuurlijke mineraalwaterbronnen gevoed en de vruchtbare grond voegt een zoete bessensmaak met karameltonen aan deze koffie toe.

  1. Molokai koffie

Molokai koffie

De VS hebben niet echt een geschikt klimaat voor koffie, maar Hawaii is daarop een grote uitzondering en biedt een aantal van de beste koffies ter wereld, waaronder een Moloka’i. Deze koffie wordt gemaakt door Coffees of Hawaii, die een plantage hebben in Kualapu’u, in de provincie Maui, die zich over 500 hectare verspreid. De bonen die hier worden gekweekt, hebben de smaak van bessen, karamel en bloemen met verschillende kruiden die ook het complexe aroma vormen. Deze verfijnde mix is vrij uniek geprijsd en kost namelijk € 49 per pond, maar je kunt ook de Muleskinner of de Hawaiian Espresso-variëteiten krijgen voor € 99 euro voor 900 gram.

  1. St. Helena koffie

St. Helena koffie

Vernoemd naar het beroemde eiland waar Napoleon Bonaparte gevangen zat, werd de St. Helena Coffee Company feitelijk beïnvloed door de Bonaparte zelf omdat hij van koffie hield en tijdens de eenzame jaren hier begon te telen. Het eiland heeft een geweldig klimaat voor koffie en de vrij grote afstand van de continenten en de unieke achtergrond van deze koffie bracht de prijs op € 76 per pond. De geur brengt een unieke bloementoon samen met citrus-accenten om zo een unieke smaak te creëren.

  1. Kopi Luwak koffie

Kopi Luwak koffie

Kopi luwak was lange tijd de duurste koffie ter wereld en het is zeker het meest ongewone merk. Omdat het uit Indonesië komt, staat het ook wel bekend als civet-koffie vanwege het katachtige dier dat het consumeert, het uitpoept en waarna de uitwerpselen worden verzameld, afgewerkt en verkocht als koffie. Er zijn slechts enkele gecertificeerde producenten in de wereld en de koffie heeft unieke eigenschappen en een behoorlijk opmerkelijke smaak, zoals je misschien al geraden hebt. Laten we wat technischer worden.

De bonen worden gefermenteerd in de civet en de enzymen, die tijdens de vertering worden uitgestoten, veranderen het product waardoor de prijs € 156 per pond bereikt. Niet iedereen houdt van deze smaak en de Specialty Coffee Association of America staat erom bekend dat dat heeft gezegd dat er “algemene consensus binnen de industrie is dat het gewoon slecht smaakt”. Ze zeiden ook dat het het verhaal was dat de koffie verkocht en niet de smaak, maar het wordt toch gekocht omdat het op verschillende plaatsen over de hele wereld te vinden is.

  1. Hacienda La Esmeralda

Hacienda La Esmeralda

De Best of Panama Auction van 2013 verkocht deze koffie voor € 347 per pond, waardoor het de duurste koffie ter wereld is. Het verhaal erachter is waarschijnlijk niet zo interessant als die over Kopi Luwak, maar deze bonen worden in zeer kleine hoeveelheden gekweekt in de schaduw, die gecreëerd wordt door guavebomen op de boerderijen van Mount Baru, Panama, waardoor het een echte zeldzaamheid wordt. Deze koffie smaakt ongelofelijk en daarom ontving hij veel eerste prijzen bij verschillende koffiewedstrijden en werd op dertien wereldwijde evenementen sinds 2004 verkozen tot de beste koffie ter wereld. Dus als je nog wat geld over hebt, weet je in ieder geval wat je moet kopen voor een lekker bakje koffie!

Laat een reactie achter