Cambodja heeft een paar van de meest ongelooflijke tempels en meest fascinerende geschiedenis ter wereld. Je kunt je dagenlang vermaken met de door jungle bedekte tempel Ta-Prohm of de ingewikkelde roze reliëfkunstwerken van Banteay Srei. Maar als de heiligdommen graag inruilt voor de kust, ook al is het maar voor even, dan heeft Cambodja ook nog een verzameling eilanden waar al die strandclichés vandaan zouden kunnen komen.

Cambodja en stranden… zandige resorts gevuld met backpackers? Soms is niets minder waar in sommige gebieden, maar gelukkig is er genoeg paradijs om te bezichtigen in de Golf van Thailand. Bereid je voor op weelderige bossen, wit zand zonder voetafdrukken, vers gevangen voedsel en prachtige wilde dieren, als je weet waar je moet kijken…

1. Long Beach, Koh Rong eiland

Er zijn een paar eilanden die, op een best oneerlijke manier, een slechte reputatie hebben gekregen. Koh Rong Island is daar een voorbeeld van. Terwijl je in Koh Touch het volle maan feestje en emmers met zoete cocktails kunt vinden, heeft het 7 kilometer lange Long Beach een rustigere, stille wateren, kleine vissersdorpjes en ongetemde bossen. ’s Avonds kun je de felle verlichting van de strandfeestjes vermijden en het de gloed van lichtgevende plankton bekijken. Koh Rong is ook een mooie bestemming voor avontuur. Ga duiken om het drukke onderwaterleven te bekijken met veel verschillende soorten planten, spring in een kajak om de afgelegen plekjes te bezichtigen of huur een mountainbike om wat actiefs te doen tussen de relaxte dagen op het strand door.

2. Main Beach, Koh Tonsay eiland

Koh Tonsay is slechts een bootritje van 25 minuten verwijderd van Kep en is een van de meest toegankelijke eilanden van Cambodja. Er dobberen bootjes op het water en een paar meter naast de hangmatten kun je verse zeevruchten eten. Waarom ga je ze niet zelf vangen met een lokale visser? Het zand op dit strand is eerder geel dan wit en er zijn geen 5-sterrenresorts, maar als je op zoek bent naar een rustige plek onder de palmbomen, spectaculaire zonsondergangen en het geluid van golven die de kust raken, dan zit je hier wel goed.

3. Otres Beach, Sihanoukville

Sihanoukville heeft een reputatie van de place to be voor feestliefhebbers, maar neem de tijd om verder te kijken dan Serendipity Beach en ga naar Otres. Otres is weg van hoofdgedeelte waardoor het zand en de zee hier doorgaans schoner en rustiger zijn. Het strand is ongeveer 2 kilometer lang, dus als meer zonnebaders liggen dan je had gewenst, loopt dan wat verder door naar het zuiden. Als je het bakken in de zon en pootjebaden zat bent, ga dan naar een van de hutjes aan het strand om te dineren of een lekker drankje te halen. Er is hier een handjevol boetiekresorts waar je naartoe kunt na het rustig genuttigd hebben van een drankje.

4. Long Beach, Koh Ta Kiev eiland

Er gaan grote ontwikkelingen aankomen voor Koh Ta Kiev Island, dus om het eiland in de beste staat te bezoeken raden we je aan om snel te gaan. Zoals veel eilanden is ook dit eiland gekocht door buitenlandse investeerders die tot nu toe “slechts” een weg door het bos hebben aangelegd. Op dit moment is Koh Ta Kiev Island een vredig en rustig plekje met wit zand, perfect om je voor de wereld te verstoppen. De accommodatie op het eiland is eerder relaxt dan luxe wat het alleen maar meer charme geeft, en het bos op de achtergrond is een mooie plek om te bezoeken en wilde dieren te gaan spotten.

5. Koh Pos Beach, voor de kust van Sihanoukville

Koh Pos is een onderontwikkeld eiland voor de kust van Sihanoukville. Rustige stranden, wilde jungles (met veel dieren om vrienden mee te maken, misschien alleen de slangen niet…) en duidelijke afwezigheid van barretjes en resorts. Het Treasure Island Seafood restaurant serveert een aantal van de beste gerechten uit de omgeving. Net zoals de situatie op Koh Ta Kiev Island is Koh Pos ook snel aan het veranderen met geplande Russische ontwikkelingen met nieuwe hotels en een grote brug die het eiland met het vasteland gaat verbinden. Op het moment gebeurt er trouwens nog niet veel. Houd je waardevolle spullen goed in de gaten, want de apen op het eiland zijn net zakkenrollers.

Laat een reactie achter