Het wordt in veel huishoudens dagelijks gedronken: koffie! Heerlijk. En je koffie smaakt extra goed als je deze langer vers houdt. Heb je het idee dat koffie snel oud wordt en de verse smaak verliest? Lees dan zeker even verder voor onze tips. Het is namelijk best makkelijk om je koffie langer goed te houden!

Koffiebonen gebruiken

Cups, pads, gemalen koffie: je hebt natuurlijk veel verschillende opties om uit te kiezen. Maar de meest verse koffiesmaak? Die ervaar je met koffiebonen! Kies smaakvolle koffiebonen uit, zoals Segafredo koffiebonen. En maal deze pas vlak voor het drinkmoment. Dan komen namelijk die zalige aroma’s vrij, die je koffie nog beter laten smaken. Koffiebonen malen is een makkie met een speciale koffiebonenmaler. Die zet je bijvoorbeeld gewoon op je aanrecht neer, naast je koffiezetapparaat. Of gebruik een volautomatische koffiemachine, die de bonen voor jou maalt. Dat is nog makkelijker. Vul het reservoir voor de bonen niet onnodig trouwens, of je nu een losse maler of een volautomatische machine hebt. De bonen worden in zo’n reservoir namelijk sneller oud dan in de verpakking. Vul het reservoir daarom liever steeds met kleine beetjes bij. En laat de rest van de koffie gewoon nog in de verpakking zitten.

Verpakking niet zomaar openen

Koffie in huis gehaald, maar ga je deze nog niet meteen drinken? Laat de verpakking dan nog gesloten. Je kunt de koffie immers het beste pas openen als je deze daadwerkelijk gaat gebruiken. Leg de verpakking dus gewoon zo weg, in de voorraadkast bijvoorbeeld. Het is trouwens ook verstandig om koffie in de originele verpakking te bewaren. Deze is namelijk speciaal voor de koffie ontworpen, zodat er zo min mogelijk licht, lucht en andere elementen bij kunnen komen.

Op de juiste manier bewaren

Over licht, lucht en meer gesproken: hier wil je absoluut rekening mee houden. Bewaar koffie altijd op de juiste manier. Zeker als de verpakking van bijvoorbeeld je Lavazza koffie open is, let je hierop. Het is met name belangrijk dat je de verpakking goed afsluit. Het lijkt zo onschuldig, een pak met koffie gewoon open laten staan en er niet meer naar omkijken. Maar de volgende dag kan de smaak dan flink achteruit zijn gegaan. Als er veel zuurstof bij koffie komt, komen de oliën namelijk vrij. De smaak neemt daardoor af. Kleine moeite dus om je koffieverpakking iedere keer na gebruik even netjes dicht te maken. Druk alle lucht eruit, en sluit de verpakking dan goed af. Soms zit er een sluitstrip op de verpakking. Of gebruik een klemmetje of knijper.

Op de juiste plek bewaren

Bewaar je koffie niet alleen op de juiste manier, maar ook op de juiste plek in huis! Dit telt immers net zo goed mee. Het is het beste om koffie op een donkere plek te bewaren. Licht kan namelijk ook van invloed zijn op de smaak. Stop koffie bijvoorbeeld in een keukenkastje of in de voorraadkast, ook na openen. Het is het beste als het vrij koel is op dit plekje. Maar dat betekent trouwens niet dat het er koud moet zijn. Kou betekent namelijk al gauw dat het te vochtig is voor de koffie. Stop koffie daarom nooit in de koelkast! Het vocht is funest voor de kwaliteit van je koffie. Ook in een kelder kan het al te vochtig zijn voor koffie, tenzij je een droge kelder hebt.

Kleinere verpakking per keer

Je leest het hierboven al: koffie blijft langer goed als de verpakking dicht is. Drink je niet zoveel koffie? Dan is het slim om een kleinere verpakking per keer te gebruiken. Ook als je koffie er wel vrij snel doorheen gaat, maar je je koffie zo vers mogelijk wilt drinken, kun je voor een kleinere verpakking kiezen. Deze verpakking is immers sneller weer op, zonder dat de koffie de kans krijgt om heel oud te worden.

Let goed op de manier waarop je je koffie bewaart. Dit speelt een grotere rol dan je misschien denkt! Juist als je van een verse, intense smaak wilt genieten, is het bewaren van koffie op de juiste manier essentieel. En het is maar een kleine moeite om dit in je systeem te krijgen! Welke tip(s) kende jij nog niet?

Laat een reactie achter