Tegenwoordig hebben steeds meer mensen verschillende soorten vloeren. De materialen waarvan deze vloeren zijn gemaakt, omvatten hout, gelamineerd hout, keramische tegels, steen, terrazzo en verschillende chemische vloercoatings.

Er is een breed scala aan vloeren te vinden, die passen bij ieders behoeften en budget, maar het onderhoud van de verschillende vloeren varieert wel. Zo hoef je bij bepaalde parket vloeren veel minder op te passen dan bij houten vloeren.

Gezien het brede scala aan beschikbare vloeren waaruit je kunt kiezen, moet je weten dat als houten vloeren passen bij je levensstijl, hoe je ervoor kunt zorgen dat ze mooi blijven en moet je weten hoe je ze goed kunt schoonmaken. Een houten vloer vereist goed onderhoud.

1. Gebruik bevochtigers

Gebruik om het krimpen van het hout te voorkomen tijdens warme en vochtige maanden luchtbevochtigers in je huis. Houten vloeren hebben in het winterseizoen de neiging om uit te gaan zetten. Luchtbevochtigers kunnen dit minimaliseren.

2. Vermijd naaldhakken

Pas op dat je niet met schoenen met naaldhakken of met schoenen die scherpe hakken hebben op je hardhouten vloeren loopt. Ze kunnen in het houten oppervlak deukjes maken.

3 Knip de nagels van huisdieren regelmatig

Als je huisdieren hebt, houd dan hun nagels kort om zo krassen en halen op de vloer te voorkomen.

houten vloer met huisdier

4. Let matten bij de deuropening

Gebruik bij de ingangen en andere gebieden matten om zo te helpen voorkomen dat er vuil op je vloer terechtkomt, waardoor er krassen kunnen ontstaan.

5. Vermijd het gebruik van bepaalde reinigers

Voor het reinigen van houten vloeren, moet je geen hele natte mop, een stoom-dweil, water, een reinigingsproduct voor vinyl of andere vloeistoffen voor tegels gebruiken. Olieën, waspasta en producten die citroen, citrus of silicium bevatten, kunnen de afwerking mat maken en de vloer zelfs beschadigen. Gebruik deze producten niet op een hardhouten vloer.

Neem de vloer elke dag goed af met een microvezeldweil of een doek. Een microvezeldweil heeft vaak statische elektriciteit om vuil en stof of andere allergenen effectief op te kunnen vangen.

6. Stofzuig de vloer

Maak één keer per week je houten vloer met een goed uitgewrongen dweil of een stofzuiger schoon om zo het vuil op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de naden tussen de stukken hardhout en in de hoeken, te kunnen verwijderen.

Als je een stofzuiger gebruikt, moet je erop letten dat de wielen de vloer niet beschadigen. Als je een dweil gebruikt, zorg er dan voor dat deze niet te nat is.

houten vloer keuken

7. Maak meteen schoon wat je gemorst hebt

Veeg water of thee, dat je over je vloer morst, onmiddellijk met een zachte en licht vochtige doek op. Laat het niet te lang liggen. Dit kan namelijk vlekken achterlaten.

8. Polijst de vloer

Polijsten vernieuwt en verfrist de afwerking van hardhouten vloeren. Het moet eens in de paar maanden worden gedaan om zo microscopische krasjes op te vullen en het beschermende oppervlak van de vloer weer mooi te egaliseren.

Dit proces is makkelijker dan het klinkt. Gebruik op een houten vloeren polijst in plaats van acryl was. Was zorgt ervoor dat een vloer er dof gaat uitzien en glad wordt.

9. Gebruik schuurpapier

Schuur en herstel je houten vloer om de drie tot vijf jaar om zo de oude beschermende afwerking te vervangen. Het kan beschadigingen herstellen en zorgt ervoor dat je weer een onberispelijk schone hardhouten vloer krijgt.

10. Vermijd het schuiven met dingen over de vloer

Als je iets in de kamer verplaatst, vermijd het dan te verschuiven. Pak het op en plaats het daarna op de gewenste locatie om zo krassen te voorkomen.

11. Gebruik zelfklevende beschermers 

Plak om schuren en krassen op de vloer te voorkomen vilten beschermers onder de poten van je meubels. Vervang ze vaak, zodat je je hardhouten vloer mooi kunt onderhouden.

12. Verwijder vastgeplakte dingen met ijs 

Als er iets plakkerigs zoals kauwgom of was op een houten vloer valt, krab het dan niet los. Gebruik in plaats daarvan ijs om het te laten uitharden en schraap het dan voorzichtig met een plastic schraper weg.

Houten vloeren geven elk huis een aantrekkelijk uiterlijk, waardoor de waarde ervan wordt verhoogd. Het is een combinatie van schoonheid en duurzaamheid.

Als je je vloer niet onderhoudt, kan dat na verloop van tijd leiden tot donkere kringen, plekken en krassen of het kan door het weer gaan krimpen en uitzetten. Houd er rekening mee dat het onderhouden van houten vloeren enige tijd en geduld kost, maar geloof me het is meer dan de moeite waard.

Laat een reactie achter