Het percentage mislukkingen voor nieuwe producten en diensten kan in sommige sectoren wel oplopen tot 90%. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om de kans te vergroten dat jouw product wel een succes zal worden. Volg deze vijf stappen om de kans op succes van jouw nieuwe product te optimaliseren.
1. Identificeer een mogelijkheid en genereer een nieuw idee om het uit te kunnen voeren
Als niemand jouw product wil of nodig heeft, zal het zeker geen succes worden. Het uitgangspunt bij het ontwikkelen van producten moet zijn het analyseren van de behoeften van huidige en potentiële klanten, hun tevredenheid over wat de concurrentie te bieden heeft, hun consumptiepatronen en de technische mogelijkheden om bestaande producten te kunnen verbeteren. Local Makers kan je hierbij goed helpen om een product te lanceren.
Managers met een ruime ervaring en een strategische visie op het bedrijf, de concurrentie, de klanten en de leveranciers zijn allemaal belangrijk voor dit proces.
Kijk maar eens naar Ferrari Adrià, de chef-kok en het gezicht van het beroemde restaurant El Bulli. Adrià’s methode voor het genereren van nieuwe ideeën riep op tot het wegnemen van barrières tussen verschillende groepen in het creatieve team, doelen en deadlines definiëren, in het oog houden het budget, de tijd en het personeel en het documenteren en analyseren van de verkregen gegevens.

Pedal Plate, ontwikkeld door Marc van der Heide met behulp van Local Makers, wordt nu door 250 verkopers in meer dan 20 landen verkocht.
2. Meet de mogelijkheid
Als je eenmaal informatie over trends op de markt en jouw strategische doelstellingen hebt verzameld, is de volgende stap het analyseren van het segment of de segmenten waarop het product is gericht en het zoveel mogelijk voorspellen van toekomstige koopgedragingen.
Tools voor productontwikkeling (zoals het Kano-model) kunnen aan de hand van vastgestelde criteria helpen bij het identificeren van de behoeften en het groeperen ervan.
3. Ontwikkel het concept
In deze fase wordt het nieuwe productidee verfijnd om zo de behoeften van potentiële klanten het beste te kunnen bedienen en zich van de concurrentie te kunnen onderscheiden. Local Makers kunnen je helpen bij het creëren van een concept.
Hoe kan dit worden bereikt? Vraag adviezen aan toonaangevende gebruikers, die toekomstige behoeften in de markt kunnen voorzien. Vertrouw ook op een team met expertise in verschillende disciplines: mensen die zich bezighouden met het ontwerp en de technische vereisten voor de productie, marketingexperts voor het bereiken van klanten en financiële en managementafdelingen om te bepalen welke middelen er beschikbaar zijn.
De drie gouden doelen in deze fase zijn om de klant tevreden te stellen, je te onderscheiden van de concurrentie en het grootste potentieel te tonen om winst te kunnen maken.

Een groot kunstproject voor in een galerij ontwikkeld door Local Makers in opdracht van moniraalqadiri.com
4. Testen, testen en nog eens testen
Nu moet je je prototype maken en in wezen beoordelen hoe goed het presteert. Controleer jouw product op de volgende punten:
- Biedt het een reeks functies, die voldoen aan de behoeften van de klant?
- Komt het op een geschikt moment op de markt?
- Presteert het efficiënt met betrekking tot de ontwikkelings- en productiekosten?
- Is er een gezond evenwicht tussen de lanceringskosten en de capaciteit van het product om winst te maken?
Het is ook goed om in gedachten te houden dat vroegtijdig investeren in de besparingen van geld de winstgevendheid kan vergroten. Het verlagen van de productprijzen kan het marktaandeel vergroten, waardoor de distributiekosten worden verlaagd en de concurrentie wordt ontmoedigd.
5. Positie en lancering
Als het product grondig is ontworpen en onderzocht, is de volgende stap om een beslissing te nemen over zijn strategische positionering. Hoe wil je dat potentiële klanten het product waarnemen? In deze fase moet er naast de kosten ook rekening worden gehouden met functionele en emotionele factoren.
Traditioneel werden er vooral functionele innovaties benadrukt in nieuwe producten. Maar dit is in het huidige klimaat minder duurzaam geworden omdat technologische ontwikkelingen concurrenten in staat stellen om te reageren en snel nieuwe innovaties op de markt kunnen komen. Wanneer de prijs en de kenmerken van concurrerende producten vergelijkbaar zijn, kun je je nog onderscheiden door de emotionele factor. Dit vormt de kern van de relevantie van het merkimago, de communicatie en de zogenaamde niet-tastbare kenmerken van een dienst of een product.
Neem nou bijvoorbeeld Coca-Cola. In de reclamestrategie van Coca-cola draait het al lang niet meer om het drankje en in plaats daarvan probeert het merk een emotionele band tot stand te brengen. De nieuwste campagnes met “Open geluk” en “Proef het gevoel” zijn helemaal in de mode.

Dit project is gemaakt voor een Tele2 commercial in samenwerking met de bekende Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. Local Makers maakte 16 VR-brillen, eerst 3D-modellering volgens het ontwerp van Jan Taminiau, en later 3D-printen, afgewerkt in verschillende kleuren.
Laat een reactie achter