Geef je tuin een opfrisbeurt en maak het luxueus met onze 5 tips!

1. Maai het gras

Het is gratis en snel en geeft jouw huis meteen een boost in de aanblik. Houdt je gazon goed bij, verwijder bladval en knip de struiken. Steek je handen uit de mouwen en het resultaat mag er wezen. Het zijn de kleine details die er echt toe doen wanneer het op je tuin aankomt. Plaats containers uit het zicht. Te veel tuindecoraties doen af aan de strakke look van je buitenvertrek. Verwijder deze en geef je zelf een leeg canvas waarmee je aan de slag kunt.

Tip! Als er veel te doen is dan kan het opfrissen van je tuin overweldigend worden. Kies een gebied of taak waar je mee wilt beginnen en voer die eerst uit, zo creëer je overzicht.

2. Kies een decoratiestijl

grijze loungeset

… en houdt je eraan! Hoewel niemand eraan twijfelt dat jouw moderne-boho-industriële-Toscaanse-chique stijl de wereld zal overnemen is een mix van te veel concurrerende stijlen vaak maar verwarrend. Kies ene decor thema met een kleurenschema en houdt je hieraan. Dit zorgt voor een rustig beeld en is prettig om te aanschouwen.

Als je iets wilt dat meer in het oog inspringt met bijvoorbeeld mooie Aluminum loungesets, dan kan dat, maar gebruik niet te veel verschillende kleuren en materialen.

Tip! Om een super-luxueuze uitstraling te maken kan je de tuin aanpassen aan het thema. Een Zen-tuin gebruikt duurzaam bamboe, een Toscaanse patio heeft olijftakken, terracottapotten en vormbomen om de look helemaal af te maken.

3. Coördineer je meubilair

Net zoals bij het thema, is het voor het meubilair verstandig om een bijpassende stijl te kiezen, en een uniforme look. Alles hoeft niet precies dezelfde vormen tee hebben, en het materiaal hoeft ook niet hetzelfde te zijn, maar het moet wel goed samengaan.

Een houten tafel met metalen stoelen kan best, maar de stoelen moeten vervolgens wel een overeenkomend element hebben, zoals de rieten stoelen hier. (let erop dat de stoelen allemaal verschillend zijn, maar allemaal van hetzelfde hout gemaakt zijn).

Tip! Gooi niet zomaar meubels weg omdat ze niet overeenkomen. Het toevoegen van een gedeeld element kan al het verschil maken: verf ze allemaal in dezelfde kleur of tint, en voeg kussen toe van hetzelfde materiaal.

4. Creëer duidelijke ruimten

tuin paden

Luxueuze patio’s hebben duidelijk afgescheiden ruimten voor elke activiteit. “we eten hier”, “hier spelen we jeu de boules”, “hier loungen we bij het zwembad met onze droge martini’s”.

Hoewel je deze luxe je misschien niet kunt veroorloven, je kan de ruimte wel luxueus doen aanvoelen door meubels op een bepaalde manier bijeen te voegen en daarmee het doel van de ruimte duidelijk te maken. Veranker de eetplaats en de plek voor entertainment met bepaalde vloerdelen of tuininrichting, zoals stenen of bloemen, en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen deze plekken zodat mensen gemakkelijk naar een ander gedeelte van de tuin kunnen verplaatsen.

Tip! Als je niet genoeg ruimte hebt voor verschillende delen, leg dan je focus op de hele tuin en zorg ervoor dat dit gebied coherent is. Richt meubilair op dezelfde plek en deel de patio in alsof het je woonkamer is.

5. Voeg verlichting toe

Wees creatief met de verlichting. Je kan slingers met bolvormige lampen gebruiken voor een feestelijke uitstraling boven de eettafel, het zijn de kleine details die jouw patio of buitenruimte uniek maken.

LED-verlichting kan randen van bijvoorbeeld het gazon of trappen extra aanstippen waardoor deze in het oogspringen. Het verhoogt ook meteen de veiligheid. Spots op de bomen en struiken geven je tuin een prachtige uitstraling.

Tip! Wees niet de enthousiast met gekleurde verlichting, dit kan je tuin al snel in een kermis omtoveren in plaats van de luxueuze uitstraling die jij nastreefde. Wit en blauw zijn vaak de beste opties.

Laat een reactie achter