Het behouden van gezonde tanden wordt gewaarborgd door levenslang goede verzorging. Zelfs als iemand je verteld heeft dat je mooie tanden hebt, is het nog steeds belangrijk om elke dag de juiste stappen te zetten om problemen te voorkomen. Je moet de juiste producten gebruiken en een dagelijkse routine hebben. Als je overigens op zoek bent naar een goede tandartspraktijk in Amsterdam, dan raden we Tandarts Jordaan aan.

1. Ga niet slapen zonder je tanden te poetsen

Over het algemeen wordt aanbevolen om je tanden ten minste tweemaal daags te poetsen. Echter, veel mensen poetsen hun tanden niet voordat ze naar bed gaan. Het poetsen van de tanden voor het slapen gaan zorgt ervoor dat alle bacteriën en plak van de tanden worden verwijderd die gedurende de dag verzameld zijn.

2. Poets zorgvuldig

De manier waarop je poetst is van groot belang. Het niet goed poetsen is bijna net zo slecht als niet poetsen. Neem je tijd, beweeg de borstel met langzame, cirkelvormige bewegingen om tandplak te verwijderen. Plak dat blijft zitten kan hard worden waardoor je tandsteen kan krijgen of gingivitis.

3. Vergeet je tong niet

Plak kan ook op de tong verzameld worden. Dit kan niet alleen leiden tot een vieze mondgeur, maar ook tot mondproblemen. Poets je tong zachtjes, elke keer dat je tandenpoetst.

mooi wit gebit

4. Gebruik fluoride tandpasta

Het is bij tandpasta belangrijk dat je naar meer kijkt dan ‘het witter maken van je tanden’ en de smaak. Het maakt niet uit welke tandpasta je kiest maar zorg er in ieder geval voor dat er fluoride in zit.

Hoewel fluoride omstreden is vanwege het feit dat het wellicht invloed heeft op andere gebieden van je gezondheid zorgt het wel voor een goede orale gezondheid. Dit komt omdat fluoride de meeste bescherming biedt tegen tandverval. Het bestrijdt de bacteriën die achteruitgang van je gebit veroorzaken en zorgt voor een beschermende laag over je tanden.

5. Flossen is even belangrijk als poetsen

Veel mensen die regelmatig poetsen flossen hun tanden niet. Flossen is niet alleen om die kleine stukjes chinees eten of broccoli tussen je tanden uit te halen. Het is eigenlijk een manier om je tandvlees te stimuleren, reduceert tandplak en werkt ontstekingsremmend.

6. Word niet ontmoedigd

Flossen kan lastig zijn, vooral voor jonge kinderen en ouderen met artritis. In plaats van de handdoek in de ring te gooien kan je op zoek gaan naar tools die je kunnen helpen bij het flossen. Denk bijvoorbeeld aan tandragers die je bij de drogist kan kopen.

7. Overweeg mondwater

Advertenties wekken de indruk dat mondwater noodzakelijk is voor een gezonde mond maar veel mensen gebruiken het niet omdat ze niet weet hoe het werkt. Mondwater werkt op 3 manieren: Het verlaagt de zuurtegraad in de mond, reinigt plekken waar je moeilijk bij kunt met je tandenborstel rondom het tandvlees, en het her-mineraliseert je tanden. Mondwater kan erg nuttig zijn als extra hulpmiddel om de balans terug te brengen. Het is vooral nuttig voor kinderen en ouderen die moeite hebben met het poetsen en flossen.

Vraag je tandarts om aanbevelingen voor mondwater. Bepaalde merken zijn beter voor kinderen of mensen met gevoelige tanden. Het is ook op recept verkrijgbaar.

8. Drink meer water

beker met water

Water is nog steeds de beste drank voor je algemene gezondheid, alsmede de gezondheid van je mond. Het is aanbevolen om na het eten water te drinken. Dit kan helpen bij het wegspoelen van sommige plakkerige en ‘zure’ voedselresten die in eten en drinken zitten.

9. Eet knapperige groenten en fruit

Kant-en-klaar maaltijden zijn handig, maar niet echt voor je tanden. Het eten van verse knapperige producten is gezond vanwege de vezels, maar het is ook de best keus voor je tanden. Het wordt aangeraden om eten te geven aan kinderen waar iets langer op gekauwd moet worden. Probeer alle zachte en verwerkte producten zoveel mogelijk te vermijden en snijdt niet alles in kleine stukjes, laat die kaken werken!

10. Beperk zoete en zure voeding

Suiker wordt in de mond omgezet tot een zuur waardoor je glazuur langzaam kan eroderen. Dit lijdt tot gaatjes. Zuur fruit, thee en koffie kunnen ook het glazuur aantasten. Hoewel het niet noodzakelijk is om deze voedselcategorie geheel te vermijden is het een goed idee er bij stil te staan dat het tot erosie kan lijden.

11. Rook geen normale sigaretten

Het tabak in normale sigaretten zorgt ervoor dat je tanden sneller geel worden. Bij een e-sigaret van EA Sigaret komt dit niet voor. Je zou dus beter elektrisch kunnen roken om je tanden gezonder te houden.

12. Ga ten minste twee keer per jaar naar de tandarts

Je eigen gewoonten zijn cruciaal voor de gezondheid van jouw mond. Ook als je elke dag poetst zal je een tandarts moeten bezoeken. Doe dit ten minste tweemaal per jaar en voor een gebitsreiniging. Je tandarts kan niet alleen tandsteen verwijderen maar ook kijken of er gaatjes zijn. Ze kunnen ook problemen opsporen en de juiste behandeling aanraden.

Sommige tandartsverzekeringen dekken meer dan alleen de controles van de tandarts. Als dit het geval is kan je hier beter gebruik van maken. Dit is vooral handig als je een verleden hebt met tandproblemen.

Reageer

Laat een reactie achter