Een sfeervolle treinrit is niet te evenaren. Het is de perfecte manier om het landschap en gewoontes van een land te ontdekken. Terwijl je toch al verplicht in de trein zit kun je er altijd weer iets beleven. Er zijn veel schitterende routes in Azië waar je uit kunt kiezen, van de eersteklasritjes tot de wat meer standaardritjes, maar beide laten je vaak de sfeer van een bestemming goed zien. Perfect dus voor een rondreis in Azië. We hebben een lijst samengesteld van de Top 10 mooiste treinreizen van Azië die je vakantie of rondreis gegarandeerd zullen verrijken.

1. Apentrein in Rajasthan, India

Deze trein is zo genoemd omdat apen zich verzamelen rond de stations om gevoerd te worden door de passagiers. De Apentrein biedt je een heerlijk, lui ritje door het heuvelachtige gebied van Kamlighat in centraal Rajasthan. Deze korte trip vindt al plaats sinds 1930 en is nog steeds een belangrijke lijn voor veel lokale bewoners.

2. Speelgoedtreinen in India

India’s speelgoedtreinen lopen over de historische bergspoorlijnen die ooit dienden als toegang tot de koloniale nederzettingen in de bergen. Drie van de sporen – het Kalka-Shimla Spoor, Nilgiri Mountain Spoor en het Darjeeling Himalayan Spoor – zijn nu onderdeel van UNESCO werelderfgoed en de routes geven het prachtige berglandschap van India weer. Zorg er wel voor dat je een Visa voor India opzak hebt, ook voor vakantie is dit namelijk nodig.

Darjeeling Himalayan trein in india

3. Yangon naar Mandalay slaaptrein in Myanmar

Deze 13 uur durende reis is niet alleen voor zwakkelingen, maar biedt ook weinig comfort. Toch is dit een onvergetelijke ervaring die je eens in je leven moet meemaken.

4. Britse Noord-Borneo stoomtrein

De Britse Noord-Borneo stoomtrein is Borneo’s oudste, werkende stoomtrein en is een romantisch aandenken aan het koloniale verleden van India. Deze trein rijdt op woensdagen en zaterdagen van Tanjung Aru naar Papar, de ‘Rijstkom van Sabah’, en duurt ongeveer vier uur. De trein is vol nostalgie ontworpen en heeft een typische uitstraling van de 20e eeuw.

Britse Noord-Borneo stoomtrein

5. Bamboetrein in Cambodja

Dit bamboevoertuig in Cambodja is niet de meest voorkomende trein, want het heeft geen motor. Als er in de afgelopen jaren geen grote veranderingen waren aangebracht in de infrastructuur, dan was deze trein nu compleet overbodig. Vandaar dat het nu een mooie toeristische attractie is geworden! Deze rit duurt slechts 20 minuten en is ideaal voor kinderen. Met deze rit krijg je veel te zien van het platteland.

bamboo trein in cambodja

6. Trein door de heuvels in Sri Lanka

Deze fantastische route, vaak gezien als ‘s werelds mooiste treinreis, is eentje die je op je bucketlist kan zetten. Baan je een weg door de dichtbegroeide theeplantages, afgelegen dorpjes en spectaculaire watervallen tijdens deze reis van Kandy naar de hoogstgelegen punten in de heuvels. Er is een gelimiteerd aantal zitplaatsen in de uitzichtcabine in de eerste klas, maar in de tweede of derde klas krijg je de levendige en bruisende leven van de locals van Sri Lanka goed mee.

trein door sri lanka

7. Oost en Oriental Express

Deze trein, de Oost en Oriental Express, is perfect voor degene die in stijl wil reizen en een van de meest luxe treinen op het continent. Deze lijn biedt meerdere routes door Azië, waarvan de meest populaire de lijn is tussen Singapore en Bangkok. Dit is een lange excursie van drie dagen waarin je luxe kunt reizen met 24 uur per dag stewardservice in een privécabine. Hoewel deze reis redelijk duur is, is het toch het prijskaartje waard: deze reis laat je de landschappen, koloniale steden, theeplantages, tempels en meer zien.

Oost en Oriental Express

8. Goteik Viaduct in Myanmar

Ten noorden van Mandalay kun je instappen in de Goteik viaducttrein in Nawnghkio, Myanmar. De brug verbindt de dorpen Pyin Oo Lwin en Lashio en is de hoogstgelegen spoorweg in Myanmar. Dee trein rijdt maar kort over de brug, maar de constructie is indrukwekkend en het langzame ritje over de brug is erg leuk.

Afbeeldingsresultaat voor Gokteik viaduct trein in Nawng Kio

9. Da Nang naar Nha Trang in Vietnam

Een charmante reis voor dagen waarop je het rustiger aan doet leidt je door de weelderige rijstvelden en dorpjes van Vietnam. Een perfecte trip om lekker bij achterover te zitten en te genieten van het platteland. Om dit mee te maken heb je ook hier een Visa voor Vietnam nodig.

Afbeeldingsresultaat voor train to Nha Trang vietnam

10. Trein door Java in Indonesië

Rij door de groene rijstvelden en indrukwekkende vulkanische gebergtes met deze spectaculaire route door het platteland van Java in Indonesië. Deze rit biedt je een comfortabele eerste klas plek met airconditioning en een verrassend lekkere lunch als je rond lunchtijd reist.

Laat een reactie achter