De zorgpremies zijn weer bekend gemaakt, dus is het weer mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken voor aankomend jaar. Lees eerst eens onze tips door, zodat je er zeker van bent de juiste verzekering te kiezen en uiteindelijk geld bespaard.
1. Het soort polis en het netwerk van zorgverleners
Vallen de door jou gewenste zorgverleners, ziekenhuizen en apotheken binnen het netwerk van de polis?
Het is belangrijk om te onthouden dat de diensten van een netwerk en de geneesmiddelen onder een polis vallen, terwijl alle diensten buiten het netwerk en eventueel medicijnen extra eigen kosten met zich mee kunnen brengen of helemaal niet worden gedekt. Het is belangrijk om te weten dat alle zelfgemaakte extra kosten voor diensten, die buiten het netwerk vallen, niet meetellen voor het maximum van een eigen risico van een polis. Ga na of de gezondheidszorg of gespecialiseerde aanbieder waar jij graag gebruik van wilt maken en de apotheek bij jou in de buurt zijn opgenomen in het netwerk van de polis.
2. Premies
Hoeveel betaal je per maand aan premie? Premie is het bedrag dat je betaalt aan een verzekeringsmaatschappij voor dekking, ongeacht of je wel of niet gebruikmaakt van medische hulp of de diensten van de apotheek. Houd er rekening mee dat dit niet de enige kosten zijn, die verband houden met de dekking. Premies worden meestal maandelijks betaald en als je stopt met betalen, loop je dus het risico om je dekking te verliezen.
3. Eigen risico
Wat is het bedrag dat je uit eigen zak moet betalen voordat de dekking van start gaat?
Als je eigen risico van bijvoorbeeld €300 is, betaalt de aanbieder van je ziektekosten verzekering de meeste kosten pas terug als je dan al eerst de €300 uit eigen zak hebt betaalt. De eigen risico’s kunnen bestaan uit eerstelijnszorg of gespecialiseerde bezoeken, procedurekosten en in sommige gevallen zelfs ook voorschriften. Patiënten die een polis met een hoog eigen risico selecteren, hebben waarschijnlijk een lagere maandelijkse premie en als je minder eigen risico hebt moet je vaak hogere maandelijkse premies betalen. Verzekeraars vragen in toenemende mate om een eigen risico voor het dekken van medische hulp of de diensten van de apotheek. Neem even contact op met je verzekeraar om erachter te komen of je een polis hebt die dit heeft opgenomen of dat je een afzonderlijk eigen risico voor bijvoorbeeld recepten hebt zodat je weet hoeveel je moet betalen voordat de geneesmiddelen worden gedekt.
4. Co-assurantie
Zijn er ook andere kosten, die je mogelijk moet betalen, om gebruik te kunnen maken van de zorg?
Vergeet niet dat je, zelfs nadat je je eigen risico hebt bereikt, mogelijk ook verantwoordelijk bent voor andere contante uitgaven. Dit kan bijvoorbeeld co-assurantie zijn wat een percentage van de kosten is, die je moet betalen voor een medicijn of een dienst. Het kunnen ook kosten zijn die je moet betalen voor recepten of gedekte diensten (dit wordt vaak vermeld op de achterkant van je verzekeringskaart).
5. Dekking van geneesmiddelen
Zijn jouw reguliere voorschriften voor medicatie wel gedekt door je verzekeringspolis? Elke verzekeringsmaatschappij heeft een formularium of een lijst van geneesmiddelen, die onder de polis vallen. Als een geneesmiddel niet op het formularium staat, wordt het mogelijk niet gedekt en moeten de patiënten vaak een langdurig proces doorlopen om het toch gedekt te krijgen. De lijst met gedekte geneesmiddelen is ook weer onderverdeeld in niveaus, die bepalen hoeveel er onder de co-assurantie vallen en hoeveel je mogelijk zelf moet betalen. Maak een lijst van je huidige geneesmiddelen en vergelijk deze met het formularium van de polis om ervoor te zorgen dat de medicijnen die je gebruikt wel worden gedekt en dat je eventuele kosten, die voor je eigen rekening zijn, begrijpt.
Laat een reactie achter