Onder het mom van “alle kleine beetjes helpen”, houd je dan elke dag aan een tip hieronder, of misschien wel een week, als dat beter voor je werkt. Hoe meer gebruik je maakt van energiebesparende tips, hoe groter de kans natuurlijk is om energie te besparen. Zo kun je mogelijk extra geld besparen op je maandelijkse energierekening. Dat is pas een goed voornemen waar we ons het hele jaar aan kunnen houden! Uiteraard is het belangrijk om allereerst de juiste energieleverancier te vinden en energie te vergelijken.

Energiebesparingstip #1

Droog de vaat in de lucht in plaats van met het droogprogramma van de vaatwasser. Open de deur na het spoelen en laat moeder natuur het werk doen. Als je de vaatwasser ’s avonds aanzet en vervolgens laat drogen dan is de vaat de volgende ochtend droog zonder energie te hebben gebruikt voor het drogen. Deze manier kan je maar liefst 15-50% energie besparen, afhankelijk van het type vaatwasser.

Energiebesparingstip #2

Haal opladers uit het stopcontact wanneer apparaten volledig zijn opgeladen of wanneer de opladers niet worden gebruikt. Veel opladers gebruiken continu energie, zelfs wanneer er geen apparaat opgeladen wordt.

telefoon opladen

Energiebesparingstip #3

Plug elektronische apparaten in een stekkerblok; zet het stekkerblok uit wanneer de apparaten niet worden gebruikt.

Energiebesparingstip #4

Schakel je boiler uit als je van plan ben een paar dagen van huis te gaan. Veel modellen verwarmen het water tot de ingestelde temperatuur binnen een uur.

Energiebesparingstip #5

Installeer zuinige douchekoppen. Selecteer een douchekop met een stroomsnelheid van minder dan 10 liter per minuut voor maximale waterefficiëntie.

douchekop

Energiebesparingstip #6

Gebruik Energy Star-gekwalificeerde CFL en LED lampen. Deze lampen gebruiken 20% minder stroom dan traditionele gloeilampen.

Energiebesparingstip #7

Schakel gloeilampen uit wanneer je je niet in de kamer bevindt. 90% van de energie die ze verbruiken wordt omgezet in warmte en slechts 15% resulteert in licht.

Energiebesparingstip #8

Installeer een programmeerbare thermostaat om energierekeningen te verlagen en om je verwarmings- en koelsystemen efficiënt te beheren. Door je thermostaat 6° graden lager te zetten voor een uur of 8 kan je 7%-13% besparen op je verwarmingsrekening.

thermometer

Energiebesparingstip #9

Blokkeer geen radiatoren.

Energiebesparingstip #10

Verhoog de temperatuur langzaam om je rekeningen lager te houden. Snel verwarmen verhoogt de temperatuur van de verwarmingsstrip, waar meer energie voor nodig is. Wist je overigens dat een vloerverwarming heel duurzaam kan zijn? Je kan er namelijk een hoop energie mee besparen tegenwoordig. Een vloerverwarming set kopen is daarom geen slecht idee.

Energiebesparingstip #11

Gebruik magnetrons en broodroosters om restjes op te warmen. Zo gebruik je minder energie dan het verwarmen met een traditionele oven.

Energiebesparingstip #12

Douche korter. Een typische douchekop verbruikt gemiddeld 10 liter per minuut. Als je elke dag vier minuten korter doucht dan bespaar je jaarlijks 14.000 liter water wanneer je één keer per dag doucht.

Energiebesparingstip #13

Maak het pluisfilter van de droger regelmatig schoon om je droger efficiënt te laten blijven werken. Vergeet de slangen niet. Gebruik het lange stuk van je stofzuiger om kleine deeltjes te verwijderen die achter het filter blijven hangen.

Energiebesparingstip #14

Isoleer warmwaterleidingen. Dit vermindert warmteverlies en kan de watertemperatuur met 2 tot 3 graden meer laten stijgen dan leidingen die niet geïsoleerd zijn. Zo kun je een lagere temperatuur instellen voor het water om meer te kunnen besparen.

Energiebesparingstip #15

Zet je computer in slaap- of sluimerstand in plaats van het gebruiken van een screensaver zodat je minder energie verbruikt wanneer je je computer niet gebruikt.

computer sluimerstand

Energiebesparingstip #16

Installeer dubbel of driedubbel glas – het is nooit goedkoop om te doen, maar het verhoogt het warmtecomfort van je huis en bespaart ieder jaar een klein beetje op je energierekening.

Energiebesparingstip #17

Vul je vriezer. Je vriezer gebruikt minder energie wanneer er veel in ligt omdat de producten niet opwarmen wanneer de vriezer is geopend. Als de vriezer leeg is, dan wordt de lege ruimte gevuld met warme lucht wanneer de deur open is, waardoor de vriezer harder moet werken om de temperatuur weer te laten dalen.

vul je vriezer

Energiebesparingstip #18

Sluit ramen in de winter. Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar als de verwarming aan staat en je laat warme lucht door het raam ontsnappen, dan ben je energie en geld aan het verspillen!

Energiebesparingstip #19

Profiteer van zonnewarmte om je huis warm te houden in de winter (houdt overdag de gordijnen open om zo veel mogelijk licht naar binnen te laten schijnen).

Energiebesparingstip #20

Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt – kook geen volledige waterkoker vol als je maar één kopje thee gaat drinken.

Laat een reactie achter