Soms is een langzaam internet de manier van het universum om je te vertellen dat je misschien gewoon eens naar buiten moet. Andere keren lijkt het wel alsof het universum een wrede grap met je uithaalt om jouw productiviteit te verpesten. In dit artikel bespreken we 10 manieren om een trage internetverbinding te voorkomen, te verhelpen of gewoon te overleven.
10. Controleer je snelheden (en het soort abonnement dat je hebt)
Soms is je internet traag omdat je gewoon betaalt voor langzaam internet. Log in op de website van je provider (of bel ze) en vraag even na welk abonnement je hebt. Ga dan naar Speedcheck.org en voer een snelheidstest uit. Als de cijfers overeenkomen met waarvoor je betaalt, werkt je netwerk goed en betaal je gewoon slechts voor langzaam internet. De beste manier om dit te versnellen, is om een upgrade aan te vragen. (Sommige van de onderstaande trucjes kunnen je ook helpen om een beetje meer snelheid te creëren). Als de cijfers niet overeenkomen, lees dan verder voor een paar manieren om dat probleem op te lossen.
9. Los problemen met je hardware op
Voordat je je internetprovider gaat beschuldigen, is het ook verstandig om je modem en je router een snelle reset te geven (dat wil zeggen uit- en weer aanzetten) en te kijken of dat helpt. Controleer ook de andere computers in huis om te bekijken of het internet op die apparaten ook traag is. Als het probleem zich alleen op één computer voordoet, ligt het probleem bij die computer en ligt het niet aan je router of je modem. Volg deze stappen om een probleem op te lossen om te bekijken of dit een hardwareprobleem is. Zodra je je router of modem hebt hersteld (of deze hebt vervangen), zul je weer snel kunnen browsen. Bekijk onze complete handleiding voor meer informatie over tips voor de router van je netwerk.
8. Verbeter je wifi-signaal
Als je wifi gebruikt, kan het zo zijn dat je router en internet in orde zijn, maar dat je draadloze signaal zwak is, waardoor het langzaam gaat. In dat geval moet je je router mogelijk opnieuw positioneren, de instellingen aanpassen en de werking met een paar trucs verbeteren. Er zijn meer dingen, die je kunt proberen, die we met je kunnen delen in een schamele paragraaf – in feite hebben we zelfs een hele top 10 lijst alleen maar voor het repareren van je WiFi, dus bekijk die eens als je vermoedt dat het draadloze signaal het probleem is.
7. Schakel Plugins en apps uit
Bestandssynchronisatiediensten zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive verplaatsen mogelijk gegevens op de achtergrond, waardoor je je bandbreedte verbruikt en je internetverbinding zal vertragen. Beëindig of pauzeer die applicaties als je bewegende bestanden vindt.
Computers downloaden ook vaak noodzakelijke updates op de achtergrond, terwijl je ze niet actief gebruikt. Je kunt je PC zodanig configureren dat deze je op de hoogte stelt voordat je updates downloadt en waardoor je de installatie kunt inplannen wanneer je je computer niet gebruikt zoals bijvoorbeeld midden in de nacht of wanneer je op je werk bent. Deze oplossingen lossen waarschijnlijk niet al je problemen op, maar ze kunnen er op zijn minst toe bijdragen dat een langzame verbinding beter bruikbaar wordt.
6. Probeer een nieuwe DNS-server
Wanneer je een adres in je browser intypt, zoals bijvoorbeeld lifehacker.com, gebruiken je computers iets dat DNS wordt genoemd om dat op te zoeken en te vertalen naar een computervriendelijk IP-adres. Soms kunnen de servers, die je computer gebruikt om die informatie op te zoeken, problemen veroorzaken. Bekijk onze handleiding voor meer informatie over het vinden van de snelste (en de veiligste) DNS-servers. Als je standaard DNS-servers geen problemen veroorzaken, zul je waarschijnlijk met een alternatieve server niet al te veel verbetering ondervinden, maar het kan het browsen wel met een paar milliseconden versnellen.
5. Optimaliseer je web voor een trage verbinding
De problemen met langzaam internet oplossen kan een tijdje duren en in de tussentijd moet je toch blijven browsen. Of misschien zit je wel in een koffietentje of in een vliegtuig en kun je niets doen aan de lage snelheden. In dat geval is het voor een langzamere verbinding tijd om je web te optimaliseren: gebruik mobiele of HTML-versies van je favoriete sites, schakel afbeeldingen uit en gebruik functies zoals Opera Turbo. We raden je zelfs aan om voor een dergelijke situatie een secundaire browser op je laptop in te stellen – het kan echt een verschil maken wanneer je met een trage verbinding moet werken. Google heeft zijn eigen Data Saver-extensie, waarmee de servers van het bedrijf worden gebruikt om browsegegevens voordat deze je bereiken te comprimeren.
Als je in een mum van tijd echt online moet komen, kun je altijd door middel van een hotspot van je smartphone een toegangspunt voor je laptop of een ander draadloos apparaat maken.
4. Werk slim
Als je een langzame verbinding hebt, maar toch veel werk moet verrichten, moet je misschien je taken anders rangschikken dan wanneer je internet supersnel zou zijn. Dus de taken scheiden op hoeveel ze verbruiken, kan je echt helpen. Zorg dat de lichte taken worden uitgevoerd wanneer je je langzame verbinding gebruikt en dat je alle taken die zwaar zijn voor de bandbreedte opspaart, zodat je die kunt doen wanneer je snellere toegang hebt (en als je dat niet thuis kunt krijgen, kijk dan of je een buur of een familielid kunt vragen of je die taken daar even kunt doen). Werk ook, als dat nodig is, buiten de browser om: als je je bijvoorbeeld een teksteditor gebruikt in plaats van de browser kun je goed doorwerken. Als je je werk van tevoren plant, kun je het beste van een slechte situatie maken.
3. Bel je internetprovider
Als je alle noodzakelijke stappen voor het oplossen van je problemen hebt uitgevoerd en je internet nog steeds traag is, dan is het tijd om je internetprovider te bellen om te kijken of het probleem misschien bij hun ligt. Denk eraan: ga er niet alleen van uit dat ze iets verkeerd hebben gedaan en behandel de medewerker van de klantenservice met respect. Je hebt dan veel meer kans dat ze je echt willen helpen. Vergeet niet dat ze je ook waarschijnlijk kunnen horen als ze je in de wacht houden. Bekijk onze handleiding over hoe je het beste kunt omgaan met de klantenservice. Misschien wil je ook wel meteen bekijken of je een betere aanbieding, wat betreft het abonnement voor je internet, kunt krijgen en vooral als ze je al die tijd de verkeerde snelheden hebben gegeven, kun je er misschien wat moois uitslepen.
2. Ga op zoek naar een nieuwe aanbieder
Als je huidige provider je niet kan helpen (misschien bieden ze gewoon niet de snelheden die je wilt of misschien heb je wel gewoon genoeg van hun vreselijke klantenservice), dan is het tijd om een nieuwe provider te gaan zoeken. Dit kan best wel lastig zijn, vooral omdat ze zullen proberen om je als klant te behouden of omdat je vastzit aan een wurgend contract of omdat ze consumenten weinig opties bieden om uit te kiezen. Dat kan betekenen dat een switch naar een ander soort provider zoals kabel, DSL, satelliet of glasvezel misschien een betere optie is. Je moet, voordat je de telefoon oppakt en aan het bellen gaat, wel je huiswerk hebben gedaan. Bekijk onze handleiding over het kiezen van de beste provider in je regio en zorg ervoor dat ze het gewenste soort snelheid leveren.
1. Gebruik je tijd productief
Als je geluk hebt, kun je snel en zonder stress je internetsnelheden herstellen. Maar als dat niet het geval is, kun je er in elk geval een goede draai aan proberen te geven: zolang je het maar goed plant, kan een traag internet je zelfs productiever maken want als Facebook maar een minuutje nodig heeft om op te laden, zul je veel sneller een “snelle pauze” inlassen (die verandert in een fotofestival van een uur) dan wanneer dit heel erg veel tijd in beslag neemt.
Laat een reactie achter