De badkamer was ooit maar een bijzaak, die vaak weggestopt was in een schuurtje in de tuin. Maar nu is de badkamer, na de keuken, waarschijnlijk wat betreft de verkoopwaarde de belangrijkste kamer in het huis. Omdat we ernaar streven om onze kostbare vrije tijd hier door te brengen, is de status ervan verhoogd. Niet langer gedreven door puur praktische behoeften, renoveren velen van ons onze badkamers met in het achterhoofd ontspanning en verwennerij.

Naast eenvoudige renovaties maken we ook plannen voor het aanleggen van extra badkamers en en-suites. Wat jouw reden ook is, het inrichten van een nieuwe badkamer is een serieuze onderneming en kan bedrieglijk lastig zijn. Het vereist vaak in een zeer compacte ruimte behoorlijk veel armaturen en technische vaardigheid. Om deze reden zal het vanaf het begin af aan een zorgvuldige planning hebben kostbare fouten en vertraging voorkomen.

Laat je niet afschrikken door je nieuwe badkamer project. Volg onze stap-voor-stap handleiding voor het ontwerpen van een luxe badkamer, zodat je een waterdicht plan hebt.

1. Denk ook aan opslagruimte

Opslag is de sleutel tot een succesvolle badkamer – en nee, een kleine glasplaat zal niet voldoende zijn! Toiletartikelen horen niet rond te zwerven en shampooflessen horen ​​niet thuis op de vloer van de douche. Een flinke kast met ruimte voor extra handdoeken is een slimme aankoop.

Een badkamerspiegel met kast laten je toe om producten op te slaan, maar ook tandenborstels en elektrische scheerapparaten op te laden. Een grote spiegel zorgt er ook voor dat de ruimte groter lijkt, wat zorgt voor een luxere uitstraling.

2. Bekijk je badkamerverlichting

Omdat luxe badkamers vaak naast de slaapkamer worden gebouwd, moet de verlichting zorgvuldig worden overwogen. Je wilt niet dat felle lichten in het midden van de nacht oplichten – dat is niet comfortabel voor de persoon die naar de badkamer moet of voor de persoon die naast de badkamer slaapt.

Het is aan te raden om verschillende sterktes van verlichting te overwegen. Als je dan ‘s avonds laat naar de badkamer gaat, kun je gedimde verlichting inschakelen zonder anderen – of jezelf – te veel wakker te maken! Een deel van de verlichting zou van een spiegel met verlichting kunnen komen, zodat je over het algemeen nog vrij weinig extra licht in de badkamer moet laten plaatsen.

3. Ga na wat je behoeftes zijn

Begin met het uitwerken van je belangrijkste prioriteiten. Een badkamer voor het gezin met een wasmachine en alles erop en eraan of een spa-achtig toevluchtsoord vereist een lange lijst met specificaties en aansluitingen die geschikt zijn voor een bad, een aparte douche, een dubbele wastafel en het moet misschien over een bergruimte beschikken, terwijl een en-suite of een badkamer voor gasten wellicht alleen een douche en toilet nodig heeft.

Vraag je vervolgens af wat voor een soort sfeer je in de ruimte hoopt te bereiken. Ben je op zoek naar een toevluchtsoord om te ontspannen of ben je meer iemand met die op zoek is naar verkwikking? Dit heeft invloed op de armaturen, de aansluitingen en het kleurenschema dat je kiest. Vergeet hoe je badkamer op dit moment gebruikt wordt en stel je voor hoe je hem zou willen gaan gebruiken. Maak gebruik van je ervaringen wanneer je bijvoorbeeld grote spa’s hebt bezocht en visualiseer hoe je wilt dat jouw nieuwe luxe badkamer functioneert.

badkamer inrichting licht

4. Ontwerp de indeling van je badkamer zorgvuldig

Verander een indeling niet gewoon omwille van de indeling. Als het goed werkt, houd het dan ook zo. Het is ook een veel goedkopere optie, omdat het verleggen van riool- en waterleidingen duur kunnen zijn. Zorg er in ieder geval wel voor dat je energie bespaard.

Het vervangen van aansluitingen, vloeren en tegels of het opnieuw schilderen van muren is een snelle manier om je badkamer op te frissen. Als de indeling niet helemaal klopt, moet je nadenken over de manieren waarop je kleine maar effectieve wijzigingen kunt aanbrengen. Het verplaatsen van deuren of deze vervangen door schuifdeuren is bijvoorbeeld een uitstekende manier om ruimte te winnen.

Als je van plan bent om de indeling te veranderen, meet dan je badkamer zorgvuldig op. Let op de positie van de deuren, de ramen en de leidingen. Het kan helpen om een ​​overzicht op ruitjespapier te tekenen of om een online ontwerp tool te gebruiken.

Het is ook een goed idee om voor advies een ​​lokale showroom voor badkamers te bezoeken omdat de ontwerpers voldoende ervaring hebben met het maximaliseren van de ruimte en tegelijkertijd dure fouten tot een minimum kunnen beperken.

Houd er ten slotte rekening mee dat jouw behoeften in de komende jaren kunnen veranderen. Alleen omdat je nu geen bad in je leven nodig hebt… is dat misschien niet altijd het geval. Je gezin kan groeien of misschien verkoop je je huis wel en in dat geval zal een voor een grotere aantrekkingskracht zorgen.

5. Zoek naar inspiratie

Kies vroeg je stijl, want dit zal je helpen om de keuze van de aansluitingen te bepalen. Je belangrijkste opties voor de stijl zijn klassiek of een eigentijdse look. Hotels, vooral kleine boutique hotels, zijn een fantastische plekken om verschillende badkamerstijlen te bekijken, dus doorzoek hun websites en bekijk welk ontwerp jij leuk vindt. Heel vaak zullen hun badkamers compleet zijn, in een compacte ruimte, dus gebruik dit om een paar indelingen te kiezen.

luxe badkamer

Blader door interieursmagazines en verzamel voorbeelden en probeer of dat nu een Oosters Zen-uiterlijk is of iets dat op Scandinavië is geïnspireerd, een visuele checklist samen te stellen van wat jou aanspreekt.

Praat met vrienden, die soortgelijke projecten hebben voltooid, over wat ze leuk vinden aan hun nieuwe badkamer en ontdek de valkuilen en de problemen die ze gaandeweg tegenkwamen.

6. Wees realistisch over je ruimte

Het heeft geen zin om te smachten naar twee aparte wastafels, een inloopdouche of een dubbele douchekop als hier geen ruimte voor is. De waarheid is dat het in de meeste Britse badkamers niet mogelijk zal zijn – blijkbaar is de gemiddelde grootte van een luxe badkamer ongeveer hetzelfde als van een tweepersoonsbed.

Bezuinig niet op verlichting (dit zal de ruimte alleen maar kleiner maken) en ga op zoek naar producten die je kunnen helpen om het meeste uit jouw vierkante meters te halen, zoals bijvoorbeeld compacte douchecabines of vierkante badkuipen in Japanse stijl.

badkamer trend

7. Onthoud dat ventilatie belangrijk is

Veel mensen zien vaak de ventilatie in hun badkamer over het hoofd zien en hier krijgen ze later spijt van. Het is vooral belangrijk in een badkamer met meubels, omdat de condens het hout kan beschadigen. Alleen een open raam is echt niet genoeg.

Je wilt zeker niet dat de badkamer, vooral een badkamer die dicht bij de slaapkamer ligt, vochtig wordt en dat is waarom een ventilatiesysteem moet worden. Zorg voor een goede ventilatie in de badkamer, want je wilt beslist geen stoom naar de slaapkamer laten stromen. Je wilt ook niet dat je afzuigsysteem te luid is.

8. Tegels zijn de gemakkelijkste manier om trends te volgen

Oppervlakken maken of breken een badkamer: er is weinig dat meer gedateerd aanvoelt dan smoezelig, versleten vinyl. Een huidige trend voor grafisch keramiek is – zeg, een lappendeken van decoratieve geometrie of een opvallend zeshoekig ontwerp. Je bereikt een maximale impact als de tegels tussen de vloer en de muur naadloos worden aangelegd, maar je kunt ook kiezen voor een speciale wand of vloer. Denk voordat je je tegels kiest na over de verhoudingen van je ruimte. Zeer decoratieve ontwerpen kunnen te druk zijn voor een kleine ruimte, terwijl ze een ideale manier kunnen zijn om sfeer en warmte toe te voegen aan een grote luxe badkamer. Kies uiteraard altijd voor milieuvriendelijke meubelen.

badkamer tegeling

9. Hou je aan een budget

Op voorhand een budget bepalen, betekent dat je prioriteit kunt geven aan wat je waaraan uitgeeft en waarop je kunt besparen. En het goede nieuws is dat het niet duizenden euro’s hoeft te kosten om een ​​spa-gevoel te creëren. Investeer in slechts één mooi stuk, zoals een vrijstaand bad (dat je voor minder dan € 550 kunt kopen) en zet dit tegen een meer prijsbewuste achtergrond. Houd er rekening mee dat je ook wat geld moet reserveren voor praktische elementen. Mogelijk heb je een groter reservoir nodig als je een regendouche wilt aanleggen en kan een waterverzachter een slim idee zijn om het ophopen van kalk te voorkomen.

10. Bepaal wat je allemaal (echt) nodig hebt

Dit wordt grotendeels door jouw budget bepaald. Sommige sanitair winkels bieden een kant-en-klare oplossing aan, waar alles van ontwerp en installatie tot aan de reparatie is inbegrepen in de prijs. Hoewel dit niet de goedkoopste optie is, kan het zich terugbetalen in termen van snelheid en gemak. Je kunt ook zelf de ruimte ontwerpen, je eigen kranen kopen en een loodgieter of een aannemer inhuren om aan je ontwerp te werken. Terwijl je dan zeker weet dat je de juiste indeling krijgt, is er ook meer tijd over om producten aan te schaffen en zou het op de lange termijn goedkoper moeten zijn.

Natuurlijk is er niets beter dan het zien van producten in het ‘echt’, dus neem de tijd om veel showrooms te bezoeken. Wees niet bang om in een bad te gaan liggen en het in de showroom te testen op comfort en bij het meubilair en de kranen moet je vooral op de kwaliteit letten.

Krijg offertes van minimaal drie installateurs, zodat je zeker weet dat je over elk element van het project specifiek genoeg bent geweest. Dit voorkomt later extra kosten.

Laat een reactie achter