1. Denk vooruit

Wanneer je een keuken opnieuw inricht moet functie bovenaan de prioriteitenlijst staan. Er is geen ideale vorm voor een keuken. Of het nu een U- of L-keuken is, zorg ervoor dat de gootsteen, koelkast en kookplaat een driehoek vormen met niet meer dan 2 meter tussen elk punt zodat je makkelijk heen en weer kan lopen.

2. Creëer opbergruimte

Tropea-345b - Middelburg

De grootste fout die mensen maken bij het ontwerpen van een keuken, is dat er niet voldoende opbergruimte is. Gebruik elk hoekje en elke kier. Plaats kasten boven het aanrecht tot aan het plafond, zodat er geen ruimte overblijft tussen de keuken en het plafond. Overweeg diepe laden, met gemakkelijke toegang voor potten een pannen. Zorg ook voor voldoende opbergruimte voor keukenapparatuur die anders het aanrecht overnemen.

3. Zie het licht

In tegenstelling tot andere ruimten, is het in de keuken niet handig om te veel licht van boven en achter te hebben. Je wilt geen licht achter je hebben, omdat dit een schaduw werpt op je werkplek. Zorg er dus voor dat het licht van voren komt, of boven het aanrecht.

4. Stroom

Zorg ervoor dat je voldoende stroompunten hebt voor verplaatste of nieuwe apparatuur. Veel mensen komen er te laat achter dat ze niet voldoende gaspijpen of stroomkabels hebben liggen. Zorg ervoor dat de apparatuur goed wordt ingemeten zodat deze precies past. Als een vaatwasser maar net past dan zou het kunnen dat de slang van de afvoer niet goed komt te liggen.

5. Ruimte en oppervlakte

Het is onmogelijk om te veel aanrecht te hebben. Kies een oppervlak waar je gemakkelijk op kunt werken, en wat je mooi vindt. Houd er hierbij rekening mee dat voegen lastig schoon te houden zijn, en dat roestvrijstaal snel krast.

6. Begin met een schone lei

zwarte keuken inrichting

Gebruik geen apparatuur van een oude keuken. Het lijkt erop alsof je geld bespaart, maar deze apparatuur zal erg afsteken in het nieuwe design van je keuken. Zorg ervoor dat je ergens anders op bespaart. Je hoeft echt geen 100 euro per handvat uit te geven als een goedkoper item net zo mooi oogt. Hetzelfde geldt voor het aanrechtblad. Investeer in goede apparatuur waarvan je jarenlang goed gebruik kan maken en dat aansluit bij het design.

7. Veiligheid boven alles

Zorg ervoor dat je keuken veilig is voor het hele gezin. Zorg voor een goed zicht op de tuin of speelplekken in het huis. Gebruik ook afgeronde aanrechtbladen, antislip vloeren en ovens op een hoogte zodat de kinderen er niet bij kunnen.

8. Schone lucht

Koop een effectieve afzuigkap die weinig stroom verbruikt, stil is, en de lucht naar buiten afvoert.

9. Afval

Zorg voor ruimte voor de vuilnisbak en recyclingbakken. Als je mooi ingebouwde bakken wilt achter een deurtje, zorg er dan voor dat hiervoor ruimte wordt ingedeeld.

10. Vloeren

Overweeg voor de vloer een antislip materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is. Hetzelfde geldt voor de badkamer, aangezien daar ook de vloer niet altijd even droog blijft.

Stenen vloeren zijn ietwat poreus, waardoor er periodiek onderhoud nodig is. Vraag daarom hoe vaak dit dient te gebeuren voordat je de vloer besteld. Hardhouten vloeren zijn prachtig, maar slijten sneller bij de koelkast, kookplaat en gootsteen dan op andere plekken. Harde natuurlijke stenen doen hun werk goed, en de look alsmede het materiaal maakt ze erg populair.

Laat een reactie achter