Iedereen maakt fouten, ook beginnende ondernemers. Het zal zo nu en dan een beetje tegenzitten en dat valt te verwachten. Voor een startup kunnen kleine fouten op termijn wel erg kostbaar worden.

Gelukkig zijn er al ontelbaar veel mensen je voor gegaan, en hebben ze fouten gemaakt, waar jij nu van kan leren. Met een beetje planning en wijsheid, verkregen van het advies van anderen, kan je een aantal bekende struikelblokken vermijden.

1. Wees niet bang om te falen

Een fout die je kunt maken, is bang zijn om te falen. Falen is de sleutel tot succes. Je angsten onder ogen komen zien leidt vaak tot een positieve wending in je toekomstige bedrijf. Hoe raap je jezelf op na een misser, en leer je van je fouten? Dat is de sleutel tot het succes!

2. Organiseer jezelf

De organisatie van je bedrijf is essentieel. Als je een klein bedrijf runt dan is het alsof je een circusdirecteur bent. Het is niet ongewoon om tientallen zaken tegelijk en door elkaar te hebben lopen. Maak een dagtaaklijst, en houdt je daaraan. Je kan de zaken die moeten worden afgehandeld naar prioriteit rangschikken. Het klinkt eenvoudig maar het werkt, en je productiecapaciteit gaat omhoog.

3. Interpreteer je markt goed

Een andere fout die je kan maken wanneer je een startup begint, is het verkeerd inschatten van de markt.

Je kan kosten onderschatten, of overschatten, de verkeerde doelgroep aanspreken of de vraag geheel verkeerd inschatten. Door de markt verkeerd in te schatten kan je bedrijf al klaar zijn voordat het begint.

4. Leer delegeren en voorkom micromanagement

Bij het starten van een startup is er soms weinig tijd voor reflectie en delegatie. Oprichters hebben er moeite mee om zaken uit handen te geven aan andere leden van het team. Ze proberen alles zelf te doen om kosten te besparen, maar in werkelijkheid is dit, op lange termijn, duurder. Ze zouden zich moeten focussen op dingen waar ze goed in zijn, en de dingen waar ze niet in uitblinken delegeren. Als je op verschillende doelen mikt is het mogelijk dat je ze allemaal mist.

5. Neem niet te snel iemand in dienst

business team

Een veelvoorkomende fout die in het bedrijfsleven voorkomt is het te vroeg aannemen van personeel. Denk bijvoorbeeld aan het vergeven van een fulltime functie terwijl je dit ook met parttime af had kunnen doen. Je kan ook een freelancer inhuren in plaats van een werknemer. Het is erg gemakkelijk om een klein bedrijf te runnen wanneer je freelancers inhuurt. Alsmede parttimers en andere professionals.

6. Voorkom tunnelvisie tijdens geldrondes

Het is niet goed om te focussen op het ophalen van geld, in plaats van klanten en een marktconform product. Zodra bedrijven een producten hebben, gaat de bedrijfsgang vaak over in het zoeken van investeerders. Ze zouden moeten blijven focussen op de klanten en de producten om ervoor te zorgen dat de waarde die ze bieden blijft resoneren met de markt, en er tractie ontstaat.

7. Informeer jezelf over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Arbeidsongeschiktheid, daar wil je als ondernemer niet over nadenken. Maar toch is het verstandig om wel te doen. Want wat nou als je ziek wordt en een tijdje niet kan werken? Heb je dan wel genoeg geld om deze periode te overbruggen?  Je kunt deze situatie voorkomen door een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) af te sluiten. Deze verzekering beschermt je inkomen als je niet kunt werken door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval.

8. Geef jezelf het juiste salaris

geld met affiliate marketing

Jezelf te veel of te weinig betalen is riskant. Het is vaak makkelijker om het salaris van een werknemer in te schalen dan je eigen salaris, of dat van een partner. Overweeg om jezelf een percentage van de omzet te betalen. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat jouw salaris en dat van een eventuele partner een vaste praktijk wordt van het bedrijf en het management daarvan.

9. Beweeg niet te langzaam

Toen ik mijn bedrijf oprichtte heb ik, bij nader inzien, mijn keuzes niet snel genoeg gemaakt. Het duurde te lang voordat ik me realiseerde dat mijn relatie met mijn zakenpartner niet goed liep, dat mijn klanten niet voldoende wilde betalen om het bedrijf draaiende te houden, dat investeerders niet geïnteresseerd waren ondanks dat ze mij wel mochten, etc.

10. Groei op het juiste tempo

Ik heb vaak het aanbod gekregen van mensen om te investeren in mijn bedrijf. Een van de grootste fouten die je kunt maken, is om met iemand in zee te gaan, alleen vanwege het geld. De investeerder is belangrijker dan het geld. Kies iemand die jouw visie en waarden deelt. Je mag gerust kieskeurig zijn wanneer je een investeerder zoekt.

Laat een reactie achter