Wil je aan het einde van de maand (of het jaar) graag over wat extra budget beschikken? Dan kun je op twee manieren te werk gaan. Enerzijds kun je ervoor zorgen dat er wat meer geld binnenkomt, maar anderzijds kun je ook flink wat budget overhouden door links en rechts wat te gaan besparen. Je kunt een restaurantbezoekje per maand skippen of een keertje minder naar de kroeg met vrienden.

Als je wilt besparen zonder aan levenskwaliteit in te boeten, dan kan het interessant zijn om toch even je nutsfacturen onder de loep te nemen. Je energierekening zorgt maandelijks toch voor een grote hap uit het budget. Door hierop te besparen kun je maandelijks best wat euro’s overhouden zonder hier veel moeite voor te doen. Wij geven je tips.

Maak schoon schip: weg met oude peertjes

Gloeilampen zijn een grote energieslokop. Door stelselmatig kapotte lampen in je woning te gaan vervangen door ledlampen, maak je jouw verlichting zeer energiezuinig. Ledlampen zijn er voor alle mogelijke toepassingen in huis. Spots in het plafond, ook met dimfunctie kunnen deze vervangen worden door ledlicht. Het type licht kan zelfs gekozen worden. Je kunt ledlampen vinden met een gele gloed of eerder sterk witlicht. Het design van ledlampen is ondertussen zeer sterk geëvolueerd, ze bestaan in alle mogelijke vormen en stijlen, voor binnen- en buitengebruik.

Je oude gloeilampen vervangen door ledlampen kan een besparing tot wel 60% van je huidige energieverbruik voor licht opleveren. Dankzij de snelle ontwikkeling worden ledlampen ook steeds minder duur in aankoop. Alle lampen in je woning in één keer vervangen, vraagt eventjes wat uitgaven, maar deze verdien je op langere termijn wel weer terug.

Vergelijk energieleveranciers

We zijn gewoontedieren, en hier profiteren grote bedrijven van. Energie komt gewoon binnen in je woning, je betaalt maandelijks de factuur en verder sta je er niet bij stil. Nochtans kan het zeer voordelig zijn om via een energievergelijker op zoek te gaan naar het beste contract voor jouw verbruikersprofiel en adres. Deze tool laat toe verschillende leveranciers te consulteren en hun goedkoopste tarieven te zien. Zo kun je het voor jou voordeligste contract vinden. En dat kan op jaarbasis honderden euro’s schelen.

Elke energieconsument is anders. Sommige freelancers die vanuit huis werken, verbruiken overdag meer energie dan wie de hele dag weg is naar kantoor. Een gezin met twee kinderen, of een alleenstaande dertiger zullen anders met energie omspringen dan een gepensioneerd koppel. De juiste energieleverancier vinden is dus niet enkel een kwestie van prijzen vergelijken, maar ook kijken welk contract voor jouw verbruik en op jouw adres het beste is. De energievergelijker laat jou toe de beste leverancier voor jouw huishouden te vinden.

verlichting keuken

Koop de zuinige huishoudtoestellen

Huishoudtoestellen krijgen tegenwoordig een energielabel. Dit label gaat van A+++ (heel energiezuinig) tot G (weinig energiezuinig). Wanneer jouw oude huishoudtoestellen dringend aan vervanging toe zijn, dan loont het absoluut de moeite om op zoek te gaan naar het meest energiezuinige toestel. Bepaalde winkels en webshops drukken het energieverbruik van een toestel zelfs uit in energieprijs per jaar. Gebruik deze tools om het juiste huishoudtoestel te kiezen. Bereken wel voor jezelf hoeveel energie je er ongeveer mee verbruikt, wat dit kost én wat de levensduur is. Deze kosten leg je dan tegenover de prijs van het toestel. Misschien is een net iets minder zuinig, maar goedkoper apparaat uiteindelijk voordeliger.

Probeer je nieuwe huishoudtoestel ook bewust te gebruiken. Koop geen diepvrieskist met een capaciteit van 400 liter als je enkel wat ijsblokjes en restjes soep wilt bewaren. Ga je vaak op vakantie? Dan kies jij beter een koelkast waar een vakantiemodus op zit. Ook je strijkijzer, wasmachine en droogkast zijn grote energieverbruikers in je woning. Gebruik ze bewust en benut hun capaciteit ten volle om zo extra op je energierekening te besparen. De keuzehulp op WasmachinePagina.nl helpt bij het vinden van een energiezuinige wasmachine. Door het kiezen van de juiste vulcapaciteit kan je tientallen euro’s besparen. En de was wordt ook nog eens beter schoon als je wast met een volle wasmachine. Heb je een lager nachttarief voor je energieverbruik? Kies er dan zeker voor om je afwasmachine, droogkast en wasmachine enkel in de daluren te laten draaien.

led verlichting slaapkamer

Niet op stand-by, opladers uit stopcontact en kachel lager

Iedereen in het gezin is in het bezit van minstens één smartphone of tablet, misschien nog een laptop en een sporthorloge. De stopcontacten zitten vol met opladers voor al onze multimedia-apparaten. Opladers die in het stopcontact blijven zitten vragen energie, zelfs als je telefoon, tablet of ander klein elektro er niet is aangesloten. Deze stelselmatig verwijderen nadat je toestel is opgeladen zal je op jaarbasis een verschil opleveren op je energiefactuur. Maak hier zeker al je gezinsleden van bewust. Dit scheelt ook brandgevaar.

Ook wanneer je toestellen in de stand-by-instelling laat staan, verbruiken ze energie. De televisie, de muziekinstallatie, de computer in slaapmodus… Het zijn allemaal voorbeelden van toestellen die we vaak niet helemaal uitschakelen voor het gebruiksgemak. Maar al deze toestellen uren in slaapmodus laten staan, vraagt toch energie en dus extra kosten.

Het apparaat dat waarschijnlijk de grootste impact kan hebben, is de kachel. Elke graad lager, scheelt zes tot zeven procent aan verbruik. Het is belangrijk een fijne temperatuur in huis te hebben, maar soms kan het wel net iets kouder. Trek gewoon even een trui aan en verwarm niet alle ruimtes in de woning. En let vooral op hoe warm je de woning achterlaat als je van huis gaat. Zet de temperatuur lager als je vertrekt, want het hoeft binnen niet 21 graden te zijn als je er niet bent. Hou een minimale temperatuur van vijftien graden aan in de winter, anders kunnen leidingen bevriezen. Ook kost het veel energie om de woning opnieuw op te warmen. Daarom wordt zo’n 18 graden vaak als beste temperatuur gezien.

Geloof dat alle beetjes helpen

Echte grote besparingen op je energierekening starten sowieso bij de energievergelijker en het vinden van de juiste en goedkoopste energieleverancier. Daarnaast maken alle kleine inspanningen zeker een groot verschil aan het eind van het jaar. Je betaalt maandelijks namelijk een vast voorschotbedrag. Heb je niet alle energie verbruikt, dan krijg je de kosten hiervoor terug van de leverancier. Telefoons bewust opladen, de verlichting doven bij het verlaten van een ruimte, de koelkastdeur snel weer sluiten. Het zijn allemaal kleine inspanningen die uiteindelijk resulteren in een voordeel voor je spaarrekening. Maak je hele gezin bewust van deze kleine mentaliteitsaanpassingen en profiteer binnenkort van het extra budget dat je dankzij je inspanningen hebt bespaard.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Coolblue.

Laat een reactie achter