1. Vintage Vibes

Historisch geïnspireerde designs zijn de protagonisten van het jaar. Of je nu verlangt naar een elgante horeloge van de schreeuwerige twintiger jaren, de nieuwe objectiviteit van de jaren 50 en 60 najaagt, of op zoek bent naar de opzettelijk hoekige designs uit de jaren 70, retro is in! Een vintage horloge hoeft daarnaast ook niet veel geld te kosten.

vintage horloge

Het is een fenomeen uit onze tijd dat hand in hand gaat met nostalgie. Hoewel het oorspronkelijk een term is die in de geneeskunde werd gebruikt, waarbij nostalgie werd gedefinieerd als een behoorlijk uitgesproken vorm van heimwee, is het vandaag de dag een melancholisch verlangen, iets wat helemaal niet pathologisch is. Aangezien de innovatie cycli van vandaag de dag steeds sneller voltooien wordt de angst, geassocieerd met de snellere leefstijl gekalmeerd door het terugdenken aan de goede ouwe tijd waarin het leek alsof de aarde langzamer draaide. We kunnen ons gelukkig vinden in de waarden uit het verleden die ons dienen om de misselijkmakende snelheid van de toekomst af te remmen.

2. Movado: Blauw is het nieuwe zwart

movado blauw

Er is geen kleur die de strijd aan kan met de afkomst van blauw in de afgelopen jaren in de horlogewereld. Het is dan ook niet verassend dat er een bijna eindeloos aanbod is van verschillende tinten en nuances wat de mogelijkheid biedt op het op artistieke wijze tonen van de variaties in het uurwerk. Het blauwe wonder dat zich een aantal jaar geleden vestigde plaatst zich stevig naast de tijdloze zwart en wit varianten. Movado horloges hebben veel blauwe modellen te bieden met een minimalistisch uiterlijk. Het Movado model hierboven heeft een roestvrijstalen kast met een diameter van 40mm en is voorzien van een leren band. In de kast bevindt zich een automatisch kwaliteitsuurwerk en daarnaast is de horloge afgewerkt met saffierglas. Zeker een aanrader dus voor 2019.

3. Groen is het nieuwe blauw

Hoewel blauw nog steeds toonaangevend is in de wereld van horloges beginnen groene wijzerplaten wel voorzichtig de kop op te steken. Deze trend bij horlogemerken bevestigd de top-plaatsing van groen als fashion kleur in het rapport van PANTONE color Institue sprin 2018. Pantone is de wereldwijde autoriteit op alles wat met kleur te maken heeft, alsmede professionele kleurstandaarden en heeft Arcadia als tint geadopteerde met de redenatie dat: “de koele en heldere groene tint Arcadia retro is, en toch modern. Met een lichte blauwe zweem geeft het een nieuwe wending aan de lente van 2018/2019.”

2. Horloges met drie wijzers, met en zonder datum

movado zwart 3 wijzers

Als je een horloge reduceert naar haar pure functie als instrument van tijdwaarneming dan kan je dit samenvatten als een enkele taak: het aanduiden van de tijd in uren, minuten en seconden. Dit is het ritme dat onze dagelijkse routine behelst: 24 uur, 60 minuten en 60 seconden, en binnen deze grenzen voeren we ons dagelijks werk uit.

Hoeveel functies en complicaties er ook kunnen worden toegevoegd, zoals een kalender, alarmklok of een stopfunctie, de echte horlogeliefhebbers genieten een voorkeur voor een traditioneel doel van het uurwerk. Een weergave van de datum is echter een handige toevoeging van informatie in het hectische ritme waar we ons vandaag de dag in begeven, zodat we onszelf niet verliezen.

Op dit moment prefereren veel merken, ook in de luxe sectoren, het klassieke ontwerp van een horloge met drie wijzers, eventueel met een weergave van de datum. Het aanbod van de Movado reflecteert deze ontwikkeling. De gemene deler van de concurrenten is dat ze allemaal optische perfecte en oog voor detail nastreven bij alle componenten van het horloge: de wijzers, en de cijfers alsmede de polsbanden. De nieuwste modellen overtuigen met geraffineerde simpelheid.

3. Kleinere modellen

Elk jaar kent een kenmerkende trend die zo nu en dan wordt aangekondigd door een voortschrijdend silhouet van het voorgaande jaar. Na jaren van flinke klokken zien we een trend naar kleinere maten met smallere dimensies dan de afgelopen jaren. De diameter meet nu ongeveer tussen de 39 en 42 millimeter wat wellicht ietwat bescheiden is voor mannen.

Laat een reactie achter