Voordat je de weg opgaat

1. Denk goed na of je een auto wilt kopen of toch liever in een private lease auto wilt rijden. Een lease auto heeft namelijk veel voordelen. In beide gevallen moet je ervoor zorgen dat de banden op de juiste spanning zijn. Goed opgepompte banden zijn veiliger, gaan langer mee en kunnen je benzineverbruik met meer dan 3% terugbrengen.

2. Gebruik de aanbevolen kwaliteit voor de motorolie. Verbeter je benzineverbruik met 1%-2% door de door de fabrikant aanbevolen motorolie te gebruiken. Kies voor een motorolie met het woord ‘Energiebesparing’ met het API-symbool op het etiket. Dit is verstandig omdat het wrijvingsverminderende additieven bevat.

3. Controleer en vervang regelmatig de luchtfilters. Het vervangen van een verstopt of vies luchtfilter kan het benzineverbruik van je auto met wel 10% verbeteren en zorgt ervoor dat vuil de binnenkant van je motor niet aantast. Klik hier voor zuinige lease auto’s.

4. Plan je route vooruit zodat je de kortste, meest benzine besparende route kunt rijden. Met een beetje planning kun je niet alleen brandstof besparen, maar er ook voor zorgen dat je auto minder slijt. Probeer de afstand, die je reist, te verminderen. Door bijvoorbeeld het doen van boodschappen met een andere rit te combineren, bespaar je zowel tijd als geld. Verschillende korte ritten kunnen, als je met een koude motor begint, twee keer zoveel brandstof verbruiken als een langere rit van dezelfde afstand, waarbij je een paar keer stopt en met een warme motor rijdt.

5. Verander indien dat mogelijk is je werktijden om te voorkomen dat je op de drukste momenten de weg op gaat. Je zult zo minder tijd in het verkeer doorbrengen, minder brandstof verbruiken en extra stress vermijden.

6. Profiteer van de beschikbare carpoolprogramma’s waarbij mensen een voertuig delen. Als je tijdens het woon-werkverkeer het voertuig met anderen deelt, kun je je wekelijkse brandstofkosten verminderen en vermindert de slijtage aan de auto.

7. Overweeg indien en wanneer dat mogelijk is om thuis te werken, of de auto te combineren met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende apps die je advies geven over reistijd per modaliteit.

man uit het raam auto

Als je eenmaal achter het stuur zit

8. Let op je snelheid! Het benzineverbruik stijgt snel boven 60k/u. Voor elke 10km, die je boven de 60km harder rijdt, betaal je 10 cent extra voor benzine per 3,75 liter.

9. Rijd zo constant mogelijk. Agressief en snel rijden verspilt benzine en als je constant rijdt, kan je het benzineverbruik op de snelweg met 33% en in de stad met 5% verbeteren.

10. Door de motor stationair te laten draaien, wordt ongeveer een liter brandstof per uur verspild. Dus zet je motor uit als je stilstaat of als je weet dat je een paar minuten of langer moet wachten. Het loont al bij één minuut.

11. Profiteer van cruise control. Het gebruik van cruise control op de snelweg zorgt voor een constante snelheid en bespaart in de meeste gevallen benzine.

12. Gebruik de hoogste versnellingen om het toerental van de motor te verlagen, benzine te besparen en slijtage aan de motor te verminderen.

Denk na voordat je aan woon-werkverkeer deelneemt

verkeer

Als je op reis gaat

13. Vermijd het dragen van voorwerpen op het dak van je voertuig omdat dit de auto zwaar maakt en dat de auto vertraagt. Een volgeladen imperiaal of bagagedrager verhoogt ook de luchtweerstand, waardoor het aantal kilometers met dezelfde brandstof met 5% kan afnemen. Doe de spullen, die je wilt meenemen, in de kofferbak om zo het brandstofverbruik te verbeteren.

14. Reis licht. Vermijd het meenemen van onnodige items en vooral zware items. Voor elke 50 kilogram extra gewicht wordt je brandstofverbruik met 2% verhoogd.

15. Vraag bij het huren van een auto naar een model dat een lager brandstofverbruik heeft. Vergeet ook niet om, voordat je de auto terugbrengt, de tank te vullen omdat het verhuurbedrijf altijd veel hogere benzineprijzen berekent en misschien zelfs een extra benzinetoeslag in rekening brengt.

Laat een reactie achter