Motoren, snelheid en glamour: snelle auto’s en speedboten hebben best veel gemeen en lijken allebei dezelfde soort mensen aan te trekken. Dit heeft geleid tot een aantal interessante samenwerkingen die onder te verdelen zijn in twee kampen.

Ten eerste zijn er designprojecten zoals de Lexus Sport Yacht Concept. Hier werkt de autowereld aan de huidige stijlen, ontwikkelt technieken en implementeert de nieuwste technologie in speedboten. Dit kan subtiel gebeuren, zoals het gebruik van dezelfde materialen – denk aan hout en koolstofvezel – of, in het geval van de Benetau Sea Drive Concept, een stuur dat hetzelfde is.

Daarna krijg je de bijpassende boten, speciaal ontworpen voor de eigenaar die alles perfect wil hebben. Misschien is het beste voorbeeld wel de Niniette 66, een luxe powerboot met een design geïnspireerd door de Bugatti Chiron waarmee je naar de ligplaats van de boot kunt rijden – je hebt ze zelfs in dezelfde kleuren. Wellicht is dit setje dat te koop staat ook interessant?

10. Als je moeite hebt met opvallen op zee, wat dacht je dan van een fluorescerend geel, 2200pk, elektrisch Cigarette Racing powerboot? Ontworpen in samenwerking met de Mercedes SLS AMG Coupe Electric Drive– die net zo’n opvallende kleur heeft – heeft deze boot niet alleen dezelfde kleur en AMG-logo’s. Onder het dek vind je 12 elektrische motoren die ontwikkeld zijn voor de revolutionaire concept supercar. Ze zijn ingekapseld in een bijna 12 meter lange ‘Top Gun’ romp met een 240kWh batterij.

9. Zover als woordgrappen gaan is de Skoda VisionSea de belangrijkste. Het is uitgebracht tegelijk met de Skoda VisionC, een ontwerpconcept die de toekomstige ontwerpen bepaalde en de voor de fundamentele eigenschappen van de Skoda Superb heeft gezorgd. Als je ooit op zoek bent naar een moeilijke vraag voor een quiz: de VisionSea was ook Skoda’s eerste plug-in hybride. Voor een boot is de 180pk turbocharged benzinemotor en 270pk elektrische motor wel ongebruikelijk. Samen zorgen ze voor dezelfde kracht als een dubbelekoppelingsversnellingsbak Direct Shift Schakelbak.

8. Stel je dit eens voor: je hebt jezelf afgelopen Kerst getrakteerd op een Bugatti Chiron hypercar, en het gaat moeilijk zijn om dit te overtreffen. Nou, nu kun je dus investeren in een bijpassend superjacht voor slechts €3.4 miljoen. De Bugatti Niniette 66 heeft ook hetzelfde design aan de zijkant en je kunt ervoor kiezen om alles in dezelfde kleur te nemen. De naam is afkomstig van Ettore Bugatti’s dochter, de creatie van koolstofvezel die voor meer stabiliteit zorgt bij hoge snelheden, met een topsnelheid van 44 knopen. Je krijgt er veel verschillende ongelooflijke features bij, zoals een eiken dek, een jacuzzi en een vuurkorf.

7. Je herkent vast de naam van de autodesigner Ian Callum van indrukwekkende modellen zoals de Aston Martin DB7 en de Jaguar F-Type. Maar nu kun je de Concept Speedboot aan van Jaguar toevoegen aan het lijstje. Deze boot werd gelanceerd samen met de Jaguar XF Sportbrake en Callum legde destijds uit: “We hadden een kans om een visie te creëren van hoe onze ontwerpfilosofie kon worden toegepast op een alternatief product, waarbij snelheid en schoonheid ook prioriteiten waren”. Hierbij moet je denken aan teakhouten dek en een vin van koolstofvezel, geïnspireerd door de Jaguar D-Type.

6. Wat is de duurste Mercedes? De S-Klasse? Een Mercedes AMG GT R? Deze auto’s komen nog niet eens in de buurt van de Mercedes Silver Arrows Marine van €2.3 miljoen. De dubbele dieselmotor zorgt voor bijna 880pk om de boot met 38 knopen over het water te laten schieten en een eenvoudige joystick zorgt ervoor dat je gemakkelijk in krappe havens kunt afmeren alsof het een computerspelletje is. De romp heeft een innovatief ontwerp zodat je je gin-tonic niet overboord laat vallen en ‘smart glass’ ramen kun je instellen op doorzichtig of ondoorzichtig met de druk op een knop voor wat meer privacy.

5. De Benetti Fisker 50 Concept is maar liefst 50 meter lang en is het grootste jacht op onze lijst. De ontwerper is Henrik Fisker van wie het meest bekende product de Fisker Karma electric supercar is, en dit superjacht is zelfs nog extravaganter. De lijst aan dingen op de boot is langer dan die van een huis in Hollywood, met een huiskamer, terras met uitzicht op de oceaan, groot bed, open haard en enorme curved TV. Net zoals bij een auto heeft deze boot een sterk design aan de zijkant dat er uitziet als een golf.

4. De Lancia di Lancia, ook wel de “Gran Turismo van de zee” genoemd, ziet er compact uit, maar kan tot 11 personen meenemen en heeft meer eigenschappen dan je zou verwachten. De romp van glasvezel heeft zelfs een elektrische soft-top en windscherm die omhoogkomt als je voor anker ligt. Je moet het windscherm wel omlaag doen wanneer je gas geeft met de 1105pk motoren; deze boot gaat daardoor 48 knopen.

3. Toyota President Akio Toyoda was zo onder de indruk bij het uitproberen van een Ponam-jacht met een Toyota-bootmotor dat hij heeft besloten dat een luxe powerboot goed past bij het merk van Lexus. Twee designteams zijn aan het werk gegaan en de Lexus Sport Concept heeft nu een bovendek en romp die naadloos in elkaar overlopen door middel van het met de hand gelegde, met koolstofvezel verstevigde plastic (CFRP). De twee 5.0-liter V8 benzinemotoren zijn gebaseerd op de LC 500, die samen 440pk produceren voor een topsnelheid van 43 knopen.

2. De Benetau Sea Drive Concept, bekend gemaakt bij de Nautic Paris Boat Show in 2017, heeft een i-Cockpit interieurontwerp van Peugeot; een frisse wind door de botenwereld. Deze boot heeft hetzelfde kleine stuur dat in het zicht van de piloot wordt geplaatst op dezelfde manier als de head-up displaytechnologie van Peugeot. De details van het dashboard, ontworpen door Peugeot, lopen verder door naar achteren, met Nappaleer, koperen stiksels en chromen knopjes geïnspireerd door de details van de Peugeot 3008 SUV.

1. De AM37 is een dagcruise met een verschil, want ‘AM’ staat voor Aston Martin. Gebouwd door Quintessence Yachts maar gestyled samen met Aston Martin en marine-architecten Mulder Design. Volgens Aston Martin is deze boot de “pure vertaling van de Aston Martin DNA naar een boot”, met een topsnelheid van ongeveer 50 knopen met dank aan de 520pk Mercury-motoren. Er is airconditioning, een koelkast, een magnetron, een koffiemachine en een achterbank voor acht gasten.

Laat een reactie achter