Meer inkomsten, meer vrijheid en een luxe lifestyle; dat is waar je van droomt. 2019 is hét jaar om die droom waar te maken. Niet als overwerkte werknemer, maar als eigen baas. Succesvol ondernemen is slim ondernemen. Dream big, work smart – niet per se hard. Een onderneming is als een bouwwerk en begint met een solide fundering. Een slimme constructie zorgt ervoor dat je steeds groter, hoger en breder kunt groeien. En dat is waar je voor gaat. Met deze 5 tips helpen wij jou een succesvolle onderneming op te bouwen.

1. Schrijf een bedrijfsplan

schrijven

Ondernemen begint met een bedrijfsplan. In dit plan zet je al je ideeën uiteen. Niks wordt aan toeval overgelaten. Door je plannen op papier te zetten krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en eventuele obstakels. Het document is het eerste bewijs dat jouw plannen ‘goud’ zijn. Dit bedrijfsplan vormt de leidraad bij het opstarten van je onderneming én kan worden gebruikt om potentiële investeerders te overtuigen. Een bedrijfsplan begint met een executive summary, gevolgd door een uitgebreid marketingplan en een financieel rapport.

2. Onderzoek, lees & netwerk

man met telefoon

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ondernemen. Dompel je onder in informatie, blijf up-to-date en leg waardevolle contacten. Praat met andere ondernemers en stel zoveel mogelijk vragen. Zo voorkom je dat je kansen laat liggen of voor onverwachtste verrassingen komt te staan. Slim ondernemen is zeker ondernemen. Bewapend met kennis en waardevolle contacten sta je sterk.

3. Rechtsvorm en aansprakelijkheid

Zoek goed uit welke rechtsvorm het beste bij jouw onderneming past. Onderneem je alleen? Dan kies je voor een eenmanszaak of een BV. Onderneem je samen? Dan behoort een VOF ook tot de mogelijkheden. Afhankelijk van het type onderneming en de verantwoordelijkheden die je wilt dragen maak je een keuze. Denk bij het starten van een onderneming ook aan de nodige verzekeringen, zoals een beroeps-, bedrijfs- of productaansprakelijkheidsverzekering, om je in te dekken voor eventuele ongevallen of schade.

4. Besteed uit waar nodig

Als startende ondernemer is het verleidelijk alles zelf te willen doen. Maar waar je denkt geld te besparen, ben je in werkelijkheid enorm veel tijd – en daarmee geld – kwijt aan bijvoorbeeld een website, branding of marketingcampagne. Met tegenvallende prestaties als resultaat. Door werk uit te besteden, verzeker je jezelf van het beste resultaat en de hoogste ROI. Zo kun je vol zelfvertrouwen en met zekerheid de markt betreden. Daarbij houd je tijd over voor andere zaken die je aandacht verdienen.

5. Houd je administratie goed bij

Waar je in het begin wel overzicht denk te kunnen bewaren in Excel, gaat dat overzicht al snel verloren. Zeker wanneer je volop groeit. En dat is waar je voor gaat. Een complete administratie is een must voor de Belastingdienst. Daarbij houd je als ondernemer altijd goed zicht op de gang van – de financiële – zaken, zodat je gericht beslissingen kunt nemen.

Een boekhoudprogramma zoals e-Boekhouden.nl helpt je jouw administratie eenvoudig bij te houden, te facturen, belastingaangiften te doen, overzicht te bewaren en diverse analyses uit te voeren. En voor starters is het ook nog eens de eerste 15 maanden gratis, zonder verplichtingen.

Laat een reactie achter