Vanaf het begin hebben muziekvideo’s de muziekwereld stormenderhand veroverd en werden ze meteen een integraal onderdeel van deze industrie. Zelden wordt een nummer een hit als het niet vergezeld gaat met een audiovisuele presentatie. Mensen worden meer gestimuleerd door wat ze zien en muziekvideo’s zijn effectief in het stimuleren van het publiek om ze in contact te brengen met het nummer en om de herinnering en de herkenning van zowel het nummer als van de artiest te vergemakkelijken.

Omdat muziekvideo’s effectieve platforms zijn voor het promoten van het nummer en de artiest, hebben veel artiesten naar de beste productiebedrijven gezocht om hen te helpen de meest boeiende en onderhoudende producties te bedenken. En voor degenen voor wie geld geen rol speelt, kan de productie van een muziekvideo gemakkelijk een investering van meerdere miljoenen betekenen. Een songtekst vertalen is hier niks bij. Hier zijn de 10 duurste muziekvideo’s die er ooit gemaakt zijn.

#10 What’s It Gonna Be? door Busta Rhymes

Productiekosten: € 2.103.000

Geproduceerd in 1999 door Hype Williams, vereiste de videoclip What’s It Gonna Be? door Busta Rhymes € 2.103.000 om te kunnen voltooien. Te oordelen naar het budget van de video, zouden de totale kosten volgens de normen van tegenwoordig € 3.417.000 zijn geweest. Janet Jackson was niet goedkoop, maar het grootste deel van het geld ging naar door de computer gegenereerde transformaties. In de video werden Busta Rhymes en mevr. Jackson meerdere malen omgevormd. Het glazen kostuum, gedragen door Rhymes, was naar verluidt alleen al € 35.000 waard.

#9 Heartbreaker door Mariah Carey featuring Jay-Z

Productiekosten: € 2.190.450

De videoclip van Mariah’s Heartbreaker werd in 1999 opgenomen met Brett Ratner als aanvoerder van het productiepersoneel. De totale kosten bedroegen € 2.190.450, wat voortkwam uit een heleboel onderdelen, die nodig waren voor de productie. De lijst bevat het salaris van Jerry O’Connell, de huur voor een bioscoop en een herenhuis, evenals de animatie. Dit werd gedaan in een tijd dat Mariah nog steeds een enorme klinkende naam had in de muziekindustrie.

#8 Too Legit To Quit door MC Hammer

Productiekosten: € 2.190.450

MC Hammer domineerde de rapmuziekscene begin jaren negentig volledig en het is niet verrassend dat zijn label een startsignaal gaf om € 2.190.450 toe te wijzen aan de muziekvideo Too Legit To Quit. Gezien het feit dat het jaar 1991 was, was een dergelijk bedrag enorm en zou het vandaag de dag zeker € 3.500.000 kosten. Belangrijke hoogtepunten van de video waren de optredens van James Brown en John Belushi, evenals een aantal pyrotechnische displays.

#7 Victory door Puff Daddy

Productiekosten: € 2.365.690

Puff Daddy, Notorious B.I.G. en Busta Rhymes sloten zich in 1993 aan voor de videoclip van Victory. Het werd geregisseerd door Marcus Nispel en het totale bedrag dat werd uitgegeven voor de productie kwam uit op € 2.365.690. Het feit dat het acht minuten lang is, is slechts een oorzaak van de hoge productiekosten. Grote uitgaven waren onder meer optredens van Dennis Hopper en Danny DeVito, de constructie en de vernietiging van een helikopter, het salaris voor stuntmannen en een enorm vuurwerk vereisten ook veel geld.

Lees verder: Top 10 van meest gevaarlijke banen in de VS: het zijn geen politieagenten en brandweerlieden, die de meest risicovolle loopbaan hebben

#6 Estranged door Guns N’ Roses

Productiekosten: € 3.504.720

Guns N ‘Roses was vroeger een enorme band en dat gold ook voor de videoclips van hun liedjes. Estranged was niet anders. Zoals de titel al subtiel aangeeft, gaat het lied over scheiding en dat was het brandpunt van de videoclip. Het dook in de echtscheiding en was 10 minuten lang. Geproduceerd in 1993, werd de video gemarkeerd door verschillende ‘dure’ scènes zoals Axl Rose die van het dek van een olietanker sprong en Slash die uit de bodem van de oceaan tevoorschijn kwam. Ook toonde de video de band aan boord van een transportvliegtuig. En dat waren slechts enkele frames, die zijn opgenomen in de videoclip.

#5 Black or White door Michael Jackson

Productiekosten: € 3.504.720

Eén van Michael Jackson’s populairste liedjes in zijn muziekcarrière, Black or White, was een nummer dat rechtstreeks op modern racisme was gericht. Met zo’n gevoelig onderwerp wilden MJ en zijn team een even boeiende video maken. Het resultaat was meteen een hit. De video was een van de meest bekeken muziekvideo’s aller tijden en hielp MJ een wereldwijd icoon te worden in de strijd tegen racisme. Maar de productiekosten waren alles behalve goedkoop. Computer gegenereerde transformaties, optredens van even populaire mensen en het veranderen van Michael in een zwarte panter vormde een groot deel van het budget van € 3.504.720 van de productie. En dat was lang geleden in 1991.

#4 Bedtime Story door Madonna

Productiekosten: € 4.380.900

Madonna en haar label hadden in 1995 geen problemen om € 4.380.900 uit te geven voor het maken van de muziekvideo van Bedtime Story. De kosten voor de regie met de beroemde muziekvideoregisseur Mark Romanek aan het roer waren aanzienlijk hoog. Ook was de video eigenlijk bezaaid met tonnen aan digitale effecten. Terwijl de opnames slechts zes dagen duurden, duurde het postproductieproces nog weken. Dat gezegd hebbende, werd het eindproduct aangeprezen als een van Madonna’s meest experimentele muziekvideo’s en werd het door kunst- en muziekgalerijen over de hele wereld bewaard.

#3 Express Yourself door Madonna

Productiekosten: € 4.380.900

Geïnspireerd door de klassieke film Metropolis uit 1927 was de videoclip Express Yourself duidelijk Madonna’s manier om haar gedachten en ideeën over verschillende sociale kwesties, die voortkomen uit macht en de seksen, uit te drukken. Hollywood-krachtpatser David Fincher (die ook Fight Club en The Panic Room regisseerde) leidde en stuurde het productiepersoneel aan bij het maken van deze video. Zijn salaris alleen al vereiste een enorm bedrag uit de totale begroting.

#2 Die Another Day door Madonna

Productiekosten: € 5.344.700

Met Die Another Day als het themalied van een James Bond-film, betekende dat veel actiescènes voor de muziekvideo van het nummer. Traktor, een in Zweden gevestigde productiestudio, kreeg de opdracht voor deze klus en stelde zeker niet teleur. Madonna voerde haar eigen stunts uit, inclusief enkele vechtscènes met zichzelf. Om het nog krachtiger te maken, kreeg Madonna een schermtraining om haar een paar ogenblikken tot een legitieme zwaardvechter te maken. Dat alleen al zou een enorm deel van het budget kosten. En aangezien Madonna in de video tegen zichzelf speelde, betekende dit ook dure computereffecten.

#1 Scream door Michael Jackson en Janet Jackson

Productiekosten: € 6.133.260

Het thema ruimte van Scream van Michael Jackson met zijn zus Janet is de duurste muziekvideo tot nu toe. € 6.133.260 werd betaald om de video, met de beroemde Mark Romanek aan het roer, te produceren. Geproduceerd in 1995, bevond de set van de video zich aan boord van een door de computer gegenereerd ruimteschip, dat een enorm deel van het budget opeiste. De speciale effecten en de opstelling van de verlichting waren ook niet goedkoop. In vergelijking met de huidige barometers is de video € 9.199.890 waard.

 

Laat een reactie achter