Een duurzame tuin is een betere tuin. Het is ook een tuin waarmee je je voordeel kan doen: Je verkleint je ecologische voetafdruk en bespaart geld. Duurzaam tuineren betekent dat je gewassen verbouwt zonder het gebruik van pesticiden en meststoffen, waar giftige chemicaliën in verwerkt zijn die onze bodem en het grondwater aantasten. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van compost, biodiversiteit van planten, en gunstige insecten om de bodem van de benodigde voedingsstoffen te voorzien. Deze methoden zijn duurzamer voor de gezondheid van mensen, dieren, bodem en water. Hier zijn vijf tips voor een betere, groenere tuin, die in harmonie staat met de natuur.
Kijk naar biologische opties
Je tuin is niet alleen een stuk ecologischer wanneer je minder chemicaliën gebruikt, het kost ook minder geld. Dit is nog belangrijker wanneer je zelf groenten en fruit verbouwd om op te eten. Begin met het maken van een bodem die rijk is aan voedingsstoffen door natuurlijke compost toe te voegen. Gebruik alleen biologische oplossingen of insecten om planten met ziekten te behandelen.
Bouw schuttingen van Zweeds Rabat
Zweedse rabatdelen, ook wel potdekselplanken of vlotplanken genoemd, zijn ideaal voor schuttingen. Zweeds rabat lijkt heel erg op echt hout, maar bestaat uit een mengeling van natuurlijke, FSC-gecertificeerde houtvezels en hoogwaardige recyclede High Density polymeren. Het is super duurzaam, want het is onderhoudsarm!
Tuinschors
Schors kan wonderen doen voor je tuin. Het werkt als een beschermende laag, houdt de grond vochtig en voorkomt onkruid. Schors is vooral belangrijk in gebieden waar beperkingen zijn gesteld op waterverbruik. Voeg zo’n vijf centimeter schors toe aan je tuin. Je kan kokosvezel gebruiken, gedroogd gras, dennennaalden, cacaoboonschilvers en boomschors.
Oorspronkelijke planten
Dit zijn planten die van nature voorkomen in jouw gebied. Ze zijn al geacclimatiseerd aan het type bodem en de hoeveelheid regenval in de regio, waardoor ze beter presteren dan andere planten en over het algemeen minder water behoeven. Daarnaast gebruiken de regionale populaties vogels en insecten ze als voeding of schuilplaats.
Plaats bloemen
Maak je tuin interessanter door het gebruik van bloemen. Rose Jasmijn, bernagie en Oost-Indische kers zijn prachtige opties. Het is zelfs mogelijk om de bladluispopulatie te beheersen door zoet alyssum of duizendblad te plaatsen, dit trekt insecten aan die het probleem voor je oplossen. Het zal ook meer bijen aantrekken die helpen vanwege de kruisbestuiving. Bijen houden erg van lavendel en rozemarijn. Je kan je eigen bloemenbollen kopen zoals begonia’s of iris.
Gebruik minder water
Omdat water in sommige plaatsen beperkt is vanwege droogte kan je planten plaatsen die minder water behoeven om in leven te blijven. Je kan je tuin inrichtingen door iets wat we xeriscaping noemen, het is een vorm van tuinieren waarbij er meerjarige planten en heesters worden geplaatst die goed tegen droogte kunnen. Je kan ook een regenton plaatsen onder je regenpijp om regenwater op te vangen, waarmee je vervolgens de tuin kunt sproeien.
Laat een reactie achter