Laten we eerlijk zijn – de meesten van ons kunnen niet barbecueën. Wanneer we geen worstjes aan het cremeren zijn, dan zijn we onze vrienden wel aan het vergiftigen. Het is best vreemd dat we de voedselbereidingsmethode uitkiezen die het meeste concentratie vergt terwijl we eigenlijk gewoon willen relaxen en een biertje drinken tijdens het barbecueën.

Je hebt wat ervaring nodig om goed te kunnen koken op vuur, maar je vrienden kijken echt tegen je op als je de technieken goed beheerst. Hier is onze top 10 BBQ tips.

1. Koop de juiste barbecue

Het klinkt misschien simpel maar je barbecue heeft twee belangrijke dingen nodig als je lekker eten wil klaarmaken. Ten eerste heb je een houtskoolbarbecue nodig. Er is niks mis met gasbarbecues maar je krijgt dan niet die rokerige smaak. Je kunt dan net zo goed een oven gebruiken als het op smaak aankomt! Ten tweede heb je een kap of deksel nodig. Dit houdt de smaak vast en zo blijft de temperatuur constant, wat je als extra techniek kunt gebruiken. Zonder deksel kun je geen kip op een bierblikje doen, of gesmolten kaas op burgers, of rokerige ribben… Op barbecueshop.nl worden er genoeg aangeboden.

2. Gebruik de juiste brandstof

In Nederland wordt houtskool meestal nog snel even gekocht bij het tankstation zodra de zon heel even tevoorschijn komt. Goed voorbereid zijn kan een groot verschil maken, want houtskool kan de smaak bepalen. We raden blokken houtskool aan – dat spul dat er uitziet als een afgebrande boom – want dit geeft je de beste smaak. Het is zuiver en natuurlijk.

Als je een beetje professioneel bent, probeer dan eens houtsnippers toe te voegen aan je houtskool. Voor vis en varken kun je het best eikenhout gebruiken, terwijl kersen- en appelhout een zoet tintje geeft aan het meeste vlees. Dompel de helft van wat je gaat gebruiken in water om het langer te kunnen gebruiken en leg vervolgens alles op het vuur.

3. Wacht op het goede moment

Barbecueën vergt geduld en concentratie, ook in die volgorde. Je moet eerst wachten tot de vlammen wat zakken. Withete kolen is wat je nodig hebt – dit betekent dus grijs en gloeiend. Dit is de heetste en meest constante temperatuur.

4. Controleer de temperatuur

Vervolgens moet je niet vergeten dat je een holbewonersoven hebt gecreëerd, dus je moet de temperatuur in de gaten blijven houden net zoals bij een oven. De beste manier om de temperatuur te checken is met je hand. Houd je hand ongeveer 12 centimeter boven het rooster en kijk hoe lang je je hand hier kunt houden (zonder te schreeuwen).

Je moet de temperatuur controleren over het hele rooster. De gemakkelijkste techniek is de half/half-techniek – schuif alle kolen naar een kant zodat je een megawarme kant hebt en eentje met geen directe warmte.

bbq temperatuur

5. Gebruik het beste gereedschap

We zijn allemaal weleens een worstje kwijtgeraakt onder een rooster of hebben een burger naast de barbecue laten vallen. Ga daarom op zoek naar een mooi stukje vis, een goede ovenhandschoen en misschien zelfs wel een visrooster. Het stuk gereedschap dat je echt nodig hebt is een tang – met een tang heb je de meeste controle en verklein je de kans om iets tussen de roosters kwijt te raken.

6. Maak je eigen burgers

Zelfgemaakte hamburgers zijn beter. Zelfs als je alleen maar vlees van goede kwaliteit gebruikt, samen met wat zout en peper, zijn ze beter dan de burgers uit de supermarkt. Koop gehakt met genoeg vet of vraag de slager of je een mooi vlees stuk kan krijgen – zo krijg je sappige, smaakvolle burgers, of je ze nou roze in het midden wil hebben of helemaal doorbakken.

maak je eigen burgers

7. Vis doet het altijd goed op barbecues

Waarom wordt vis vergeten? Vis en rook zijn zulke goede vrienden (denk aan gerookte zalm!). Dus, koop een stuk zalm of een hele forel, gooi wat eikenhoutsnippers op je vuur en bereid voedsel als de holbewoner waarvan je eigenlijk altijd al wist dat je er een was. Als je nog verder wil gaan, snijd dan een hele vis open en vul het met citroen, dille en peper.

bbq vis

8. Marineer het vlees

We kennen allemaal het zinnetje “laat het een paar uur staan, bijvoorbeeld ‘s nachts”. Nou, dat geldt dus dubbel voor barbecues om er zeker van te zijn dat alle smaken goed behouden blijven bij toevoeging van de rooksmaak. Het beste is om wat marinade te bewaren en je vlees of vis tien minuten voordat het de barbecue op gaat ermee in te smeren. Dit voegt wat extra vocht toe waardoor de rooksmaak goed opgenomen wordt en langzaam karamelliseert.

9. Verpest de groenten niet

We weten dat barbecues een excuus zijn om ons allemaal in vleeseters te veranderen, maar met de juiste techniek doet vuur ook wonderen met groenten. Wat je wil zijn die heerlijke randjes die je krijgt bij het barbecueën – het ziet er prachtig uit en smaakt nog beter. Dus, snijd dunne reepjes en begin met grillen – geen olie, geen kruiden. Als het klaar is kan je er olijfolie aan toevoegen en misschien een beetje azijn.

bbq groenten

10. Denk aan de bijgerechten

Je moet goed aan de bijgerechten denken! Tweederde van de maaltijd bestaat uit bijgerechten dus probeer iets te vinden dat voor balans zorgt. Je kan voor een klassieke aardappelsalade gaan, maïskolven of wat heerlijke couscous.

bbq bijgerechten

Dit waren onze 10 tips voor het barbecueën. Heb je zelf nog iets toe te voegen, zoals recepten die een barbecue extra speciaal maken?

Laat een reactie achter