Een eigen huis hebben kan een droom zijn die uitkomt, maar de wereld van huisbezit is meer dan relaxte weekendjes op het terras en gezellige avonden bij de open haard. Je moet er wat voor over hebben om je privé-oase veilig te houden en alles gesmeerd te laten verlopen. Het af en toe repareren van dingen hoort er nou eenmaal bij, en zelfs als je geen echte doe-het-zelver bent, dan zou je toch moeten weten hoe je het een en andere aanpakt.

Er zijn maar weinig dingen waar je je meer aan kan ergeren dan een verstopt toilet of een kraan die lek is, en dan hebben we het alleen nog maar over de badkamer en de keuken.

Stroop je mouwen op en besteed een paar minuten om vijf klusjes te leren die je zelf kunt uitvoeren zonder gevaarlijk gereedschap of ingewikkelde instructies. Hoewel het regelmatig besteden van een paar uur aan klusjes in en rondom je huis vast geen hobby van je wordt is het toch slim om te weten hoe je deze simpele klusjes kunt uitvoeren en geld kan besparen.

1. Je eigen deur repareren

Je hebt overal deuren, en ook al zien ze er eenvoudig en onschuldig uit, deuren hebben ook de nodige onderhoudsbeurten en reparaties nodig. Van kraken tot kleven, problemen met deuren hoeven niet altijd groot te zijn maar kunnen wel voor overlast zorgen. Met wat handig gereedschap valt het over het algemeen zo op te lossen.

Houten binnendeuren worden niet blootgesteld aan de buitenlucht maar worden toch beïnvloed door de seizoenen. In een vochtig klimaat kunnen houten deuren opzwellen als er niet genoeg ruimte is tussen de deur en de deurpost om te kunnen uitzetten. Kijk de deur na en zorg ervoor dat er geen losse scharnierbouten of beschadigde scharnieren zijn die het probleem veroorzaken. Draai losse schroeven vast door eerst een deurstop onder de deur te plaatsen om de deur in balans te houden. Als de schroeven er prima uitzien maar het voelt alsof de deur weerstand biedt bij het sluiten, let dan op de plekken waar weinig ruimte is. Als een deur begint te kleven bij vochtige maanden of tijdens regenachtige seizoenen, dan moet de deur misschien bijgeschaafd worden. Voordat je hiermee aan de gang gaat moet je eraan denken dat dit probleem waarschijnlijk na een paar maanden weer verdwijnt.

Om de deur bij te schaven heb je een speciale timmermansschaaf nodig. Met een schaaf kun je een dunne laag wegschaven, net zoals je dat bij een blok kaas doet. Teken een lijn op de plek op de deur waar het de deurpost raakt. Als de plek aan de bovenkant van de deur zit, dan kun je de deur schaven zonder hem uit de scharnieren te halen. Zorg er wel voor dat je eerst een hoekje snijdt om splinteren te voorkomen. Als de deurpost door de zijkant van de deur wordt geraakt, maak de deur dan los van de scharnieren met een hamer en schroevendraaier en leg de deur op de zijkant om te schaven. Omdat het schaven aan de kant van scharnieren ervoor kan zorgen dat je nieuwe scharnieren moet installeren moet je deze stap alleen uitvoeren als het echt niet anders kan.

Deuren die blijven kleven kunnen er soms voor zorgen dat ze gaan kraken omdat er meer druk staat op de scharnieren. Scharnieren kunnen ook meer herrie gaan maken als ze beginnen te oxideren. Als de scharnieren van je deur iedere persoon die binnenkomt aankondigt met lawaai, dan is het misschien verstandig om in te smeren. Bedek eerst de vloer onder de deur voordat je aan de gang gaat. Nadat je een aantal druppels smeermiddel hebt gebruikt, doe de deur dan een aantal keer open en dicht. Wacht een paar minuten en doe het nog eens. Als ze nog steeds herrie maken, voeg dan wat meer druppels toe.

Als het insmeren van de scharnieren het probleem niet oplost, probeer dan de pinnen schoon te maken. Plaats eerst een blokje onder de deur ter ondersteuning en verwijder de pinnen dan een voor een. Schuur ze af met staalwol en maak de gaatjes schoon met een kleine cirkelvormige staalborstel.

2. Werken met kit

Kit is het rubberachtige spul tussen je bad, douche of wastafel en de muur, of tussen de buitenste rand van je toilet en de vloer. Het zorgt ervoor dat de kieren zijn afgesloten zodat er geen vocht tussen komt. Het dient ook als lijm, waardoor het aanbrengen een gemakkelijk proces is. Na een bepaalde tijd kan kit gaan verkleuren en afbrokkelen, waardoor de kans op waterschade en schimmel groter wordt.

Het moeilijkste deel van het installeren van kit is het verwijderen van de oude rand die de vorige laag kit heeft achtergelaten. De oude laag moet volledig verwijderd worden om de nieuwe laag goed te laten blijven kleven, dus een goede voorbereiding is belangrijk. Vroeger moest je de oude laag kit verwijderen met een scherp voorwerp en kostte het aardig wat tijd. Nu zijn er meerdere producten op de markt die de oude kit zachter maken waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Je kunt zo’n laag kit dan eenvoudig verwijderen met een plamuurmes. Als alle oude kit is verwijderd, maak de randen dan goed schoon met verfverdunner en laat het helemaal drogen. Daarna ben je klaar om de nieuwe laag kit te installeren.

Je moet wat oefenen om goed overweg te kunnen met een kitpistool. Het is een beetje hetzelfde als het tekenen van een rechte lijn met een tube tandpasta. Je hebt trouwens wel wat opties. Kit is niet duur, dus je kunt extra kit kopen om eerst te oefenen op een houten plank. Zorg er wel voor dat je het topje er eerst schuin afsnijdt om genoeg ruimte over te laten voor de kit om de grootste gaten te kunnen dichten.

Als je niet zo zeker van je zaak bent, dan zijn er ook kitstrips te koop die je eenvoudig kunt uitrollen en op de bestemde plek neer kunt leggen. Op deze manier ben je niet kunstzinnig bezig maar het is wel een erg eenvoudige manier om de kieren te dichten als je haast hebt en het klusje snel wil klaren.

3. Lekkende kraan repareren

Een lekkende kraan repareren is een van de meest voorkomende klusjes. Het klinkt niet per se als een ernstig probleem, maar al die druppeltjes tellen wel op volgens de WML.

Als je een lekkende kraan wil repareren zonder professionele hulp, dan kan het klusje best eenvoudig zijn, afhankelijk van het soort kraan dat je hebt. Begin met het afsluiten van de kraan. Er zit vaak een hendel waarmee je het water kunt afsluiten. Als je die niet kunt vinden, dan kun je je hele huis ook tijdelijk afsluiten van water. Dit kun je doen door op zoek te gaan naar de hendel die vaak te vinden is in de kelder of wasruimte.

Compressiekranen komen veel voor, dus we gaan het hier hebben over dat soort kranen. Als je niet weet wat voor soort kraan je hebt, bekijk dan welk merk kraan je hebt. Dit kun je meestal wel vinden op de hendel. Veel bedrijven hebben websites waarop je informatie kunt vinden over de kraan die je hebt.

Je kunt een compressiekraan vervangen door de volgende stappen te volgen:

  • Schroef de hendel van de kraan los en verwijder het. De schroef kan verborgen zijn onder een kapje van metaal of plastic, of aan de achterkant van de hendel. De schroef is waarschijnlijk afgeschermd omdat dat er mooier uitziet, maar hij is er echt, dus blijf zoeken.
  • Verwijder de pakkingmoer. Om dit te doen heb je een tang nodig en kan best goed vast zitten.
  • Schroef de klepsteel los en haal het uit de behuizing.
  • Haal de schroef eruit die de ring op zijn plek houdt. Als de ring er lang in heeft gezeten dan kan het zijn dat je misschien wat olie nodig hebt om beweging in de schroef te krijgen.
  • Verwijder de ring en bekijk het goed. Als de ring er niet heel slecht uitziet dan kun je het gebruiken als pasvorm om een nieuwe ring te vinden. Als de ring uit elkaar viel toen je hem eruit haalde, dan moet je de behuizing van de klep misschien eens nakijken om een idee te krijgen van het formaat van ring waar je naar op zoek bent. Controleer de klep aan de onderkant van de behuizing om te bepalen of de ring past in een ruimte met rechte of schuine wanden. Als je achter het merk en model van je kraan bent gekomen, dan kun je de juiste ring vinden door die informatie te gebruiken bij het zoeken en je kan misschien ook wel een ring vinden die speciaal voor jouw kraan gemaakt is.
  • Koop een vervangende ring bij een bouwmarkt of loodgietersbedrijf. De verkoper heeft vast ook hele sets ringen in verschillende vormen en maten. Door een hele set aan te schaffen wordt het volgende klusje vast een stuk makkelijker.
  • Zodra je een nieuwe ring hebt gevonden, herhaal dan de stappen om de ring te verwijderen in omgekeerde volgorde.

Versleten ringen zijn vaak de oorzaak van een lekkende kraan, maar in sommige gevallen hoeft een nieuwe ring het probleem niet compleet te verhelpen omdat een ander onderdeel van je kraan stuk is. In de meeste gevallen is het verstandig om eerst de ring te vervangen bij een lekkende kraan omdat dit de meest logische oorzaak is.

Je kunt verstoppingen verhelpen met gebruik van een speciale slang. Dit is een stuk opgerold metaal die je vanuit de toiletpot door de leidingen heen kunt duwen om verstoppingen te verwijderen. Slangen zijn relatief goedkoop die verkrijgbaar zijn bij elke bouwmarkt.

Als deze opties niet werken dan verkopen de meeste loodgietersbedrijven ook perslucht waarmee je de leidingen ook kunt doorspoelen. Dit is iets duurder dan een ontstopper maar veel goedkoper dan het inhuren van een loodgieter.

Als laatste mogelijkheid zou je het toilet los kunnen maken en het op deze manier ontstoppen. Dit klusje is iets smeriger om uit te voeren maar wel fijner dan de rekening van de loodgieter.

De meeste toiletten zijn vrij eenvoudig los te koppelen. Nadat je de tank van de pot hebt losgekoppeld dan is de pot meestal aan de vloer vastgemaakt met bouten en staat op een laag wax. Wanneer de bouten zijn verwijderd en je hebt de kitlaag weggehaald dan is het niet moeilijk meer om de pot los te halen en op een kleed neer te zetten.

Zorg er wel voor dat je de pot op een zachte ondergrond neerzet om te voorkomen dat hij breekt. Sluit ook het open afvoerkanaal af om de lucht niet te laten ontsnappen. Ook moet je de laag wax vervangen voordat je het toilet terugplaatst. Het verwijderen van een toilet is niet moeilijk, maar ze zijn soms nogal zwaar, dus doe het samen met iemand die je kan helpen.

Laat een reactie achter