Aangezien ik vaak op pad ben, moet ik nogal eens vanuit andere plaatsen dan mijn huis verbinding maken met het internet. Hoewel er bijna overal toegang tot het internet mogelijk is, kan de toegang tot het internet tijdens het reizen duur en soms toch verrassend beperkt zijn. Dus ik dacht, laat ik eens een reeks tips samenstellen voor diegenen die het internet tijdens het reizen nodig hebben.

1. Misschien ben je wel beter af met het gebruik van een openbare wifi-hotspot dan met het internet van je hotel

Bijna elk hotel biedt toegang tot het internet, maar er kunnen situaties zijn waarin je beter op zoek kunt gaan naar een openbare wifi-hotspot in plaats van de internetservice van het hotel te gebruiken. Sommige hotels zijn berucht vanwege het blokkeren van verschillende protocollen en websites. Veel hotels blokkeren bijvoorbeeld Netflix om klanten te dwingen om pay-per-view-films te bestellen. Ik ben ook op cruiseschepen geweest die VoIP hadden geblokkeerd om passagiers te dwingen om de onboard-telefoons te gebruiken, wat wel €5 per minuut of meer kan kosten.

Natuurlijk blokkeren hotels niet alleen websites en internetprotocollen in een poging om geld te verdienen. Soms doen ze dat ook in verband met de beveiliging of met de bandbreedte. Ik heb in hotels gelogeerd die het verkeer van instant messaging, YouTube-video’s en zelfs van videoconferenties blokkeerden.

cafe hotspot

2. Bekabelde connectiviteit kan een betere ervaring bieden

Sommige hotelkamers bieden, naast het wifi-signaal dat overal in het hotel te ontvangen is, ook bedraad Ethernet. Ik heb ondervonden dat de bekabelde verbinding resulteert in een betrouwbaardere ervaring. Soms zijn in hotels vanwege het wifi-verkeer veel radiogolven, wat kan leiden tot een trage of een onbetrouwbare verbinding. Als je een bekabelde verbinding gebruikt, voorkom je de frustratie over slechte wifi.

3. Pas vanwege de beperkingen van het dataplan op met het gebruik van een mobiele hotspot

Sommige smartphones kunnen worden geconfigureerd als mobiele hotspots. Ze omvatten miniatuur draadloze toegangspunten waarmee laptops via de internetverbinding van de smartphone toegang tot het internet kunnen krijgen. Hoewel deze apparaten goed werken kan dit, tenzij je een abonnement met onbeperkte data hebt, gemakkelijk leiden tot een hoge rekening.

Een paar jaar geleden had ik een draadloos abonnement dat de hoeveelheid data die ik kon up- en downloaden beperkte. Wanneer ik dan direct vanaf mijn telefoon werkte, moest ik mijn datalimiet in de gaten houden van mijn KPN mobiel abonnement. Maar toen ik met mijn laptop werkte, was de ervaring in feite hetzelfde als het gebruik van een andere wifi-verbinding (hoewel wel een beetje trager) en vergat ik soms mijn databeperkingen. Natuurlijk kun je dit probleem ook oplossen door bijvoorbeeld voor je vakantie een Sim Only abonnement af te sluiten of een abonnement waarbij je alleen betaalt voor meer internet. Zo kun je onbezorgd genieten van je internet op vakantie.

Bekijk ook eens het blog van Simyo voor meer informatie over roamingkosten in het buitenland.

4. Knip- en plakwerk kan op cruiseschepen veel geld besparen

De internetverbindingen op cruiseschepen zijn vaak buitensporig duur. De meeste van de schepen waarop ik de afgelopen jaren heb gevaren, hebben voor internettoegang ongeveer € 25 per minuut in rekening gebracht. Om het nog erger te maken, worden de internetverbindingen ook nog eens tot een pijnlijk trage snelheid gesmoord, wat het gemakkelijk maakt om er meer geld aan te verdienen.

Als ik op vakantie ben, probeer ik niet het internet op te gaan maar af en toe moet ik toch een e-mail versturen. Een kleine truc die ik dan gebruik, is om het e-mailbericht voordat ik daadwerkelijk online ga al samen te stellen. Elk cruiseschip doet de dingen anders, maar ik heb gemerkt dat ik soms een e-mail op mijn eigen computer kan samenstellen en het bericht op een USB-stick in een tekstbestand kan opslaan. Als ik dan bij het internetcafé van het schip ben, log ik in, log dan in op mijn e-mailaccount en kopieer en plak ik het bericht. Dit heeft me veel geld bespaard omdat ik geen factureerbare tijd heb besteed aan het samenstellen van mijn berichten.

internet op een cruise schip

5. Wees op een cruiseschip voorzichtig met het gebruik van mobiel internet

Zelfs als je van je mobiele provider een abonnement met onbeperkte data hebt, kan het gebruik van je smartphone op een cruiseschip erg duur zijn. De meeste van de grote cruisemaatschappijen bieden een dienst aan. In essentie heeft het schip zijn eigen zendmast en als je je telefoon gebruikt, ben je aan het roamen met een snelheid, die is ingesteld door de cruisemaatschappij. De service wordt uitgeschakeld als het schip zich in de haven bevindt, waardoor je waar je je ook bevindt de gewone mobiele service kunt gebruiken.

6. Als de internettoegang niet meer werkt, controleer dan je instellingen voor roaming

Ik ben als ik op reis ben voor de meeste van mijn internetbehoeften afhankelijk van Windows op mijn telefoon. Af en toe komt de toegang tot het internet tot stilstand. Dit kan worden toegeschreven aan een instelling (die op de meeste smartphones aanwezig is) en die de internetverbinding automatisch verbreekt als je aan het roamen bent.

Soms worden de beperkingen voor het roamen door de server beheerd. Exchange 2007 en Exchange 2010 bevatten beide een ActiveSync-beleidsinstelling, die kan worden gebruikt om te voorkomen dat Direct Push terwijl ze aan het roamen zijn de postvakken van gebruikers synchroniseert. Deze instelling heeft geen invloed op de algemene internettoegang, maar het voorkomt wel dat de e-mail werkt.

7. Gratis toegang tot het internet kan soms toch beperkt zijn

Van sommige hotels is bekend dat ze wel € 30 in rekening brengen voor internettoegang, dus is het verleidelijk om in een hotel te verblijven dat gratis internettoegang biedt. Voordat je echter boekt, is het een goed idee om snel een online check uit te voeren om te zien of er wat betreft de gratis internettoegang geen addertje onder het gras zit.

De meeste hotels waar ik heb gelogeerd, beperken het gebruik van het internet niet tot meer dan waarover ik het al heb gehad. Vorig jaar verbleef ik echter in een hotel in Atlanta dat een limiet van drie uur voor gratis internettoegang oplegde. Hoewel drie uur misschien veel lijkt, is het verbazingwekkend hoe snel je er doorheen bent.

hotel wifi

8. Toegang tot wifi in de lucht

Gezien de striktheid van de luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot het gebruik van draagbare elektronische apparaten, kan gemakkelijk worden aangenomen dat de internettoegang tijdens het vliegen geen optie is. Maar toch zijn er in de laatste twee jaren veel luchtvaartmaatschappijen begonnen met het aanbieden van wifi in hun toestellen. De service is meestal traag en duur, maar als je onderweg echt op internet wilt surfen, is wifi in de lucht geweldig.

9. In een hotel heb je geen privacy

We weten allemaal dat wifi-netwerken allesbehalve privé zijn. Dat punt werd vorig jaar voor mij nog eens extra duidelijk. Ik logeerde terwijl ik een technologieconferentie bijwoonde in een hotel. Op een avond halverwege de conferentie belde een vriend en vertelde me dat ik naar zijn kamer moest komen om iets te zien. Blijkbaar had hij zich verveeld en had hij besloten om het wifi-netwerk voor de lol eens te bekijken. Je zou het absoluut niet geloven naar wat voor soort dingen mensen ‘s avonds laat op internet op zoek zijn.

10. Onderschat nooit de waarde van lokale opslag

Hoewel dit volledig contra-intuïtief lijkt, moet je de waarde van lokale opslag niet onderschatten. Ja, het internet is bijna alomtegenwoordig en er zijn veel manieren om het tijdens het reizen te bereiken, maar ik heb uit ervaring geleerd dat als ik echt toegang tot een bestand nodig heb, ik in plaats van erop te rekenen dat ik er toegang toe krijg via een cloudserviceprovider ik beter een kopie kan meenemen. Ik heb echt te veel situaties gezien waarin hotelnetwerken niet correct functioneerden. Ik wil niet alleen maar omdat ik ervoor koos om mijn vertrouwen te stellen in de almachtige cloud in de situatie terechtkomen waarin ik geen toegang heb tot een belangrijk bestand.internet op reis

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KPN.

Laat een reactie achter