Rijk worden is waarschijnlijk iets dat iedereen, ongeacht hun cultuur of land van herkomst, wel zou willen. Natuurlijk betekent rijkdom voor iedereen weer wat anders, maar het belangrijkste idee dat mensen over de hele wereld in gedachten hebben wanneer ze over rijkdom praten, is waarschijnlijk wel dat ze rijk willen worden om zich een leven te kunnen veroorloven, waarvan we allemaal dromen. En hoewel dit eigenlijk al eeuwenlang voor velen een belangrijk streven is, is rijk worden en rijkdom vergaren zeker geen eenvoudige taak en het gaat ook zeker niet van de ene op de andere dag.

Om echt rijk te worden, is zeker geen eenvoudig doel om te bereiken en het zal ook niet zo gemakkelijk gaan. Het kost veel meer moeite dan de meeste mensen bereid zijn om er aan te besteden en het vergt veel discipline, een goede langetermijnvisie, kritisch denken en een verrassende dosis gezond verstand om het echt voor elkaar te kunnen krijgen. Daarnaast telt het geluk, dat je op verschillende vlakken van het leven hebt, natuurlijk ook mee. De plaats waar iemand bijvoorbeeld is geboren, zal waarschijnlijk veel verschil maken, maar tegelijkertijd kunnen negatieve gebeurtenissen in het leven van iemand er wel voor zorgen dat ze bereid zijn om er harder voor te werken, dan iemand die in een redelijk rijk land is geboren.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zal geen enkele omstandigheid in deze wereld je rijk maken als je niet bereid bent om er hard voor te werken om dat doel te behalen. Ook zal het respecteren van enkele belangrijke ‘succesregels’ als het gaat om het vergaren van rijkdom een verschil maken.

Hoewel er geen eenvoudige oplossing is, die je binnen een bepaalde tijd rijk zal maken, zijn er wel bepaalde gewoonten en patronen, die keer op keer zijn waargenomen bij mensen die al rijk zijn geworden. Dus lees snel verder om de 10 gouden regels om rijk te worden en rijkdom te kunnen laten groeien te ontdekken .

1. Bouw discipline op

Het eerste en het belangrijkste onderdeel van het opbouwen van rijkdom is discipline. Zonder dit zal je rijkdom, ongeacht hoeveel geld je ook verdient, niet oplopen. Het is eenvoudig en duidelijk. Jij wilt geld? Dan zul je het moeten verdienen. Breng jezelf discipline bij en verdien je weg naar de top. Je kunt echt niemand smeken om je hun geld voor niets te geven.

Een ander ding dat de meeste mensen associëren met rijk zijn, is het bezit van grote herenhuizen, het rijden in opzichtige auto’s en het dragen van mooie kleding tijdens het feesten op dure jachten in het Caribisch gebied. En dit is een beetje een verdraaide waarheid. De meeste rijke mensen zijn namelijk precies het tegenovergestelde. Het zijn gedisciplineerde individuen, die erin slagen om naarmate hun inkomens hoger worden hun uitgaven toch laag te houden. Je zult ze niet zien rondrijden in een Porsche of hun tijd zien verspillen met shoppen. Je zult ze niet zien omdat ze gedisciplineerd genoeg zijn om niet ten prooi te vallen aan dat stereotype. Ze zullen gewoon hun weg naar de top blijven vinden.

Dus houd dit in gedachten. Bouw discipline op. De enige, die voorkomt dat je rijk wordt, ben jijzelf. Dus stop met het zoeken naar excuses en begin met het verdienen van geld.

2. Sparen! Sparen! Sparen!

vrouw met geld

Er is een gezegde dat je overal tegenkomt. Pluk de dag. Leef in het moment. Maar de meeste mensen begrijpen dit verkeerd. Ze stoppen met nadenken over morgen en leven alleen nog voor het huidige moment. En kijken ook alleen uit naar wat ze op de korte termijn verdienen. Herinner je je nog de marshmallow-test? Nou, de meeste mensen zouden hier waarschijnlijk niet voor slagen.

Maar als je ooit rijk wilt worden, moet je beginnen met geld te besparen en liever nu nog dan morgen. Zorg ervoor dat je elke maand wat geld opzij zet. En dat je dat doet voordat je je geld gaat uitgeven. Niemand zal je zomaar geld geven, maar iedereen zal wel erom vragen. Dus doe jezelf een plezier en geef jezelf eerst wat geld, voordat alle anderen erom zullen vragen.

Het is raadzaam om ten minste 10% van je maandelijks inkomen of salaris opzij te zetten op een spaarrekening en er ook voor te zorgen dat je daar niet aankomt. Als je kunt, spaar dan nog meer, maar spaar eigenlijk nooit minder. Er zijn talloze voorbeelden in de wereld van beroemdheden, die zijn begonnen met het verdienen van heel veel geld terwijl ze kort daarna failliet zijn gegaan. Wees er niet een van hen.

3. Geef altijd, altijd minder uit dan dat je verdient

creditcard betalen

Deze vraag heeft eigenlijk te maken met vraag één en twee. Je hebt discipline nodig en je moet geld besparen. Maar tegelijkertijd moet je je uitgaven ook steeds opnieuw bekijken. Nooit meer uitgeven dan je verdient, is gewoon een vuistregel.

Als je een van die mensen bent, die van salaris naar salaris leeft, moet je je uitgaven opnieuw bekijken en het gewoon verlagen. Het is prima om een nieuwe auto te kopen, maar zorg er wel eerst voor dat je het echt nodig hebt en dat je het ook kunt missen. Sommige miljardairs raden je zelfs aan om alleen iets te kopen als je tien keer meer dan dat aankoopbedrag apart hebt staan. Zorg er ook voor dat je de beste prijs betaalt en dat betekent dat je dus echt wel twee keer moet nadenken voordat je iets koopt.

Denk eerst na, geef het dan pas uit. En besteed nooit meer dan dat je verdient. Of zorg ervoor dat je meer verdient dan dat je uitgeeft. En nee, schuld telt niet. Het geld van andere mensen gebruiken om te betalen voor iets dat je je nog niet kunt veroorloven, is nooit een goed idee. Tenzij je 110% zeker weet dat het je meer geld oplevert, dan dat je moet terugbetalen.

4. Leer hoe je geen geld zult verliezen

Een andere prioriteit op je lijst zou moeten zijn, het leren om niet (te veel) geld te verliezen. En de grootste kostenposten op de inkomens van de meeste mensen zijn belastingen. Profiteer van die kennis en leer hoe je belastingen en toeslagen kunt minimaliseren. Er zijn allerlei acties, die je kunt ondernemen, om wat de overheid elk jaar van je inhoudt te minimaliseren.

Vermijd zo veel mogelijk het verliezen van geld. Het is beter om wat tijd te besteden – zelfs als je het niet leuk vindt (onthoud discipline!) – aan het leren van hoe iets werkt en hoe je minder geld kunt betalen, dan om standaard meer te betalen. Het kan bijvoorbeeld ook het pensioen of je bedrijfsplan zijn en geloof me het loont altijd om hier een goed overzicht van te hebben. Zorg er ook voor dat je alles leest voordat je een document ondertekent, want er zijn echt overal – meestal verborgen – vergoedingen. De meeste mensen zijn zich daar niet van bewust, wat betekent dat ze zich niet bewust zijn van het feit dat instellingen, bedrijven of andere mensen iedere maand weer geld van hun rekeningen afschrijven.

5. Investeer en laat je geld voor je werken

Ok, je bent misschien gedisciplineerd en je bent begonnen om geld te besparen, je spendeert bijna nooit meer dan je verdient en je hebt enkele tips over hoe je minder geld aan de belasting kunt betalen opgevolgd. De volgende stap is nu om geld voor je te laten werken en dat betekent investeren. Begin met het behandelen van geld als een hulpmiddel, want dat is wat het uiteindelijk gewoon is.

Profiteer van de kracht van samengestelde rente. Dat betekent geld voor rente, wat zich ook vertaalt in het feit dat de rente, die je na één jaar zou krijgen, elk jaar zal toenemen. Na 20 of 30 jaar zou dat veel betekenen. Begin je geld optimaal te gebruiken en zorg ervoor dat het je steeds minder moeite kost om meer te produceren. Verdiep je bijvoorbeeld in de beurs.

Ja. Het is zeker belangrijk om elk moment van je leven te leven alsof het het laatste moment is, maar we weten allemaal dat dit waarschijnlijk niet het laatste zal zijn. De kans is groot dat je morgen nog niet zult sterven, dus begin te investeren.

6. Omring jezelf met mensen die beter zijn dan jij

groep mensen

Deze tip is vergelijkbaar met die van het beleggen, maar in plaats van geld, zou je hier tijd en energie moeten investeren. Omring jezelf altijd met mensen – van je partner tot je vrienden en collega’s – die in alle aspecten van het leven slimmer of beter zijn dan jij.

Laten we eerlijk zijn. Je kunt gewoon niet alles weten en je bent al lang van de aarde verdwenen voordat je erin slaagt om alles te leren wat er te leren valt. Zorg er dus voor dat je bij mensen in de buurt bent, die je leren of die je helpen met iets waar je zelf geen tijd of middelen voor hebt. Kies voor een slimme vrouw of echtgenoot, voor een geïnformeerde collega of voor een realistische zakenpartner. Roep de hulp van een mentor in. Iedereen kan je op de één of andere manier helpen. Als ze dat niet doen, willen ze waarschijnlijk niet dat je hogerop komt en dan is het tijd voor jou om weg te wezen.

7. Neem afgewogen risico’s

Dit is een algemene leefregel. Je kunt niet winnen als je niet waagt. Dus ga ervoor en neem een aantal risico’s, want zonder hen zullen er ook geen beloningen binnenkomen. Als je faalt, trek daar dan je les uit en ga verder, maar wees vooral niet bang om daarna weer risico’s te nemen.

En als we het over risico’s hebben, hebben we het over berekende risico’s. Je moet wijs genoeg zijn om niet uit een vliegtuig te springen, zonder dat je natuurlijk weet dat je een parachute op je rug hebt. Niet elk risico is goed of heeft de potentie om je beloningen terug te geven, dus maak een keuze, maar maak die keuze wel bewust en weloverwogen.

8. Pas goed op jezelf

schoenen aantrekken fit man

Een andere investering, die je moet doen, is denken aan je welzijn. En verwacht nooit dat iemand anders daarvoor zorgt, want dat doen ze niet. Je moet het zelf doen en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is net als op een slagveld. Als je niet veilig en gezond bent, kun jij je ploeggenoot niet redden. Zorg dus, voordat je voor anderen zorgt, eerst voor jezelf. Vrijgevigheid is geen kwaliteit als het je je eigen leven ruïneert.

Zorg er ook voor dat je de gezondheid van jou en van je gezin op de rit hebt. Sluit een gezondheids- en levensverzekering af en zet wat geld opzij voor onvoorziene situaties. Zoals we allemaal weten, heeft het leven verrassingen in petto en is het beter om op alles voorbereid te zijn.

9. Kennis is macht

boeken

Kennis is een belangrijk aspect van rijk worden en rijkdom opbouwen. Voordat je iets met je geld doet, moet je eerst weten wat je doet en begrijpen hoe het proces werkt. Leer alle details van een bedrijf of van een financiëel instrument of zoek iemand die dat allemaal begrijpt en die je kan helpen om de juiste beslissing te nemen.

Aan de andere kant moet je je er ook van bewust zijn dat te veel informatie of de verkeerde informatie kan leiden tot verliezen of falen, dus soms kan in dit geval minder ook meer zijn. Meestal is het nieuws een slechte bron van informatie en kan het zelfs ertoe leiden dat je een verkeerde emotionele reactie hebt, die dan weer tot een slechte beslissing kan leiden. Wees wijs en gebruik informatie op de juiste manier en op het juiste moment.

10. Doe het stap voor stap

Gedurende het laatste decennium is alles versneld. Je kunt het overal in de samenleving zien en vooral bij jonge mensen. Het gaat allemaal om de volgende gadget, de volgende geweldige vakantie, de volgende salarisstrook, altijd het volgende grote ding. Maar je moet echt begrijpen dat het vergaren van rijkdom tijd kost. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, dus je moet jezelf wapenen met discipline en geduld.

Het is niet erg om het rustig aan te doen en steeds kleine stapjes te nemen. Het is eigenlijk zelfs wel aan te raden om het zo aan te pakken. Waarom denk je dat de meeste miljonairs al 50 of 60 jaar zijn en dat er zo verdomd weinig onder de 30 jaar zijn? Omdat het tijd kost en omdat je deze10 gouden regels om rijk te worden en rijkdom te laten groeien nodig hebt.

Laat een reactie achter