Online marketing is cruciaal voor bedrijven. Online kanalen geven je brand exposure en helpen je om een autoriteit te worden in jouw specifieke veld of niche. Echter, voor het groeien van een bedrijf is het belangrijk dat je ook offline marketing meeneemt in je marketingstrategie.

Vergeet niet dat sommige van de grootste merken die momenteel bestaan voornamelijk gebouwd zijn met offline marketing tactieken. Echter, in tegenstelling to voorheen, heb je tegenwoordig geen groot marketingbudget nodig om je bedrijf een boost te geven.

Hier zijn vijf unieke offline marketingstrategieën die je kan overwegen:

1. Leg overal visitekaartjes neer

visitekaartjes

Gebruik visitekaartjes om nieuwe klanten te lokken. Het is waarschijnlijk de meest kosteneffectieve offline marketingtool die je kan gebruiken. Je hebt waarschijnlijk ergens al een doos met kaartjes op je kantoor liggen. Gebruik ze dan ook! Leg ze overal waar je kan neer. Bij Drukzo kan je ze voor een mooie prijs laten drukken en leveren.

Bijvoorbeeld, in een openbare bibliotheek, in een aantal boeken die relateren aan jouw industrie. Je kan ook visitekaartjes op een promotiebord plaatsen, of in de supermarkt op de gezocht/aangeboden borden.

Om je visitekaartje beter te maken kan je een QR-code toevoegen die direct naar je website doorverwijst wanneer deze gescand wordt door iemand met een mobiele telefoon. Gebruik gewoon een gratis QR code generator en plaats het plaatje op je visitekaartje.

2. Ga naar vakbeurzen

vakbeurs

Vakbeurzen bieden grote kansen om je netwerk uit te breiden en potentiële klanten te werven. Het maakt niet uit of je een booth hebt, of alleen maar als bezoeker deelneemt. Er zijn enorm veel zakenrelaties die je kan opdoen op de beurs, je moet er dan alleen wel naartoe gaan natuurlijk.

Als je van plan bent om te investeren in een display op de beurs, zorg er dan voor dat je je doelen eerst goed uiteenzet. Een goede strategie is bijvoorbeeld om het aantal leads dat je gaat werven gedurende de beurs van te voren vaststelt.

3. Gebruik unieke verpakkingen

De meeste bedrijven die fysieke goederen verkopen vergeten om de verpakking naast aantrekkelijk, ook zo te ontwerpen dat de brand awareness verhoogd wordt. Onthoudt goed dat je producten van de schappen zo in het winkelmandje van de klant moeten springen door de unieke verpakking. Het bedenken van een goede verpakking kan echter veel research en creativiteit vergen.

Voor inspiratie kan je naar de in-het-oog-springende verpakking kijken van merken die dit op de juiste manier hebben aangepakt. Denk ook aan freebies en accessoires zoals stickers, badges en herbruikbare dozen met bedrijfsgegeven zoals bijvoorbeeld: de website, het adres van het bedrijf of een telefoonnummer. Naast het feit dat de waarde van je product toeneemt, laat je overal kleine broodkruimeltjes achter die naar jouw bedrijf wijzen.

4. Gebruik merk-handelswaar

Naast het gebruik van goede verpakking zijn er ontelbare manieren om merk-handelswaar (ofwel merchandise) te gebruiken om je merk te promoten. Je kan je merk overal plaatsen, op pennen, mokken, muismatten, telefoonhoesjes, alle producten die mensen dagelijks gebruiken. Je kan ze doneren aan goede doelen of ze weggeven tijdens evenementen.

Hoewel het technisch gezien niet telt als ‘merchandise’ kan je ook je bedrijfsinformatie op auto’s of busjes plaatsen, om extra aandacht te krijgen van mensen op de weg. Het is een kosteneffectieve manier om veel aandacht te krijgen van klanten die op zoek zijn naar een lokaal merk.

5. Biedt gratis hulp aan

business team

Nederlanders houden van gratis dingen, maar het hoeft niet altijd iets tastbaars te zijn. Net zoals bij online marketing, is het aanbieden van gratis informatie vaak voldoende om de aandacht van een groot publiek te trekken. Het bouwt ook je geloofwaardigheid op en geeft je publiek vertrouwen.

Dat gezegd hebbende, het is wellicht handig om op zoek te gaan naar lokale radioshows en seminars. Je kan een gratis consultatie dag aanbieden op je kantoor, of handige informatie in flyers, op posters of op je merchandise plaatsen.

Conclusie

Offline marketing is niet alleen noodzakelijk voor gevestigde merken met miljoenen omzet. Met een beetje creativiteit kunnen kleine bedrijven offline marketing kanalen gebruiken om aandacht voor hun merk te vragen.

Laat een reactie achter