Ga je voor de eerste keer een website bouwen? We hebben de meest gemaakte fouten van andere beginners op een rijtje gezet om je te vertellen wat er allemaal voor nodig is…

Om iets compleet nieuws te kunnen leren heb je tijd, geduld en gewoon veel oefening nodig… en oh ja, er komt ook veel planning bij kijken.

Je kunt je soms gestrest, afgeschrikt of verloren voelen en daarom hebben we 10 dingen voor je op een rijtje gezet, waarop je moet letten voordat je een website bouwt met bijvoorbeeld Websitemachine. Lees verder voor tips voor het gemakkelijk bouwen van een website!

1. Bepaal het doel van je website

website design

Is het doel van je site om mensen te informeren dat jouw bedrijf bestaat en om hen aan te moedigen om contact op te nemen? Is het doel om jouw producten online te verkopen? Of is het doel jouw creatieve werk te presenteren? Een duidelijke focus zal zowel jezelf als je bezoekers helpen.

2. Doe onderzoek, onderzoek en nog meer onderzoek

Bekijk andere websites in je vakgebied. Identificeer degenen die je leuk vindt en maak notities over wat ze hebben toegepast voor hun lay-out en ontwerp waardoor het zo leuk is.

3. Ken je doelmarkt

Zorg ervoor dat je dit al vroeg opheldert, omdat dit namelijk van invloed is op je thema, het ontwerp, de content, de bruikbaarheid, de netwerkinspanningen en de zoekmachine-optimalisatie (we komen hier later in het artikel nog op terug). Kortom, alles draait dus eigenlijk om je doelmarkt.

affiliate marketing aantekeningen

4. Kies verstandig je domeinnaam

Kies voor iets dat kort is, gemakkelijk te onthouden en de aard van je site goed weerspiegelt. Het is niet gemakkelijk om het op een later tijdstip nog te wijzigen, dus nu is het de tijd om het meteen goed te doen. Natuurlijk, als je site voor je bedrijf is, dan is wel zo logisch om je eigen domeinnaam te gebruiken.

5. Beslis over het ontwerp en de lay-out

Na het doen van wat onderzoek, heb je hopelijk al een idee van de ontwerpstijl waarvoor je wilt gaan. Probeer een moodboard te maken met stukken van andere sites die je leuk vindt. Gebruik voor de lay-out een paar tekeningen om te zien hoe je ideeën samenkomen op een pagina.

eigen website

6. Plan en maak je pagina’s en content

Wat wil je je bezoekers vertellen? Wat zal hen enthousiast maken en ze op jouw site houden? Hoeveel pagina’s moet je maken om dit effectief te kunnen doen? Maak geen site met lange, onoverzichtelijke paragrafen. Houd je site, om de aandacht van je bezoekers te kunnen trekken, relevant en beknopt.

7. Krijg kennis over SEO

Search engine optimization gaat een grote rol spelen bij het aantrekken van mensen naar je website. Naast het opnemen van zoekwoorden of zoektermen, die jouw doelgroep waarschijnlijk in Google intypt, moet je de zoekmachines een beknopte uitleg geven van wat die bezoekers zullen vinden als ze daar aankomen (bekijk hiervoor onze handleidingen over SEO). In de tussentijd is Google Adwords een geweldig hulpmiddel voor het onderzoeken van zoekwoorden, die passen bij je onderwerp.

8. Zorg ervoor dat je afbeeldingen geschikt zijn

Download de afbeeldingen die je wilt gebruiken en maak ze ook bruikbaar. Het bespaart je veel tijd als het gaat om het vloeiend te laten overlopen in je pagina’s.

9. Creëer je logo

Het hebben van je eigen logo zorgt ervoor dat je merk herkenbaar is, dus besteed voldoende aandacht aan dit onderdeel. Als je het professioneel wilt aanpakken, kun je ook professionele software zoals Adobe uitproberen voor €50 per maand. Dit wordt ook gebruikt door topontwerpers en dit soort software is niet verrassend veel duurder, dus als je iets meer ervaring hiermee hebt, zijn er ook tal van andere opties.

10. Stel jezelf een deadline

Webontwerp kan, als je je tijd niet goed beheert, heel veel tijd in beslag gaan nemen. Stel jezelf dagelijkse of wekelijkse doelen voor het afhebben van bepaalde delen van je site – op deze manier zul je er niet te lang over doen (en voorkom je de gevreesde nek- en schouderpijn, die te lang achter een scherm zit zal veroorzaken!).

Met deze tips ben je nu helemaal klaar van start te gaan met het maken van een website bij Websitemachine! Je hebt daarvoor geen HTML kennis nodig. Als je er even niet meer uitkomt, kan je je vragen altijd kwijt bij het supportteam.

Laat een reactie achter