1. De keukendriehoek belemmeren

Specialisten verwijzen naar de gootsteen, het fornuis en de koelkast als de keukendriehoek, het gebied met de grootste activiteit, dat zorgvuldige planning en onbelemmerde toegang vereist. Van de drie wordt de gootsteen meestal het meest gebruikt en dus moet het evenals vanaf jouw werkplekken op het aanrecht gemakkelijk toegankelijk zijn vanaf het gasfornuis en de koelkast.

Het is duidelijk dat je gootsteen zich in de buurt van het sanitair moet bevinden. Soms worden keukens vanwege de plaatsing van de leidingen echter ontworpen met de gootstenen op een slechte locatie. Als dit het geval in jouw keuken is, overweeg dan het inhuren van een loodgieter om het sanitair naar de beste plaatsing voor de gootsteen te verplaatsen. Dit geldt trouwens ook voor de badkamer! Check de laatste badkamertrends hier.

Ongeacht de grootte of de indeling van jouw keuken (L-vormig, kombuis, U-vormig of een eiland), mag de som van alle poten in een werkdriehoek niet minder dan 3,3 meter of meer dan 8,25 meter zijn. Als de werkdriehoek te klein is, struikelen mensen over elkaar en als het te groot is, kan het bereiden van voedsel een vermoeiende taak zijn.

keuken driehoek

2. Opslagruimte verspillen

Keukens bevatten meestal veel spullen. Niet alleen dat, maar artikelen die vaak achterin keukenkasten worden opgeborgen, zoals keukenmachines of staande-mixers kunnen vreemde vormen hebben en veel ruimte vereisen. Het vinden van een plek voor jouw apparaten, terwijl ze ook nog gemakkelijk te pakken zijn, kan best lastig zijn. Dus voordat je van plan bent keukenmachines te kopen, let dan goed op of je genoeg ruimte hebt voor opslag. Overigens helpt Knibble je goed op weg met het kiezen van de juiste producten. Met een heldere uitleg en wegwijs in de specificaties en andere afwegingen die je kunt maken, zorgt Knibble ervoor dat je het meest geschikte product zult vinden.

Omdat ingebouwde apparaten duur zijn en de totale grootte van het gebied beperkt kan zijn, is een grote ontwerpfout onvoldoende opslagruimte. Bijna elke keuken heeft verspilde ruimte, maar dit kan worden geminimaliseerd door voldoende planning.

Als je keuken klein is, overweeg dan om extra lange bovenkasten met extra planken te installeren voor extra opslagruimte. Plaats verlichting of planten op de planken om de aandacht daarop te leggen. Installeer altijd kastjes boven de koelkast want het niet gebruiken van dit gebied is een verspilling van opslagruimte voor grote of seizoensgebonden keukenspullen. Plaats tot slot rekjes aan de achterkant van de onderste keukenkast want dit kan voor veel extra opslagruimte zorgen.

3. Ontoereikende aanrechtruimte

Eén van de grootste klachten over het keukenontwerp is het gebrek aan ruimte op het aanrecht. Gezien alle keukenactiviteiten een aanrecht nodig hebben en er apparaten zijn die daar zijn permanent geplaatst, wil je zoveel mogelijk open horizontale oppervlakken in een keuken plaatsen. Dit kan worden bereikt door een eiland (zie foto hieronder) of een ontbijtbar toe te voegen aan een L-vormige keuken.

Het is daarnaast ook belangrijk om na te denken over de hoogte van het aanrechtblad want een te hoog aanrechtblad kan zorgen voor problemen in je schouders maar een te laag aanrechtblad kan zorgen voor rugklachten.

De gemiddelde hoogte is 90 cm, dit is gebaseerd op de gemiddelde lengte. Maar ben je hoger of lager dan gemiddeld dan is het aan te raden om ook het aanrechtblad bij te stellen. Bij de juiste hoogte kan je goed gebruik maken van de aanrechtruimte.

keuken fouten

4. Slechte verlichting

De keuken is een ruimte waar je je geen slechte verlichting kunt veroorloven. Het is niet alleen een kwestie van ontwerp en sfeer, maar ook van veiligheid als het gaat om het hanteren van scherpe messen en ander keukengerei. En hoe meer licht je in de ruimte hebt, hoe beter je kunt pronken met jouw ontwerpelementen.

Ruimten hebben over het algemeen drie soorten verlichting nodig: algemene verlichting voor algehele verlichting, taakverlichting en accentverlichting. Beoordeel voor je keuken de werkgebieden en concentreer je erop om elke plek van het licht te voorzien dat daar nodig is. Overweeg ook om boven alle belangrijke werkgebieden directe verlichting aan te brengen.

Gebruik hanglampen of een rij spotjes om de schoonheid van de keuken te verbeteren. Hanglampen zien er geweldig uit boven gootstenen, terwijl een reeks spotjes goed werkt boven ontbijtbars en keukeneilanden. Installeer ook verlichting onder de kast om ervoor te zorgen dat het aanrecht voldoende verlicht is voor doen van algemene keukentaken.

verlichting keuken

5. Een spatwand vergeten

Bij het budgetteren of het ontwerpen van een nieuwe keuken of een nieuw ontwerp, verdwijnt een spatwand soms naar onderop de lijst. Af en toe wordt het zelfs helemaal buiten het plan gehouden. Dit kan je op korte termijn geld besparen, maar op de lange termijn kost dit je veel tijd en moeite.

Denk aan alle stoom, water en vet in de keuken en je zult begrijpen waarom het installeren van een spatwand boven de oven en de aanrechten een slim idee is. Het is veel gemakkelijker om vet te verwijderen van een spatwand, die gemaakt is van tegels, metaal of plastic dan van verf of behang.

6. Slechte ventilatie

Het beste keukenontwerp valt in het niet bij onaangename geuren. Als je ooit iemands huis bent binnengelopen en de vis van de avond daarvoor hebt geroken, zul je het belang van goede ventilatie begrijpen.

Voordelige afzuigkappen circuleren eenvoudig stinkende, muffe lucht, terwijl een goed ventilatiesysteem de kwaliteit van je binnenlucht zal verbeteren en jouw keuken ook schoner zal houden. Het helpt ook om de levensduur van je apparaten te verlengen.

Hoewel het een aanzienlijke investering kan zijn, zal een goed ventilatiesysteem het leven gemakkelijker en aangenamer maken, vooral als jouw keuken in verbinding staat met de woonkamer of een zitkamer.

7. Het verkeerde keukeneiland kiezen

Als het om keukeneilanden gaat, denken we over het algemeen aan extra opslag-, bereidings- en serveerruimte in de keuken. Maar het feit is dat keukeneilanden veel ruimte kunnen verspillen. Het verkeerde eiland kiezen of op de verkeerde plek plaatsen, kan een ramp zijn, vooral in een werkomgeving die te vol en rommelig kan worden.

Eilanden, die de doorgang van verkeer van en naar de gootsteen, de koelkast, het gasfornuis en primaire werkstations belemmeren, zullen knelpunten creëren. Een eiland moet minstens 1,30 meter lang en 0,75 meter breed zijn, maar het moet ook ruimte hebben voor mensen om zich er omheen te kunnen bewegen en je moet er omheen kunnen werken. Specialisten zeggen dat, tenzij je keuken minstens 2,65 meter breed is en 4 meter lang is, je niet eens een eiland zou moeten overwegen.

8. Het recycleren negeren

Omdat recycleren steeds vaker voorkomt, is het omgaan met afval in het ontwerp van de keuken tegenwoordig meer dan een afvalbak plaatsen onder de gootsteen. Wees voorbereid om jouw afval efficiënt te kunnen beheren – neem sorteerbakken voor herbruikbare materialen op in jouw keukenontwerp.

9. Te trendy willen zijn

Hoewel het niet per definitie een vergissing is, zijn de nieuwste keukentrends en hoogwaardige apparatuur misschien niet de beste keuze. Trendy kleuren en ontwerpen hebben een korte halfwaardetijd en je zult misschien nooit een rendement zien op je grote investeringen in het nieuwste keukengerei. Zoek naar keukeninnovaties en apparaten die tijdloos zijn.

trendy keuken

10. Geen professionals inhuren

Een kant-en-klaar keukenontwerp nemen om geld te besparen is een veelgemaakte fout; het kan je eigenlijk meer geld, tijd en energie kosten. Professionele ontwerpers beschikken over de nieuwste ideeën en informatie en kunnen je helpen om jouw behoeften te identificeren en deze te vertalen naar een efficiënt plan, dat past bij jouw smaak en budget.

Laat een reactie achter