Heb je een nieuwe auto nodig? Denk dan eerst goed na of je wel een auto wil kopen. Steeds meer mensen zien af van het aanvragen van een lening voor een auto en kiezen ervoor om in plaats daarvan een auto te private leasen voor een vast bedrag per maand. Private lease is zelfs zo populair geworden dat het nu goed is voor meer dan 100.000 contracten in Nederland.

Voordat jij beslist om een auto te kopen of financieren, kun je onze onderstaande checklist gebruiken om te bepalen of private leasen wel of niet geschikt voor je is.

1. Je hebt geen spaargeld nodig

Als je een auto koopt, heb je spaargeld nodig of moet je een lening afsluiten. Om de beste rente op een lening te krijgen moet je meestal tenminste 10% van de prijs van tevoren betalen. Maar aangezien een gemiddelde nieuwe auto van tegenwoordig meer dan € 30.000 kost, kan die aanbetaling van 10% behoorlijk hoog zijn. Daarentegen kun je zonder aanbetaling een auto private leasen. De kostenfactoren zijn de belangrijkste reden waarom deze vorm van leasen steeds populairder wordt. Je betaalt een vast all-in bedrag per maand en rijdt een gloednieuwe auto. Verzekeringen, onderhoud, pechhulp en wegenbelasting zijn verwerkt in het maandbedrag. Naast het gekozen maandbedrag betaal je alleen de brandstof! Je weet dus precies waar je aan toe bent.

2. Je kunt in noodsituaties van je auto af komen

Als je een auto koopt, kun je deze natuurlijk in de verkoop zetten wanneer je door persoonlijke veranderingen de kosten niet meer kunt voldoen. Bij private lease zit je gedurende de contractperiode vast aan de auto. Toch zijn er ook aanbieders zoals bijvoorbeeld SEAT Financial Services die hier rekening mee houden.

Kijk eens op de website van SEAT en ontdek meer over de voordelen en het aanbod.

model met seat leon

3. Je rijdt in een nieuwe auto met de nieuwste functies

Dat is het beste gedeelte aan private leasen. Het stelt je in staat om in een auto te kunnen stappen, voorzien van de laatste features zoals Adaptive Cruise Control en Lane Assist. Zoveel mooier dan je je zou kunnen veroorloven als je hem zou moeten kopen. Durf jij altijd de nieuwste versie van een smartphone of HDTV te kopen? Heb jij altijd interesse in het geüpgrade model van alles? Dan is private lease misschien wel de beste keuze, omdat je in een gloednieuwe auto rijdt én de auto maar een paar jaar hoeft te behouden voordat je weer overgaat op een nieuwe.

seat leon wit

4. Je kunt je auto zelf samenstellen

Staat die ene witte SEAT Leon met een goede set stoere velgen al tijden op je wensenlijstje? Dan kun je met private lease helemaal los gaan. Je kunt de auto namelijk samenstellen zoals jij dat wil. Behalve de kleur en velgen, kun je ook overige opties zelf kiezen. Is airco belangrijk voor je? Of rijd je graag in een auto met goed geluid? Dan is een private leasecontract ideaal.

5. Je bent zzp-er

Private lease is niet alleen voor particulieren interessant, ook voor zzp-ers kan het een goede keuze zijn. Hoewel je de auto privé least en deze dus niet meer op de zaak kunt zetten, is het wel mogelijk om zakelijke kilometers op je bedrijf te boeken. Het grote voordeel is dat je zelf bepaalt hoeveel kilometers je privé rijdt en hoeveel zakelijk. In veel zakelijke leasecontracten zijn hier namelijk beperkingen aan verbonden.

6. Je past je contract aan op je rijgedrag

De meeste lease auto’s hebben een kilometerbeperking, in veel gevallen kun je zelf een keuze maken voor een maximale kilometrage. Bij SEAT start dit bij 10.000 kilometers maar kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld 30.000 kilometers per jaar. Rijd je dus veel lange afstanden of juist relatief weinig kilometers, pas hier je jaarlijkse maximum dan op aan. Om je een beeld te geven, de gemiddelde Nederlander rijdt 13.000 kilometer per jaar.

model in seat leon wit

7. Je komt niet voor verrassingen te staan

Wanneer je een auto private leaset, zijn onderhoudskosten verwerkt in het maandbedrag. Dit betekent dat je niet extra betaalt voor periodiek onderhoud of reparatiekosten. Voor schade ben je verzekerd. Veroorzaak je zelf schade of is de schade niet te verhalen, dan betaal je alleen je eigen risico. Bij SEAT kun je je eigen risico zelf bepalen en is een inzittendenverzekering altijd inclusief. Zo’n verzekering is bij veel andere aanbieders tot wel €7 per maand. Niks om je zorgen over te maken dus!

8. Je hebt tijdelijk een auto nodig

Heb je tijdelijk een auto nodig? Bijvoorbeeld voor een periode van 2 jaar? Dan kan private lease een uitkomst voor je zijn, omdat je een auto voor een bepaalde periode least.

seat leon wit zijkant

9. Je hebt geen schadevrije jaren nodig

Heb je geen schadevrije jaren opgebouwd? Dan hoeft dat niet altijd van negatieve invloed te zijn voor je private leasecontract. Zo geldt bij SEAT bijvoorbeeld dat het ontbreken van schadevrije jaren geen invloed heeft op de prijs die je maandelijks betaalt.

10. Je hebt geen verkoopvaardigheden nodig

Het verkopen van een auto, brengt altijd wat onderhandelingen met zich mee. Als je hem inruilt of verkoopt aan een dealerbedrijf, moet je onderhandelen met een verkoopadviseur en als je particulier verkoopt, kan het zijn dat je advertenties moet plaatsen op social media en dat er dan vreemden bij je thuiskomen. Met private leasen is het proces echter eenvoudig: je brengt de auto gewoon terug naar de dealer.

Conclusie

Voor een periode van drie jaar zou ik voor de SEAT Leon zo’n €435 per maand kwijt zijn (o.b.v. 10.000 kilometers per jaar). De nieuwprijs voor een SEAT Leon is (vanaf) €23.700. Het zou dus betekenen dat je €15.660 kwijt bent wanneer je de auto voor 3 jaar zou leasen. Een stuk minder dus wanneer je de auto nieuw koopt. Overigens komen er ook nog kosten bovenop zoals verzekering en belasting wanneer je de SEAT Leon koopt.

Uiteindelijk heb ik zeer fijn in de sportieve en dynamische SEAT Leon gereden! Ik was dan ook vrij verbaasd over hoe mooi (zoals je kunt zien op de foto’s) de SEAT Leon eigenlijk is. Binnen een half uurtje rijden was ik er dan ook helemaal aan gewend en reed ik graag een extra rondje. De vele mogelijkheden zoals cruise control, navigatie en een heerlijke airco maakte de ervaring compleet.

Ik ga in ieder geval goed nadenken of ik nou een auto ga kopen of toch maar leasen ;-).

Laat een reactie achter