De juiste gordijnen heeft een enorm effect op je kamer, het valt echter niet meteen op wanneer je ergens binnenkomt. Toch is het een heel belangrijk element in het interieur. Lees daarom snel verder over de verschillende gordijnen en onze tips!

1. De basis

Weet je wat de opties zijn? De meest voorkomende typen zijn, luxaflex, rolgordijnen en draperie. Indien je niet precies weet wat daarmee bedoeld wordt:

Vouwgordijnen

witte vouwgordijnen

Een vouwgordijn lijkt heel erg op een rolgordijn. Echter wordt de gordijnstof hierbij niet gerold, maar gevouwen bij het optrekken of neerlaten van het gordijn. Je kunt een vouwgordijnen herkennen aan de horizontale plooien in de stof. Bij Blindesign kan je de vouwgordijnen geheel naar uw keuze samenstellen. Zij zijn een specialist in het maken van mooie vouwgordijnen op maat.

Luxaflex

Of ze nu verticaal of horizontaal voor de ramen hangen, ze zijn over het algemeen van hout, plastic of metaal. Denk aan de klassieke raamverduistering van scholen: lange stroken verbonden door een koord.

Rolgordijnen

lichte gordijnen

Deze rolgordijnen of gordijnen in Romeinse stijl zijn vaak gemaakt van textiel, canvas, gewoven bamboe of katoen. De rolgordijnen zie je in het kantoor en de Romeinse gordijnen vouwen op als een accordeon.

Draperie

Draperie zijn eigenlijk gewoon gordijnen. Het is de meeste invloedrijke manier om je ramen te decoreren. Er is voldoende keuze tussen vouwen, verschillende soorten stangen, plooien en de manier waarop het gordijn valt. Om het nog net iets lastiger te maken: je kan ze ook combineren met luxaflex of rolgordijnen, zoals te zien is in de foto hierboven.

2. Je krijgt waar je voor betaalt

Geld besparen is fijn, maar je kan niet ontkennen dat, over het algemeen, mooie, hoge kwaliteit raamverduistering haar kwaliteit reflecteert in het prijskaartje. IKEA-gordijnen kunnen er oké uitzien, maar ze zien er niet prachtig uit. Hetzelfde geldt voor rolgordijnen. Je kan ze bij de praxis halen en zelf installeren, maar uit ervaring kan ik je vertellen dat ze eruit zullen zien als een projectorscherm, en vaak stukgaan.

Hoge kwaliteit raamverduistering is een flinke investering, maar zeker de moeite waard.

3. Ga hoog en breed met je gordijnen

thermische gordijnen

Het is een simpele design truc die al het verschil maakt: Als je gordijnen ophangt, hang ze dan hoger, en breder dan de bovenkant van je ramen. Hierdoor lijkt de ruimte groter.

4. Romeinse gordijnen zijn weer helemaal in.

Een tijdje terug was het passe, maar ze zijn weer helemaal terug: de Romeinse gordijnen. Ze lijken het stigma geheel van zich afgeworpen te hebben.

5. Vraag advies aan een deskundige

Als je echt twijfelt, vraag dan om deskundig advies. Zoals we al eerder aangaven, het kopen van raamverduistering is een flinke klus, dus waarom zou je het niet meteen goed doen? Ga langs een showroom en bekijk de verschillende mogelijkheden en maak hierin een keuze. Laat een installateur de maten opnemen zodat de gordijnen in een mum van tijd op precies de juiste plek kunnen worden opgehangen wanneer deze geleverd worden. Bedenk eens hoeveel meet- en maatwerk dat scheelt.

Laat een reactie achter