Eenzaamheid is geen woord wat voorkomt in het woordenboek van telewerkers. Het is enigszins gestigmatiseerd en wordt vaak in een adem met depressie en angst genoemd. Maar het is helemaal niet erg om je zo te voelen, want zo voelen we ons allemaal wel eens.

Dus hoe kun je omgaan met het alleen werken? In dit artikel zullen we enkele eenvoudige maar effectieve methoden bespreken om je te helpen om je minder eenzaam te voelen en op comfortabele wijze je eigen geld kan verdienen.

1. Structureer je dag

Veel mensen zijn niet voorbereid op hoe moeilijk het kan zijn om alleen te werken zonder de steun, die een kantoor- of een werkomgeving je biedt. Als je alleen bent, kan het echt een uitdaging zijn om gemotiveerd te raken en gefocust te blijven. Hier zal het creëren van structuur je echt kunnen helpen.

Je moet je dag anders benaderen dan wanneer je een reguliere baan hebt. Je moet op een bepaalde tijd opstaan, ontbijten en je aankleden. Het idee om in je pyama te werken, lijkt misschien leuk, maar het geeft je automatisch een ontspannen manier van denken, die een negatieve invloed kan hebben op je manier van werken. Deel je dag in blokken in en plan ook voldoende pauzes in, zodat je de tijd hebt om wat frisse lucht en ontspanning te krijgen.

2. Werk buitenshuis

Als de aanblik van dezelfde vier muren op je af komen, probeer dan een of twee keer per week buitenshuis te gaan werken. Maak gebruik van de gratis WiFi, die wordt aangeboden in vele cafés of je lokale bibliotheek kan ook een goede oplossing zijn als je de voorkeur geeft aan rust en stilte. Kijk eens op Youmeet, je kunt daar namelijk prachtige vergaderruimtes afhuren.

Je kunt ook overwegen om in een speciale gedeelde werkruimte een bureau te huren. Coworking wordt steeds populairder en is een goedkope manier om deel uit te maken van een coworking gemeenschap. En het gaat niet alleen om het delen van dezelfde fysieke ruimte maar ook om het contact maken met andere gelijkgestemde professionals en het herwinnen van een deel van het gevoel om bij een groep te horen, dat je gewoon niet krijgt als je alleen werkt.

Je normale omgeving verlaten kan ook helpen, omdat het je een nieuw perspectief en de motivatie geeft, die het gevolg is van het werken in een gedeelde werkruimte.

3. Verlaat het huis zo vaak als je kunt

Het ontwikkelen van een milde agorafobie is een reëel gevaar voor mensen die thuis werken. Het is heel gemakkelijk om het ‘te druk’ te hebben voor een pauze of te besluiten dat je te moe bent om te gaan socialiseren of naar de sportschool te gaan en voor je het weet zijn er dagen voorbijgegaan waarop je het huis nog niet hebt verlaten.

Als je vanachter je bureau opstaat en een wandeling door de buurt maakt, krijg je een boost en ga je weer fris en gemotiveerd aan het werk. Frisse lucht en tijd om na te denken geven je een nieuw perspectief op je werk en ik garandeer je dat je veel meer gedaan krijgt dan wanneer je de hele dag aan jouw PC geketend zit.

4. Word lid van een groep

Deelnemen aan jouw lokale bedrijfsnetwerk is een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken, het huis uit te komen en een ondersteunend netwerk op te bouwen. Er moeten tal van lokale evenementen en groepen zijn, waaraan je kunt deelnemen, zodat je in contact kunt komen met potentiële klanten en nieuwe contacten.

Het creëren van een ondersteunend netwerk van andere gelijkgestemde zakenmensen en telewerkers is erg handig, omdat je elkaar advies en tips kunt geven en je weet dat ze zullen begrijpen hoe je je voelt als je ‘een van die dagen’ hebt. Je kunt ook online via forums een netwerk opbouwen en door je te abonneren op relevante blogs, waar je veel mensen zult vinden die in dezelfde situatie zitten en graag willen luisteren en oplossingen willen bieden.

groep

5. Neem een hond

Veel onderzoeken hebben gesuggereerd dat het hebben van een hond ons welbevinden kan verbeteren. Een Amerikaans onderzoek ging echter nog verder en bestudeerde hoe het nemen van een hond het moreel van het werk verhoogde en de stressniveaus verlaagde.

Het hebben van een hond kan gezelschap bieden en ook gevoelens van eenzaamheid verlichten. Ze kunnen ook behoorlijk goed luisteren! Als je een hond hebt, moet je je aan een routine houden, regelmatig gaan wandelen en hem volop één-op-één aandacht geven.

Je kunt misschien pauzes overslaan omdat je het te druk hebt, maar met een hond in je leven is er geen excuus om niet te gaan wandelen. En zoals we al eerder hebben besproken, is buiten zijn in de frisse lucht en een goede bloedcirculatie goed voor de productiviteit.

Tot slot

Thuiswerken biedt mensen de mogelijkheid om hun werkdag zelf in te delen en niet afgeleid te worden, wat leidt tot uren onafgebroken focus en concentratie, die de productiviteit kan verhogen. Het nadeel van lange perioden alleen zijn, wat leidt tot gevoelens van isolatie, kan worden bestreden door de moeite te nemen verbonden te blijven met de buitenwereld.

Dus is alleen werken een weg naar vrijheid of een enkeltje naar eenzame opsluiting? Dat is echt aan jou om dat te beoordelen.

Wat voor soort werk je ook doet, alleen werken geeft je de kans om je eigen werkvorm realiteit te geven. Ja, er zijn momenten waarop je naar interactie en gezelschap hunkert, maar dat is te verwachten wanneer je een entrepreneur bent, omdat dat van nature in je eentje werken is.

Laat een reactie achter