Onder alle omstandigheden duidelijk kunnen zien wat je te wachten staat, is van vitaal belang voor de veiligheid als je met de auto onderweg bent. Slechts een paar seconden worden verblind door het zonlicht tijdens het rijden, kan al voldoende zijn om schade, of nog erger, een ongeval te veroorzaken. Het is dan ook belangrijk dat je een goede autoverzekering hebt. Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen, die je kunt nemen om jezelf hiertegen te beschermen en in dit artikel geven we je tips over hoe je veilig kunt blijven en hoe je kunt voorkomen dat je wordt verblind.

1. Houd je ramen schoon

Als je weet dat je gaat rijden op een moment dat de schittering van de zon prominent aanwezig is, kan het schoonmaken van je voorruit aan zowel de buiten- als de binnenkant een groot verschil maken. Als je vuil, stof of andere soorten viezigheid op je voorruit hebt, zal het zonlicht dat accentueren, waardoor het zicht nog slechter wordt.

Wanneer je merkt dat de voorruit er vuil uitziet, moet je hem voordat je begint te rijden snel even schoonmaken. Als er vuile vlekken op de ruit zitten, die hardnekkig en moeilijk te verwijderen blijken te zijn, neem dan even de tijd om het goed schoon te maken of rijd zo snel mogelijk met jouw voertuig door een wasstraat.

2. Draag gepolariseerde zonnebrillen

Sommige bestuurders zullen de zonneklep van de auto gebruiken om de lage zon te blokkeren en de verblinding te verminderen en hoewel dit effectief kan zijn, kan het dragen van een zonnebril het comfort en de veiligheid verder verbeteren.

rijden in laag zonlicht

Een zonnebril bij de hand hebben in de auto kan niet alleen handig zijn tijdens de lente en de zomer, maar ook in de wintermaanden. Idealiter moet de zonnebril die je in de auto laat liggen gepolariseerde glazen hebben. Hoewel dit niet de goedkoopste soorten zonnebrillen zijn, zijn ze wel effectiever in het verminderen van verblinding.

Als je tijdens je reis door een tunnel rijdt, denk er dan aan om vlak voordat je een tunnel binnengaat je zonnebril af te doen, zodat het niet plotseling te donker wordt.

Als je op dat moment geen zonnebril bij de hand hebt, kan het dragen van een baseballpet een alternatieve oplossing zijn. 

3. Let op het verkeer om je heen

Een laagstaande zon kan niet alleen beïnvloeden hoe jij rijdt, maar de mensen om je heen kunnen ook last hebben van de schittering.

Als de zon laag staat, kan het moeilijk zijn om auto’s voor je te zien en de bestuurders van de andere voertuigen kunnen moeite hebben om jou te zien. Houd daarom voldoende afstand omdat je zo het risico dat je een botsing maakt kunt verkleinen.

Als het ongeveer een uur vóór zonsondergang of na zonsopgang is, kun je overwegen om je koplampen tijdelijk aan te zetten zodat je duidelijker zichtbaar bent voor andere bestuurders. Dit kan ook handig zijn voor voetgangers in de buurt, die misschien de weg over willen steken maar zelf problemen met het zicht hebben.

4. Bij twijfel, langzamer gaan rijden of zelfs stoppen

Chauffeurs met voldoende gezond verstand zullen van nature voor een langzamere en voorzichtigere benadering kiezen als ze worden geconfronteerd met uitdagende weersomstandigheden zoals zware regen of sneeuw en dit zou ook verstandig zijn wanneer het zonlicht het zicht belemmerd.

Plan voldoende tijd in voor de rit en overweeg zelfs om langzamer te gaan rijden en dat geldt ook voor wegen die je al kent en waar je normaal gesproken met een hogere snelheid overheen zou rijden.

Ook als je je in een situatie bevindt waardoor je wordt verblindt door het zonlicht of in een situatie die je zichtbaarheid beïnvloed, overweeg dan om tijdelijk te stoppen.

Zoek naar een veilige plek om te stoppen als je besluit om dat te doen en wacht dan totdat de zon van positie verandert, waardoor de hoeveelheid verblinding verminderd.

Bekijk hier nog meer tips voor een laaghangende zon.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Allsecur.

Laat een reactie achter