Van de oude klinkerstraatjes en cafés tot en met het dagelijkse oproep tot gebed in de ochtend, de politieke hectiek en moeilijke relaties met het buitenland, er is werkelijk geen land dat een reiservaring biedt zoals Turkije dat doet.

1. Leer wat Turks

Buiten de grote steden zal je niet veel mensen aantreffen die Engels spreken. Het goede nieuws is, Turks is niet zo lastig om te leren, de letters zijn gelijk aan het Romeinse alfabet en de woorden worden uitgesproken zoal ze geschreven staan.

2. Eet goed maar met mate

turkije eten

Er is zo veel lekker eten in Turkije, zowel voor mensen die vlees eten, als mensen die vegetarisch zijn. De truc is om telkens maar een of twee lepels te eten (vooral als je gedeelde porties hebt, zoals mezes, kleine borden gevuld met druiven, aubergine en humus), er komen namelijk nog voldoende gangen aan bod.

3. Kleed je stijlvol en met respect

Laat je backpack-look maar lekker thuis: vrouwen in Turkije kleden zich extreem modebewust. Er zijn veel verschillende opties; sommige vrouwen dragen een handsjaal en bedekken hun lichaam, andere dragen korte rokjes en hoge hakken.

Hakken en professionele kleding zijn over het algemeen geaccepteerd, en als je niet op wilt vallen, kan je ook je eigen stijl kiezen. Koop sowieso een sjaal of hoofddoek, mocht je naar een conservatief gebied gaan, zoals het platteland, of uitgenodigd worden om een moskee te bekijken, dan moet je je haar bedekken.

4.Treedt buiten de steden

Afbeeldingsresultaat voor Mardin

Istanbul staat bekend om haar oude wereld, Ankara voor de bureaucratie en Izmir voor de Griekse invloeden en unieke oude stadsgevoel. Het zijn fantastische steden, maar er zijn ook andere regio’s die je kan bezoeken in Turkije. Plaatsen zoals Mardin in het Zuidoosten van Turkije, en Hatay, dat aan de grens met Syrië ligt, bieden een unieke inkijk op Turkije van een alledaags perspectief. Mardin biedt je een kijkje in het plattelandsleven, terwijl Haytay een blik werpt op een andere eeuw, hoe de dingen gingen in het oude Turkije.

Net zoals je wellicht elke avond uit wilt gaan in de stad, kan je ook in het weekend even eropuit trekken door naar het platteland te gaan. Houdt wel rekening met de andere en simplistische levensstijl. In Turkije is er geen plek die authentieker is, je voelt gewoon overal waar je komt een positieve energie. Omarm het, en ontdek wat het land jou te bieden heeft.

5. Begrijp de cultuur

turkije naaier

Turkije wordt vaak verkeerd begrepen door het Westen, het land wordt gezien als een gematigde Moslimstaat, maar in feite is het altijd een seculaire staat geweest binnen de Moslimbevolking. Dit betekent dat religie en staat geschieden zijn, en de meeste steden in Turkije een erg liberale overtuiging hebben, waarbij mensen de keuze hebben in hoeverre ze de Islam willen belijden.

De Turkse cultuur heeft een sterke focus op trots en eer, het is dus ook belangrijk om te weten hoe je jezelf dient te gedragen in sommige situaties. Dingen als: omgaan met directe opmerkingen, het aanvaarden van een zes-gangen-diner van je gastheer, en gewend raken aan de fusie van Europese en Aziatische invloeden zal je leren tijdens je verblijf. Wees ook voorzichtig wanneer je het over politieke onderwerpen hebt: Je moet weten welke punten gevoelig liggen, en beseffen dat iedereen een geheel ander perspectief heeft op cultuur, leven en overheid.

6. Bestudeer de geschiedenis

Een land als Turkije bezoeken zonder de historie te kennen, is als rijden zonder gps. Turkije is een van de oudste gebieden ter wereld, met een rijk historisch verhaal, waarvan je de nodige kennis moet hebben om het te waarderen.

Laat een reactie achter