Wanneer je een aankoop financiert of een persoonlijke lening afsluit, moet je eerst zorgvuldig overwegen of dit wel de juiste beslissing voor je is. Geld lenen betekent namelijk dat je je verbindt aan een afspraak om het geld ook binnen een bepaald tijdsbestek en tegen een bepaalde rentevergoeding terug te betalen.

Voordat je de overeenkomst onderaan tekent, moet je ook overwegen hoe het lenen van geld je financiën in de toekomst zal beïnvloeden. Je wilt het niet aan het toeval overlaten en maar bekijken of je de lening al dan niet kunt terugbetalen, hoe dit je verhouding tussen schulden en inkomsten zal beïnvloeden of dat het binnen je budget past. Door het internet kan je tegenwoordig ook snel geld lenen zonder gedoe.

Dus hoewel het verleidelijk kan zijn, moet je jezelf toch deze vijf vragen stellen voordat je die lening afsluit.

1. Is de aankoop echt nodig?

Vaak zijn dingen die noodzakelijk lijken, dat in werkelijkheid niet echt. Je kunt de meeste aankopen best uitstellen totdat je het geld hebt gespaard om ze in contanten te kopen, in plaats van ze te financieren of een lening ervoor af te sluiten.

Hoewel het misschien niet handig is om naar de wasserette te gaan om je was te doen, bespaar je wel geld door het contant te betalen, waardoor je dan kunt sparen voor die nieuwe wasmachine en droger. Als het om iets gaat dat recreatief is, zoals de aankoop van een boot of een jetski, kun je echt wachten omdat het geen noodzakelijke aankopen zijn. Als het een grotere aankoop is, zoals bijvoorbeeld een nieuwe auto, overweeg dan om geld te besparen om in plaats daarvan een tweedehands auto te kopen. Je kunt het geld echt sneller bij elkaar sparen dan je verwacht, omdat je heel gemotiveerd bent om die aankopen te doen. Ook is het niet handig om geld te gebruiken van je zakelijke rekening.

aankoop op het internet

2. Kan ik in plaats daarvan iets kopen dat minder duur is?

Vaak als je een grote aankoop doet, wil je het mooiere en nieuwste model kopen. Maar in plaats daarvan kan het juist slimmer zijn om terug te schalen en een gebruikte versie of een wat ouder model te kopen.

Als je bijvoorbeeld een auto koopt, kun je overwegen om een basismodel te nemen of zoals al is gezegd, in plaats daarvan een tweedehands auto kopen. Hoe je ook bespaart, je kunt dan in plaats daarvan het geld sparen en beleggen en dat dan weer voor een andere aankoop gebruiken.

Het is ook de moeite waard om te vertellen dat het belangrijk is om onderzoek te doen naar belangrijke aankopen, zodat je weet dat je echt de beste prijs krijgt voor het budget dat je je kunt veroorloven. Dit betekent niet dat je noodzakelijkerwijs het goedkoopste artikel moet kopen dat er beschikbaar is, omdat je natuurlijk wel iets wilt dat lang meegaat en de prijs ook echt waard is. Wat onderzoek doen kan je helpen om de beste optie voor de juiste prijs te bepalen.

3. Wat gebeurt er als ik het niet kan betalen?

Je moet ook rekening houden met de langetermijneffecten als je bijvoorbeeld je baan verliest of een aanzienlijke verlaging van je inkomen voor je kiezen krijgt. Het hebben van een lening betekent dat je extra druk hebt om snel een nieuwe baan te vinden omdat eventuele betalingsachterstanden of overgeslagen betalingen van invloed zijn op je bankregistratie.

Afhankelijk van de branche waarin je je bevindt, kun je mogelijk moeite ondervinden met het vinden van een baan als je een slechte kredietgeschiedenis hebt. Kortom, je moet dus echt overwegen hoe je deze lening afbetaalt als je je baan zou verliezen. Als je een eenpersoonshuishouden hebt of alleenstaand bent, moet je heel voorzichtig zijn met eventuele extra schulden die je aangaat.

lege portemonnee

4. Kan ik het me veroorloven om deze betalingen te verrichten?

Dit is een essentiële vraag om jezelf te stellen en het is belangrijk om daarin ook echt eerlijk te zijn. Je moet rekening houden met de limieten die deze aankoop voor je vermogen, om in de toekomst dingen te doen, kan vormen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld niet meer zo vaak vakanties kunt boeken, omdat je door de aankoop niet meer in staat bent om geld te besparen. Het is dan ook belangrijk de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Bovendien hakt het misschien zo in je budget dat het nog moeilijk is om iets anders te doen, zoals winkelen, uit eten gaan of met vrienden naar de happy hour te gaan. Je kunt het dat waard vinden of niet.

Je moet ook je de verhouding schuld en inkomen goed bekijken. Je wilt niet dat dit inclusief je hypotheek of je huur hoger is dan 25%. Als je binnenkort een huis wilt kopen, moet je dit percentage nog lager houden.

5. Hoe snel kan ik het afbetalen?

Wanneer je een lening afsluit, moet je zeker overwegen hoe lang het duurt voordat je het hebt afbetaald. Vergeet niet dat het heel moeilijk is om echt financieel vooruit te komen wanneer je consequent schulden moet aflossen. Wanneer je dit kunt omdraaien en geld kunt verdienen met je geld door het bijvoorbeeld te sparen of te beleggen, kun je je financiële doelen wel bereiken.

Daarom is het voordat je geld leent belangrijk om alle opties zorgvuldig te overwegen. Als je besluit om de lening toch af te sluiten, moet je goed nadenken over manieren om elke maand extra te kunnen afbetalen, in plaats van alleen maar te denken aan het in orde maken van de maandelijkse betaling.

Let op: geld lenen kost geld!

Laat een reactie achter