Van de nieuwkomers in de luxe wereld tot de oude favorieten, er zijn zoveel buitengewone bestemmingen, maar soms zijn de meest uitzonderlijke reizen niet persé de duurste of die waarin je in de meest populaire hotels verblijft. Minder bekende bestemmingen krijgen niet zoveel aandacht, maar wanneer ze door reizigers worden bezocht, ontsnappen ze aan de drukte en worden ze met persoonlijke aandacht van fascinerende lokale mensen in de watten gelegd en ervaren ze rituelen en landschappen, die eeuwenlang onveranderd zijn gebleven. We houden van unieke vakantielocaties en daarom hebben we voor diegenen, die de voorkeur geven aan unieke vakantiebestemmingen, onze lijst van de 5 meest unieke en onderschatte vakantiebestemmingen samengesteld.

1. Ladakh, Noord-India

Er is maar één manier om Ladakh te beschrijven: zowel fysiek als cultureel spectaculair. Een afgelegen en geïsoleerde Himalaya-woestijn omringd door stijgende met sneeuw bedekte bergen, waar adembenemende valleien en die melkblauwe rivier de Indus zich een weg baant door het oude en ruige landschap. De alomtegenwoordige Tibetaans boeddhistische cultuur vind je in de hele regio terug en de dramatische kloosters bevinden zich hoog op rotsachtige pieken, terwijl de dromerige kloosterhoorns over de stille valleien blazen en je naar een andere tijd en wereld brengen.

Ladakh, wat het ‘land van hoge passen’ betekent, wordt vaak ten gunste van de meer populaire toeristische routes van India, zoals Rajasthan of de Gouden Driehoek, gemeden maar zijn ongerepte natuurlijke schoonheid zorgt er wel voor dat er voor reizigers die willen genieten van de serene rust heel veel rustige activiteiten te doen zijn. Een ontspannend fietstochtje of een wandeling door de lokale dorpen geeft je een fascinerend inzicht in het leven van de Ladakhi op het platteland en je kunt rustig raften op de Indus langs provinciale nederzettingen en majestueuze witgekalkte kloosters. De beste tijd om naar Ladakh te gaan is midden mei tot half september.

2. Chengdu, China

Met een bevolking van meer dan 14 miljoen en een skyline vol nieuwe hoogbouw, evolueert Chengdu zich in een rap tempo. Op het eerste gezicht heeft de hoofdstad van de provincie Sichuan schijnbaar weinig te bieden, maar als je een beetje verder kijkt, zul je de authentieke Sichuanese roots met een fascinerende geschiedenis en een rijke cultuur, die nog steeds de overhand heeft, tegenkomen. Mensen worden aangetrokken door het bruisende nachtleven van de stad en de ontspannende theehuiscultuur, waar sommige theehuizen al generaties lang dezelfde brouwsels serveren, maar het is de hete en de pittige Sichuanese kooktechniek, die de overhand heeft.

In 2010 door UNESCO uitgeroepen als City of Gastronomy zijn er van restaurants tot streetfoodverkopers naar verluidt meer dan 40.000 eetgelegenheden in de stad, die op iedere straathoek overheerlijke gerechten en snacks serveren. Dit is een plaats waar eten heel belangrijk is en tot in de perfectie wordt bereid. En natuurlijk vind je hier ook China‘s eigen inheemse beer, de iconische panda. Het Panda Breeding and Research Center van Chengdu is de beste plek om deze volgzame schoonheden van dichtbij te ervaren en soms kan men van een hartverwarmende knuffel van een pandajong met roetige ogen genieten, wat in de ruimste zin van het woord pure luxe is. De beste tijd om naar Chengdu te gaan is van maart tot juni en van september tot november.

3. Ierland, de Britse eilanden

Hoewel wij van exotische bestemmingen houden, zijn er ook ongelooflijke ervaringen waarvan je dichter bij huis kunt genieten. Vaak ondergewaardeerd en over het hoofd gezien, is Ierland een magisch land vol met boeiende kastelen, traditionele landhuizen, sensationele hotels, ongekend mooie landschappen en het ligt op slechts drie uur vliegen van Nederland vrijwel naast de deur. De weelderige vegetatie van het eiland, dat te danken is aan het milde klimaat en de frequente regenval, heeft voor de bijnaam van ‘Emerald Isle’ gezorgd. Het is bijna onmogelijk om niet te worden geraakt door de intense en de veranderende schoonheid van de Ring of Kerry, het schiereiland Beara en County Donegal, wat plaatsen zijn met woeste kliffen aan de kust, witte zandstranden, weelderige groene valleien en ongerepte meren.

De klassieke warme Ierse gastvrijheid is volkomen terecht legendarisch en Ballyfin, het meest luxueuze hotel van Ierland, laat het beste van alles zien. Ballyfin is een herenhuis uit het Regency-tijdperk en is doordrenkt met de Ierse geschiedenis. Het is een plaats van geschiedenis, romantiek en een grote natuurlijke schoonheid. Het is authentiek en het geeft je het beste van het beste. Het heeft het ongelooflijke vermogen om gasten zich thuis te laten voelen, zodat jij kunt genieten van de eenvoudige dingen van het leven en even helemaal weg bent van de stress van het dagelijks leven. De beste tijd om naar de Britse eilanden te gaan is april tot oktober.

4. Het Kumana National Park, Sri Lanka

De natuur op Sri Lanka is de allerbeste van Azië en het redelijk onbekende Kumana National Park is een idylle voor natuurliefhebbers en enthousiaste vogelspotters. Rustig gelegen aan de noordelijke rand van het drukke nabijgelegen Yala, is Kumana een veel minder bezochte hoek van het eiland, maar zeker niet minder overvloedig aan prachtige landschappen en dieren in het wild. De uitgestrekte open vlaktes, de kronkelende rivier de Kumbuk en de kabbelende oceaan creëren een perfecte omgeving voor luipaarden, olifanten, beren en vogels – Sri Lanka heeft 444 geregistreerde soorten inheemse- en trekvogels – om nog maar te zwijgen over de duizenden soorten flora en fauna, die dit park tot een complex ecosysteem maken.

sri lanka berg

Het park herbergt ook beschutte grotten en archeologische vindplaatsen, elk met een eigen boeiend verhaal; van oud kannibalisme tot prehistorische mannen wier tekeningen verhalen uit een oertijdperk weergeven. Het Kumana Mobile Tented Camp is een eenvoudig maar briljant kamp voor ontmoetingen met wilde dieren van dichtbij en het overtreft echt al je verwachtingen. Het wordt gerund door de beste wildlife-experts die er te vinden zijn en die het park van binnen en van buiten kennen; één van hen is de voormalige parkwachter, die meer dan veertig jaar in het park heeft gewerkt en gewoond! De beste tijd om te gaan is van januari tot september

  1. Sumba, Indonesië

Een wild, ruig landschap, vruchtbare jungles, smaragdgroene rijstvelden, borrellende vulkanen, ongerepte onbedorven stranden en warme turquoise zeeën… er is zoveel meer te ontdekken in Indonesië dan alleen Bali. 400 kilometer ten oosten van Bali vind je het onontdekte en het verafgelegen specerijeneiland Sumba. Het ‘Vergeten eiland’ is iets heel bijzonders en het is niet moeilijk om te zien waaraan dit eiland zijn naam te danken heeft: het eiland moet nog door de rest van de wereld ontdekt worden.

Sumba, Indonesië

Sumba is de thuisbasis van het verleidelijke en het volledig eco-bewuste Nihi Sumba Island, een dorp met twaalf luxe villa’s met een rieten dak en uitzicht op een zonovergoten strand met daarachter de turquoise oceaan. Het kleurrijke koraal en het leven onder water zorgen voor een sensationele duik- en snorkelervaring of je kunt een boswandeling maken en dorpen bezoeken – traditionele animistische gemeenschappen en plaatsen uit het stenen tijdperk zijn hier eeuwenlang ongewijzigd gebleven. Om je te ontspannen, heeft het hotel een woon- en eetkamer buiten, een bar op de klif, een spa en een yogastudio of je kunt op een luxe speedboot stappen om te gaan relaxen in jouw eigen stukje paradijs.

Laat een reactie achter