Geld sparen, dat zou iedereen moeten doen natuurlijk. Maar laten we eerlijk zijn, het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Toch hoef je geen financieel genie te zijn om wat extra geld opzij te zetten. Met deze drie praktische tips kan iedereen wat meer geld opzij zetten aan het einde van de maand.

Tip 1: Automatiseer je spaarproces

geld sparen

Deze eerste tip is misschien wel gelijk de beste: automatiseer het sparen. Als je wacht tot het einde van de maand om te zien hoeveel geld je kunt overboeken naar je spaarrekening, is de kans groot dat er niet zoveel meer over is. Maak daarom gebruik van de tools die je bank je kan bieden.

  • Stel automatische overboekingen in: ga naar je bank en stel in dat er aan het begin van elke maand een vast bedrag wordt overgeboekt naar je spaarrekening. Je zult versteld staan van hoe snel dat geld zich opstapelt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
  • Kies een betere spaarrekening: moderne spaarrekeningen zoals nl bieden veel hogere rentes dan de traditionele grootbanken. Zo zet je je geld aan het werk!

Tip 2: Maak een budget en houd je eraan

Een goed budget is echt essentieel om goed te kunnen sparen. Het helpt je om je inkomsten en uitgaven onder controle te houden en laat zien waar je kunt besparen.

  • Maak een lijst van al je uitgaven: begin met het in kaart brengen van al je maandelijkse uitgaven. Denk aan je huur of hypotheek, boodschappen, rekeningen, en ja, ook die dagelijkse koffie van je favoriete tentje.
  • Identificeer besparingsmogelijkheden: Bekijk je uitgaven kritisch en wees eerlijk over waarop je kunt besparen Misschien kun je vaker thuis eten in plaats van uit eten te gaan, of die extra streamingdienst opzeggen.

Tip 3: Zeg “nee” tegen impulsuitgaven

geld

Impulsuitgaven kunnen je spaardoelen flink in de weg zitten. Op het moment zelf voelt het fijn om een impulsaankoop te doen, maar vaak heb je er de volgende dag alweer spijt van. Hoe voorkom je impulsaankopen?

  • Maak een boodschappenlijstje: maak een lijstje voordat je gaat winkelen. En hier komt het belangrijkste: houd je aan dat lijstje. Het zal niet iedere keer lukken, maar op de lange termijn voorkom je hiermee wel een hoop impulsaankopen.
  • Tel tot tien: voor je iets meeneemt naar de kassa, tel je heel even tot tien. Dat hoef niet letterlijk natuurlijk, maar probeer bij elke aankoop even na te denken of hij wel echt noodzakelijk is. Dit is misschien niet altijd leuk, maar voor geld sparen moet je wel wat over hebben.

MeDirect Bank is een handelsnaam van MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder bedrijfsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te voeren in overeenstemming met de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

Laat een reactie achter