Eén van de dromen van veel huiseigenaren is om een gezellige kleine woonkamer te hebben met comfortabele banken en een prachtige open haard om tijdens een koele winteravond van te genieten. Hoewel dit natuurlijk een prachtige droom is, is de realiteit dat open haarden, zelfs als je een huis koopt waar er al een is geïnstalleerd, vaak veel onderhoud vereisen en geld kosten.

Sommige mensen hebben misschien niet eens een eigen huis en willen graag in hun huurwoning een open haard hebben. Wanneer de kosten, het onderhoud en zelfs de mogelijkheid van de installatie van een echte open haard niet bij jouw situatie passen, zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden die je kunt overwegen. Elektrische haarden bieden dezelfde voordelen als een normale open haard en misschien zelfs nog wel wat extra voordelen.

In dit artikel bespreken we de 10 grootste voordelen waarvan je onmiddellijk kunt profiteren als je een elektrische haard gebruikt.

credits: haardenexpert.nl

1. Geen rook

Elektrische haarden hebben een snoer met daaraan een stekker, die je in je normaal stopcontact kunt steken. Wanneer je de open haard installeert en inschakelt, zorgen de lampen voor een vrij realistisch uiterlijk van vlammen. Er zijn geen echte vlammen en er wordt geen gas in de haard gepompt. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over de blootstelling aan gas of rook. Je krijgt de uitstraling van een echt vuurtje zonder je zorgen te hoeven maken over het inademen van mogelijk giftige dampen.

2. Bijna geen onderhoud

Als je ooit hebt nagedacht over het laten inbouwen van een echte open haard, kan het onderhoud alleen er al toe leiden dat je wel twee keer nadenkt. Wanneer je echt hout verbrandt in een echt vuur, ontstaan er dampen en as. Wanneer de rook, de dampen en de as door je schoorsteen omhoogkomen, laat het een residu zoals roet achter. Hierdoor zul je je schoorsteen regelmatig moeten laten reinigen, zodat de rook veilig uit je huis kan komen. Je moet ook, als de houtblokken zijn opgebrand, de as verwijderen. Dit is bijvoorbeeld bij elektrische haard met schouw echter niet het geval.

Omdat ze geen echt hout verbranden en geen rook of dampen produceren, zijn de onderhoudseisen voor een elektrische haard aanzienlijk lager dan bij andere soorten haarden. Er is geen schoorsteen om schoon te maken. Je hoeft je nooit zorgen te maken over het opruimen van half opgebrande blokken hout of as. Je zet hem gewoon aan wanneer je wilt en je zet hem uit wanneer je er geen gebruik meer van wilt maken. Zo simpel is het.

3. Goedkoop

De installatie van sommige open haarden kan vele duizenden euro’s kosten. Voor veel huiseigenaren zijn deze initiële kosten op de lange termijn gewoon niet de moeite waard.

Aan de andere kant zijn elektrische haarden veel voordeliger in de aanschaf en ook goedkoper om te laten installeren. De initiële kosten zullen slechts een fractie zijn van de kosten, die je zou hebben bij een echte haard en zijn volledig afhankelijk van het soort haard en de stijl waarvoor je kiest. Tel daar bij op dat je geen budget hoeft te reserveren voor het laten vegen van de schoorsteen of het kopen van brandhout en dan ziet het kostenplaatje van je elektrische haard er nog aantrekkelijker uit.

4. Energiezuinig

Wanneer de wintermaanden ingaan, kunnen als je constant het verwarmingssysteem in huis gebruikt je energie– en gasrekeningen flink oplopen. Een elektrische haard is een effectieve manier om de kamer waarin je zit op te warmen, zonder je elektriciteitsrekening drastisch te verhogen. Deze methode om warm te blijven, wordt aanvullende verwarming genoemd en is een zeer effectieve manier om geld te besparen terwijl je je huis toch op een aangename temperatuur houdt.

Hoewel er verschillende verwarmingstoestellen zijn die je kunnen helpen om aanvullende warmte te krijgen, staat de elektrische haard bovenaan. Twee andere geweldige opties zijn draagbare verwarmingstoestellen en infraroodverwarmers. Omdat elektrische haarden minder elektriciteit verbruiken dan de hoofdverwarming in huis, zal het gebruik hiervan je energierekening in de winter verlagen.

5. Lange levensduur

Elektrische haarden gaan verrassend lang mee. In tegenstelling tot andere kachels en open haarden, zijn ze minder gevoelig voor problemen zoals corrosie of roest. Zelfs na jarenlang gebruik hebben deze apparaten het potentieel om eruit te zien en te functioneren alsof ze gloednieuw zijn.

6. Makkelijke installatie

haardenexpert.nl

Je hoeft om je elektrische haard te kunnen installeren geen muur uit te breken of grote verbouwingen uit te voeren. In de meeste gevallen kun je het apparaat aansluiten en het aan een muur hangen, wat betekent dat het ook goed kan worden gebruikt als je een klein huis of een appartement bewoont en toch een open haard wilt. De installatie is echt zo eenvoudig. Je kunt overigens ook een dru inbouwen, om zo ruimte te besparen.

De precieze installatie is natuurlijk wel afhankelijk van de haardstijl die je kiest. Sommige haarden kunnen in welke kamer je maar wilt worden neergezet. Anderen kunnen aan de muur worden gehangen om zo ruimte op de vloer te besparen. Terwijl weer anderen, zoals mijn favoriete stijl, kunnen worden gebruikt als onderdeel van jouw entertainmentcentrum.

De keuze is helemaal aan jou. Het grootste punt waar je je zorgen over hoeft te maken, is waar je de haard moet aansluiten.

7. Tal van ontwerpkeuzes

Met een overvloed aan opties en ontwerpen, is er een elektrische open haard te vinden die bij ieders stijl past. Ben je op zoek naar iets dat ook wat extra opslagruimte biedt? Misschien moet je dan een traditionelere haard met mantel overwegen. Of misschien ben je wel op zoek naar dat perfecte meubelstuk voor die lege hoek in je huis.

Of je nu het type bent dat voor eigentijdse, moderne of traditionele stijlen kiest, het staat eigenlijk wel vast gegarandeerd dat je een open haard kunt vinden, die past bij de stijl van jouw huis en jouw smaak.

8. Ze zijn veilig

Sommige mensen vinden open haarden om een aantal redenen niet veilig. Ze kunnen gloeiend heet worden, gevaarlijk zijn voor kinderen en dan zijn er natuurlijk nog de giftige dampen, die ze vaak uitstoten.

Wanneer je overschakelt op een haard met elektriciteit, hoef je je geen zorgen te maken dat kinderen hun handen in het vuur steken of dat ze rook inademen. Velen hebben zelfs automatische uitschakelopties, zodat je je als je niet thuis bent hoeft af te vragen of je de haard vergeten bent uit te zetten. Hoewel deze open haarden de kamer verwarmen, zijn ze vaak nog steeds koel als je ze aanraakt, wat betekent dat kinderen en huisdieren niet gewond zullen raken als ze te dichtbij komen.

9. Geniet van de natuur binnenshuis

Als je niet zoveel tijd hebt om er op uit te gaan, zijn deze open haarden de perfecte manier om binnen een beetje van de natuur te genieten. Dit is perfect voor diegenen die het druk hebben, voor diegenen die niet vaak in de buitenlucht komen of voor degenen die in een gebied wonen waar het vaak slecht weer is.

10. Het hele jaar door bruikbaar

Het beste aan een elektrische haard is dat hij het hele jaar door gebruikt kan worden. Het maakt niet uit of het midden in de zomer of midden in de winter is. Omdat je haard geen echte vlammen of hout gebruikt, kun je hem ongeacht het weer altijd en overal gebruiken.

Er zijn veel verschillende voordelen aan het gebruik van elektrische haarden. Als je er klaar voor bent om te genieten van de gezelligheid van een open haard, zonder dat je het onderhoud, de kosten en de gevaren, die gepaard gaan met het bezit van een open haard, dan is een elektrische haard misschien wel het juiste apparaat voor jou.

Laat een reactie achter