Zoals iedereen wel weet, is geld iets dat komt en gaat. Iedereen krijgt te maken met economische voorspoed en tegenslagen en sommigen hebben hun rijkdom vergaard met genialiteit of met gewoon een beetje geluk. Echte rijkdom wordt meestal van de ene generatie op de andere overgegeven, maar bij de mensen op deze lijst lijkt het erop dat geld iets is dat er altijd is geweest en dat ook nooit zal opgaan.

  1. Familie Dassault – € 20 miljard

Familie Dassault

Toen Serge Dassault het fortuin van zijn vader erfde, ontving hij niet alleen een grote fabriek die wapens maakt maar kreeg hij ook de bijnaam van zijn vader, die afkomstig is van het Franse char d’assaut, wat letterlijk ‘gevechtstank’ betekent (een naam die hij verkoos boven het oorspronkelijke Bloch). Tegenwoordig is de Dassault Group een enorme onderneming die ook actief is in de luchtvaartindustrie (ironisch, als je de achternaam van de eigenaar overweegt), ruimtevaartapparatuur en zelfs in de media en de sport.

  1. Familie Cargill – € 20 miljard

Familie Cargill

De familie Cargill bezit 90% van het grootste particuliere bedrijf in de VS, Cargill, Inc. wat het belangrijkste bedrijf is als het gaat om de landbouw. Net als de meeste andere families in deze lijst begonnen de Cargills ongeveer honderd jaar geleden als een klein bedrijf (in hun specifieke geval was het iets vroeger omdat William W. Cargill net na de Amerikaanse Burgeroorlog een graanopslaghuis in Iowa kocht) en nu hebben de kleinkinderen van de oprichter gezamenlijk één van de grootste bedrijven ter wereld.

  1. Familie Thomson – € 23 miljard

Familie Thomson

De rijkste familie van Canada heeft het grootste deel van hun rijkdom te danken aan de media en dan met name door het bezit van Reuters. Het familiefortuin is vooral in de vroege jaren 1930 vergaard door Roy Thomson, die in feite uit het niets een media-imperium creëerde en uiteindelijk voor zijn inspanningen de titel van Baron kreeg. Zijn kleinkinderen, waarvan de meest prominente David Thomson is, hebben nu het grootste deel van die rijkdom in beheer. Het merendeel van de investeringen gebeurt via de Woodbridge Company, een particuliere holdingmaatschappij die is gevestigd in Toronto, Canada.

  1. Familie Bettencourt – € 28 miljard

Familie Bettencourt

De familie Bettencourt dankt zijn rijkdom aan de cosmeticagigant L’Oreal. Liliane Bettencourt is de enige dochter van de oprichter en door de erfenis van haar vaders rijkdom werd ze de rijkste persoon in Frankrijk en zelfs de op twee na rijkste vrouw ter wereld. Al haar fortuin heeft haar echter niet beschermd tegen controverses. Haar man werd beschuldigd van collaboratie met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, terwijl haar dochter het voorzien had op haar enorme fortuin en beweerde dat ze mentaal ongeschikt is om het zelf nog te kunnen beheren.

  1. Familie Albrecht – € 30 miljard

Familie Albrecht

De gebroeders Karl en Theo Albrecht richtten de Duitse supermarktketen Aldi op. Wat begon als een kleine winkel, die in 1913 door hun moeder in Essen werd geopend, werd uiteindelijk door de broers opgebouwd tot één van de meest succesvolle bedrijven in Duitsland en Europa. In 1960 splitsten de broers het bedrijf in tweeën en zijn sindsdien ieder hun eigen weg gegaan. Karl is momenteel de rijkste persoon in Duitsland en één van de vijf rijkste mensen in Europa. En toen Theo in 2010 stierf, is zijn fortuin doorgegeven aan zijn zoons, waarvan alleen Theo Jr. nog in leven is en ook nog steeds werkzaam is bij het familiebedrijf.

  1. Familie Quandt – € 35 miljard

Familie Quandt

Het grootste deel van de rijkdom van de familie Quandt komt van hun gezamenlijke eigendom van bijna de helft van het Duitse luxe automerk BMW. Johanna Quandt was getrouwd met Herbert Quandt, een van de zonen van de oprichter van het bedrijf die erin slaagde om het fortuin van BMW tijdens moeilijke tijden in de jaren ’50 toch nog verder uit te breiden. Ze deelt het grootste deel van de geërfde rijkdom met haar kinderen Susanne Klatten en Stefan Quandt.

  1. Familie Mars – € 57 miljard

Familie Mars

Een van Amerika’s minder bekende rijke families, de kinderen Mars (Jacqueline, John en Forrest Jr.) weten hun privacy goed te bewaken en zijn ook meesters in het uitbreiden van hun geërfde rijkdom. Ze bezitten gezamenlijk het op twee na grootste particuliere bedrijf in de VS, Mars Inc., dat vooral bekend staat om zijn chocolade (zoals M&M’s, Skittles en de Mars reep) maar ook nog andere voedingsmiddelen en dierenvoeding produceert. De kinderen Mars houden hun leven zo geheim dat ze niet alleen geen interviews geven maar ook nog nooit iemand toestemming hebben gegeven om foto’s van hen te maken (met uitzondering van Jacqueline).

  1. Gebroeders Koch – € 77 miljard

Familie Koch

De gebroeders Koch, Charles en David, bezitten momenteel het grootste deel van het op een na grootste particuliere bedrijf in de Verenigde Staten, Koch Industries. Het bedrijf is opgericht door hun vader, Fred Koch, die in de jaren 1920 een innovatieve manier ontwikkelde om olie in benzine te verfijnen en het bedrijf is de belangrijkste bron van hun rijkdom geworden. De broers hebben op vele fronten massale welvaart gekend en ook zijn ze heel open over het feit dat ze financieringen aan verschillende, meestal conservatieve bedrijven, verstrekken maar ook vele goede doelen hebben gefinancierd (David Koch, die is genezen van kanker heeft honderden miljoenen aan het onderzoek naar kanker geschonken).

  1. Familie Walton – € 130 miljard

Waltons

Als je denkt aan een ongelooflijk succesvolle en rijke familie, denk je meteen aan de Waltons. Sam Walton heeft met Wal-Mart een groot winkelimperium opgebouwd en nu plukt zijn familie daar de vruchten van. Als het bedrijf van een persoon zou zijn geweest, zou die persoon veruit de rijkste persoon ter wereld zijn en netto minstens twee keer zoveel geld hebben als de huidige rijkste man ter wereld, Bill Gates. Maar zelfs al moet het fortuin worden verdeeld, dan staat elk van de erfgenamen van Sam nog gemakkelijk in de lijst met de 20 rijkste miljardairs.

  1. Familie Al Saud – € 1,2 biljoen

Familie Al Saud

De familie Al Saud, momenteel nog de heersende familie van Saoedi-Arabië, leidt al 250 jaar het olierijke landje in het Midden-Oosten. Ze zijn zo rijk dat de nettowaarde van hun fortuin eigenlijk onmogelijk te bepalen is (deels omdat er een dunne lijn loopt tussen wat persoonlijke bezittingen zijn en wat de staat toebehoort). Twee leden van de familie die iets openlijker zijn over hun vermogen, Prins Abdullah en Prins Alwaleed, staan allebei erg hoog in de top 20 van miljardairs en hun vermogen wordt op ergens tussen de 25 en 30 miljard dollar geschat. Hoewel er geen manier is om echt te bepalen hoeveel elk van de duizenden leden van de koninklijke familie eigenlijk bezit, heeft het land nog altijd biljoenen euro’s aan oliereserves. En zonder een duidelijke grens tussen wat van de Saudische staat is en wat de Saoedische koninklijke familie toebehoort – nou, reken zelf maar uit!

Laat een reactie achter