1. Aanmeldbonussen

Er gaat niets boven een leuke aanmeldbonus. Mensen met een goede kredietwaardigheid kunnen worden goedgekeurd bij het aanvragen van creditcards en de aanmeldbonussen zijn soms wel ter waarde van € 30 – € 200 (en soms zelfs meer). Andere kaarten bedanken hun nieuwe klanten door hen een groot aantal beloningspunten te geven, die dan later kunnen worden ingewisseld voor leuke dingen (bekijk hier meer informatie daarover). Een standaard betaalkaart, die aan een bankrekening is verbonden, biedt je daarentegen geen geld of in sommige gevallen slechts hele kleine voordelen.

2. Beloningen en punten

Veel beloningen die je krijgt via een creditcard op bijvoorbeeld een zakelijke rekening, werken middels een puntensysteem waarbij je tot vijf punten per uitgegeven euro kunt verdienen. Vaak bieden bedrijven speciale driemaandelijkse promotieperiodes aan, waarbij uitgaven in een bepaalde categorie, zoals bijvoorbeeld restaurants of transport, zorgen voor een verdubbeling of een verdrievoudiging van het gebruikelijke aantal punten. Wanneer je een bepaalde grens bereikt, kun je je punten in bepaalde winkels inwisselen tegen cadeaubonnen of kun je uit de ‘beloningscatalogus van het creditcardbedrijf’ een item selecteren.

De beloningen, die je kunt krijgen door het gebruik van een creditcard, zijn bijna eindeloos. Koop een kaart die is uitgegeven door een benzinestationsketen, een hotelketen, een kledingwinkel of zelfs een non-profitorganisatie zoals de AAA en je beloningen kunnen nog sneller oplopen. De kunst is om de kaart te vinden die het beste bij je bestedingspatronen past. Het tegenovergestelde doen – dus je bestedingspatroon aanpassen aan een bepaalde kaart – is een heel slecht idee. Maar als je al een paar dagen per maand een bepaald hotel bezoekt of een bepaalde luchtvaartmaatschappij gebruikt waarom zou je dan niet de kaart gebruiken waarmee je kunt sparen en waardoor het bedrijf je kortingen kan aanbieden?

3. Cashback-creditcards

Bij een cashback-creditcard krijg je ongeacht wat je hebt gekocht of waar je het hebt gekocht 1% van je saldo terugbetaald en deze kaart is inmiddels wereldwijd enorm populair. Tegenwoordig is het concept zelfs verder uitgebreid: sommige kaarten bieden nu 2%, 3% of zelfs maar liefst 5% terugbetaling op geselecteerde aankopen. Sommige kaarten, bieden dan wel meer contant geld, maar je moet ook dan wel direct geld storten op een beleggingsrekening.

creditcard betalen

4. Veiligheid

Betalen met een creditcard maakt het ook gemakkelijker om fraude door verlies te voorkomen. Wanneer je bankpas door een dief wordt gebruikt zie je dat onmiddellijk terug op je rekening. Legitieme uitgaven waarvoor je online betalingen had ingepland of rekeningen die je met de post thuis krijgt kunnen dan niet worden geïnd omdat er onvoldoende saldo is en de crediteuren zullen daar niet zo blij van worden. Zelfs als het niet jouw schuld is, kunnen deze late of gemiste betalingen ook je credit score verlagen. Het kan enige tijd duren voordat de frauduleuze transacties worden teruggedraaid en het geld op je rekening wordt teruggestort omdat de bank het eerst moet onderzoeken.

Wanneer je creditcard echter frauduleus wordt gebruikt, merk je dat niet aan je geld – je stelt de creditcardmaatschappij op de hoogte van de fraude en betaalt niet voor de transacties die je niet hebt verricht terwijl de creditcardmaatschappij de kwestie oplost.

5. Garantie van verkopers

Stel je voor dat je een tegelzetter inhuurt om wat tegels te komen leggen. De werklui brengen het weekend door met bijsnijden, meten, voegen en alles netjes leggen en afwerken. Ze brengen je dan uiteindelijk meer dan 3000 euro in rekening voor de verrichte werkzaamheden.

Je spreekt je spaarrekening aan en schrijft een cheque uit. Maar wat doe je als, 72 uur later, de tegels beginnen te verschuiven en al het werk waardeloos is? Je huis is nu een complete puinhoop en je zult waarschijnlijk niet kunnen stoppen met je te ergeren.

Je kunt dan het probleem aankaarten bij je verzekering of bij een bond waarbij je bent aangesloten, maar dat proces kan maanden duren en de aannemer heeft dan nog steeds je geld. Dat is waarom het handig is, als je kunt, om voor een dergelijke dienst met een creditcard te betalen. De uitgevende instelling van de kaart zal fraude bij haar verkopers ontmoedigen en als er een probleem is, hebben ze de middelen om te proberen op te lossen. Belangrijker is dat als je de aanklacht betwist, de kaartuitgever de tegoeden van de tegelzetter achterhoudt en dat je dus niet alleen je geld terugkrijgt, maar dat je zelfs hulp kunt krijgen bij het vinden van een nieuwe contractant.

6. Air Miles (voor frequente vliegers)

Dit voordeel bestaat al heel erg lang. In het begin van de jaren tachtig begonnen vliegmaatschappijen de mogelijkheid te bieden om geld terug te verdienen via een aangesloten creditcard voor een bepaald aantal gevlogen mijlen. Nu lijkt het erop dat elke luchtvaartmaatschappij wel minstens één creditcard beschikbaar heeft.

Kaarthouders verdienen meer dan een mijl per uitgegeven euro of soms een mijl per twee euro. De prijs van het vliegticket waarop je de miles krijgt, bepaalt hoe waardevol deze creditcard beloning is, maar veel kaarten voor klanten die frequent vliegen worden enorm veel waardevoller gemaakt door hun aanmeldbonussen. Deze zijn vaak voldoende om je binnen een maand of twee 50-100% korting op een vlucht te geven.

airmiles

7. Universele acceptatie

Bepaalde aankopen kunnen moeilijk te betalen zijn met een bankpas. Wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt huren of een hotelkamer wilt boeken, zal dat veel gemakkelijker gaan met een creditcard. Autoverhuurbedrijven en hotels willen dat klanten met creditcards betalen omdat het dan eenvoudiger voor hen is om klanten eventuele schade aan een kamer of de auto in rekening te brengen.

Dus als je voor een van deze diensten wilt betalen met een bankpas, kan het bedrijf erop staan dat je honderden euro’s op je rekening stort zodat ze een bepaalde garantie hebben. Als je in het buitenland reist, accepteren verkopers ook niet altijd je bankpas – ook al is het misschien een kaart van een grote bank.

8. Bedenkperiode

Als je een aankoop met een bankkaart doet is je geld meteen weg. Wanneer je een aankoop met een creditcard doet, blijft je geld op je betaalrekening staan totdat je je creditcardrekening echt betaalt.

De extra tijd dat je geld op je rekening blijft staan kan op twee manieren nuttig zijn. Ten eerste betaal je geen rente en de uitstel van de betaling maakt je aankoop zoveel goedkoper plus dat je meer tijd hebt om je eventueel te bedenken. Buiten dat, zal je geld langer op je bankrekening staan en dat geld kan je dan ook nog blijven gebruiken totdat je de rekening daadwerkelijk betaalt.

Ten tweede, als je altijd met een creditcard betaalt, hoef je het saldo van je bankrekening niet zo nauwkeurig te bekijken.

9. Verzekering

De meeste creditcards worden automatisch geleverd met een overvloed aan beschermingen en voordelen voor de consument waarvan mensen niet eens beseffen dat ze hiervan gebruik kunnen maken, zoals autoverzekeringen, reisverzekeringen en productgaranties die de fabrieksgarantie kunnen overschrijden.

10. Je bouwt krediet op

Als je geen kredietwaardigheid hebt of als je probeert om je kredietscore te verbeteren, helpt het op verantwoorde wijze gebruik maken van een creditcard hierbij, omdat creditcardmaatschappijen je betalingsactiviteiten met de kredietbureaus zullen delen. Het gebruik van een betaalpas verschijnt echter nergens in het kredietrapport, dus kan het je niet helpen om je kredietwaardigheid op te bouwen of te verbeteren.

Laat een reactie achter