Een smart home is een hypermodern, volledig verbonden huis. Je huis veranderen in een slim huis, dat ook wel een smart huis wordt genoemd, is allang niet meer alleen voorbehouden aan de liefhebbers van techniek. Door je huis te verbinden, kun je een heleboel dingen doen, waaronder het volgende:

1. Veiligheid

smart home camera

Je kunt tegenwoordig met verschillende smart camera’s je woning super goed beveiligen. Je kan bijvoorbeeld van waar dan ook de beelden van de camera’s volgen vanaf je telefoon.

2. Vanaf elke plek in jouw huis toegang hebben tot het internet

Een thuisnetwerk laat iedereen delen in de rijkdom van de breedband, zodat je kunt stoppen met vechten over die ene computer met die hogesnelheidsverbinding. Plus dat als je (door de bedradingsinfrastructuur) overal vandaan communicatiemogelijkheden hebt, kun je alles – van je tv tot gadgets in de auto – met dat thuisnetwerk verbinden en gebruikmaken van die connectiviteit.

3. Jouw huis op afstand beheren

Nadat je thuisnetwerk is verbonden met andere netwerken, zoals bijvoorbeeld het internet, kun je opeens vanaf vrijwel elke onderling verbonden plek verbazingwekkende dingen doen. De mogelijkheid om een apparaat te besturen, nadat het is aangesloten op het netwerk, wordt alleen beperkt door de mogelijkheid van het apparaat zelf. (Met andere woorden, de enige beperking is de mate van bestuurbaarheid van het apparaat – de infrastructuur van je huis zal je niet tegenhouden.) Wil je vanuit je bed de keukenverlichting inschakelen en de koffie laten doorlopen? Klik op je afstandsbediening en bedien dat. Wil je terwijl je op het feest van je buren bent, controleren wat de oppas thuis doet? Log vanaf de computer van je buren in op je thuisnetwerk (of op je mobiele telefoon) en controleer of alles nog goed gaat.

4. Bespaar tijd

man met horloge

Bedenk hoeveel tijd het elke dag kost om de gordijnen te openen, het ochtendnieuws aan te zetten, de hond uit te laten, enzovoort. Zou je niet alles (en meer) met één commando willen doen? Door deze taken in taakprofielen te programmeren, kan dat ook.

5. Bespaar geld op elektronica

Met een echt goed thuisnetwerk en domotica hoef je minder apparaten aan te schaffen om je huis te kunnen bedienen. In plaats van 1 videorecorder, die aan elke tv is gekoppeld, kun je die mogelijkheid centraliseren en het signaal via de afstandsbediening op het moment dat je het nodig hebt door je huis verspreiden. Hetzelfde geldt voor vrijwel elk op het netwerk aangesloten apparaat, zoals een DSS-satellietontvanger, PVR en kabelbox.

6. Bespaar geld op communicatiekosten

Door de toegang tot bepaalde telecommunicatiediensten te centraliseren, kun je de maandelijkse servicekosten verlagen. Met thuisnetwerken en domotica kunnen zowel jij als je echtgenoot op verschillende computers verbinding maken met het internet, terwijl je maar een account deelt en dus ook maar een rekening betaalt. Bovendien kun je een breedbandoptie – zoals een kabelmodem, een DSL-verbinding of een HughesNet-satellietdienst – met het hele gezin delen.

7. Bespaar geld op de huishoudkosten

schrijven

Een smart home kan de thermostaten terugdraaien als je op vakantie bent of als je ‘s nachts onder de dekens ligt te knuffelen. Het kan ook de lampen automatisch uitschakelen. In de loop van de tijd kun je verrassend veel besparen op de kosten voor verwarming, koeling en elektriciteit.

8. Bespaar geld in de toekomst

Verschillende momenten in je leven kan het zijn dat je de manier waarop je bepaalde kamers gebruikt, verandert: een logeerkamer wordt een kinderkamer of de garage wordt bijvoorbeeld een kantoor. Veranderingen zoals deze kunnen duur zijn als je alles apart moet gaan bekijken. Zorg in plaats daarvan voor een flexibel ontwerp voor een thuisnetwerk – een die ook bij onvoorziene omstandigheden goed zal blijven werken – en bespaar in de loop van de tijd geld.Ook kun je overwegen om door middel van domotica van je huis een smart huis te maken.

9. Wees flexibeler en comfortabeler met jouw technologische middelen

Een thuisnetwerk bevrijdt je van het gebonden zijn aan één plek voor één activiteit. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds laat werkt, wil je misschien de laptop naar een comfortabele fauteuil kunnen verplaatsen in plaats van naar een vochtig kantoor in de kelder. En je kunt met een gedistribueerd middel toegang krijgen tot het internet en dus je gecentraliseerde e-mail-, agenda- en contacten database op iedere plek bekijken. Met de nieuwste technologie voor thuisnetwerken rouleer je je HDTV-signalen door je huis, zodat je tv-toestel overal een draadloos signaal kan opvangen!

10. Verlies meer vet

Een smart woning zal je er niet van weerhouden om chocoladetaart te eten, maar het zal de fitnessruimte wel toegangelijker maken. Je kunt internettoegang via je thuisnetwerk gebruiken om je te helpen bij te houden wat je eet en je kunt ook de tijd op een loopband of fiets bijhouden. En met internettoegang heb je toegang tot veel van de nieuwe softwareprogramma’s, die worden gecombineerd met nieuwe oefeningsapparatuur om passerende landschappen of live-concurrentie te bieden terwijl jij roeit, roeit, roeit!

Laat een reactie achter