1. Het is een killer workout

Wanneer was de laatste keer dat je iemand hebt horen zeggen: ‘ik heb me net kapotgelopen op de loopband en het was zo lekker’? Waarschijnlijk, nooit. Een van de hoofdredenen dat mensen stoppen met afvallen is omdat ze het niet leuk vinden om te doen. Dat is natuurlijk erg logisch. Als je op een hometrainer een herhaling van je favoriete serie hebt zitten kijken en wat hebt zitten zweten, wordt je daar niet echt gepassioneerd van. Als je op een echte mountainbike koopt en gaat mountainbiken is dat wel iets anders: met elke been-verzurende, long-verscheurende heuvel die je op fietst komt een ongelooflijk gevoel van waardering tijdens de afdaling waar je tijdens de klim naar snakte.

2. Je ontdekt nieuwe gebieden

mountainbiken in de bergen

Reizen op een mountainbike opent een wereld aan mogelijkheden: je krijgt toegang tot plekken die te afgelegen zijn voor de horden toeristen, en je krijgt een diepere connectie met de lokale bevolking die meer betekenisvol is dan het simpelweg rondtoeren in een busje. Het mooie aan mountainbiken is dat, ongeacht waar je ter wereld bent, er altijd wel een mooi zandpad te vinden is dat zich door een bos, veld of zelfs een woestijn waadt. Je hoeft niet eens ver te gaan. Een mountainbike kan je zelfs in je eigen stad doen verbazen over de prachtige natuurjuweeltjes die verstopt liggen, hierdoor ga je je stad in een ander licht zien.

3. Het is therapeutisch

Heb je een zware dag gehad? Heb je het gevoel dat je dit met je printer wilt doen? Mensen die mountainbiken hebben een effectieve en positieve uitlaatklep waar ze zich tot kunnen wenden wanneer ze even stoom moeten afblazen. Gooi je been over het zadel en trap je stuk voor een uurtje. Het kan dezelfde, of zelfs betere effecten hebben dan een uurtje liggen jammeren over je jeugdtrauma’s, en dat zonder de torenhoge psychiaterrekening. Je problemen zijn er misschien nog, maar de manier waarop je ze ervaart kan behoorlijk veranderd zijn.

4. Je komt dichterbij de natuur

mountainbiken in het bos

Zoals Rachel Carson ooit zei: “Zij die de schoonheid van de aarde aanschouwen, ontdekken krachtreserves die een leven lang meegaan”. Inderdaad, onderzoek toont aan dat mensen die zich afzonderen van de ruis en chaos van het dagelijks leven, om op zoek te gaan naar de rust van natuur gelukkiger zijn, minder stress ervaren, en meer energie hebben.

5. Het brengt avontuur in je leven

Mountainbiken is op zichzelf al een avontuurlijke sport. Het idee alleen al is voldoende om een gevoel van exploratie en risico naar boven te laten borrelen. Wanneer je avontuurlijk bent wordt je vanzelf een interessanter persoon. Vraag een mountainbiker naar zijn of haar weekend, gezellig op de verjaardag van de buurvrouw? Ik dacht het niet: je hoort heerlijke verhalen over het veel te hard fietsen over kleine bruggetjes, overwinnen van verraderlijke toppen, het ontwijken van takken en zo nu en dan een konijn, egel of everzwijn, om vervolgens helemaal druipend in modder terug te keren naar de beschaving, in een shirt met bloedvlekken en een vastberaden moddersmoel op het gezicht.

Laat een reactie achter