In dit artikel vind je 20 tips, die ELKE reiziger kan gebruiken om zijn avonturen milieuvriendelijker te maken en de mensen en de dieren, die er in het land wonen, minder te belasten.

De meesten van deze tips zijn belachelijk eenvoudig zoals bijvoorbeeld het gebruik van een waterfles, die je opnieuw kunt vullen, het ophangen van een bordje ‘niet storen’ aan de deur van je hotelkamer en het kopen van lokaal gemaakte producten in plaats van import producten. 

1. Probeer wanneer dit mogelijk is directe vluchten te boeken: het zijn de opstijgingen en de landingen die de meeste koolstofemissies van een vliegtuig veroorzaken.

2. Als je met familie of vrienden reist en de bestemming op rijafstand ligt, kun je misschien overwegen om de rit met de trein te maken.

3. Als je toch vliegt, overweeg dan om dit te doen met één van de meer dan 30 IATA-luchtvaartmaatschappijen (International Air Transport Association) die een CO2-compensatieprogramma aanbieden om zo de koolstofemissies van het vliegtuig te neutraliseren doordat ze investeren in projecten voor koolstofreductie. We raden aan met FlyGRN te vliegen. Je kan bij hun namelijk op de website CO2 uitstoot ook vergelijken.

4. Als je besluit naar je bestemming te rijden en je auto niet zo milieuvriendelijk is, overweeg dan om een hybride of een elektrisch voertuig te huren, dat minder brandstof gebruikt en minder koolstof uitstoot dan de ouderwetse benzineslurpers.

5. Als je de tijd hebt, heeft het reizen per bus, trein of boot over het algemeen minder negatieve effecten op het milieu dan reizen met het vliegtuig.

oranje busje

6. Bekijk of het hotel een LEED-certificering beschikt. Dit programma beoordeelt hotels op duurzame ontwikkeling op basis van hun locaties, waterbesparing, energie-efficiëntie, materiaalkeuze, de kwaliteit van het binnenmilieu en de innovatie in design.

7. Als je naar het buitenland reist, moet je op andere certificeringsprogramma’s zoals EarthCheck (Australië), Green Globe, Rainforest Alliance (Latijns-Amerika, het Caribisch gebied) en het Green Tourism Business Scheme (VK) letten. Sommige landen, waaronder Costa Rica, hebben hun eigen certificeringsprogramma’s om de initiatieven voor duurzaamheid te kunnen waarderen.

8. Vraag of het hotel een recycleerprogramma heeft. Als dat niet het geval is, moedig ze dan aan om hiermee te beginnen. Je kunt dit doen door bij het uitchecken suggesties of opmerkingen achter te laten.

9. Stel vragen over de initiatieven, die het hotel heeft genomen om duurzamer te zijn. Je kunt dan denken aan zaken zoals zonne-energie, windmolens, het opvangen van regenwater, energiezuinige verlichting en zuinige toiletten.

hotel logo verlicht

10. Zoek uit of het hotel lokale dingen gebruikt. Huren zij voornamelijk lokaal personeel in? Kopen ze het grootste deel van het voedsel lokaal in of verbouwen ze het zelf? Gebruiken ze lokaal geproduceerde materialen in de inrichting? Bedrijven die gebruikmaken van inheemse hulpbronnen zijn over het algemeen duurzamer, omdat ze namelijk investeren in de lokale economie.

11. Neem een BPA-vrije waterfles, die je steeds opnieuw kunt vullen, met je mee op reis. Op veel internationale luchthavens staan waterdispensers, die je gratis mag gebruiken, wat je geld bespaart en waardoor je minder plastic flessen verspilt.

12. Neem douches, geen baden. Tijdens een douche verbruik je liters minder water dan bij het nemen van een bad. Wil je echt een verschil maken? Douch dan samen met een vriend en bespaar nog meer water!

13. Probeer kortere douches te nemen, het water af te zetten terwijl je je inzeept, shampoo in je haar smeert of je scheert en/of je tanden poetst.

14. Maak nooit gebruik van de wasservice van het hotel, aangezien ze de kleding van elke gast apart wassen (zelfs als het slechts een paar kledingstukken zijn). We wassen onze kleren meestal terwijl we douchen en hangen ze ‘s nachts op zodat ze de volgende dag weer droog zijn.

15. Hang je handdoeken na elk gebruik op, wat het universele teken is dat je ze weer opnieuw wilt gebruiken. Je wast je handdoeken thuis ook niet elke dag, dus waarom zou je dat wel doen als je op reis bent?

16. Wanneer je je kamer verlaat, moet je altijd alle lichten, verwarming/airconditioning en televisie uitschakelen. Het sluiten van de gordijnen en de jaloezieën kan helpen om de hitte van de zon buiten te houden.

hotel kamer

17. Laat het bordje “Do Not Disturb of Niet Storen” aan de deur van je kamer hangen. Zo komt er niemand om je kamer schoon te maken en dit vermindert het gebruik van de chemische reinigingsmiddelen, de elektriciteit die wordt gebruikt bij het stofzuigen en bij het wassen van het beddengoed.

18. Loop, fiets of gebruik het openbaar vervoer om overal rond te reizen, wat het verbruik van benzine flink vermindert en jou ook nog eens geld bespaart. Mocht je wat minder sportief zijn, kun je ook altijd nog kiezen voor een elektrische fiets.

19. Retourneer kaarten, brochures en andere toeristische informatie als je die hebt gelezen en het niet meer nodig hebt, zodat ze door toekomstige reizigers opnieuw kunnen worden gebruikt.

20. Neem restjes zeep, shampoo of tandpasta mee. Ongebruikte restjes worden vaak weggegooid en je kunt de plastic flessen in de toekomst weer opnieuw gebruiken.

Laat een reactie achter