Maak niet de fout om het interieurontwerp wat betreft kunst als een ‘bijzaak’ in je ontwerpproces te zien. Kunstwerken spelen een sleutelrol en moeten tijdens de creatieve conceptualiseringsfase dan ook zorgvuldig worden overwogen.

Kunst levert niet alleen een instant kleurenpalet, maar voegt ook een perceptie van textuur toe, het creëert een sterke visuele impact en geeft een gevoel dat een ontwerp echt wordt afgemaakt.

Maar hoe kies je nu eigenlijk het perfecte kunststuk voor bij je interieurontwerp en hoe gebruik je deze kunst om je interieur naar een geheel nieuw niveau te brengen?

1. Herhaal duidelijk de kleur

Het laten terugkomen van een kleur zorgt voor een sterke impact in een ruimte en voegt diepte toe aan je ontwerp.

Herhaal dezelfde kleurtinten (ze hoeven niet exact hetzelfde te zijn, maar wel vergelijkbaar) in zowel de illustratie als in de omringende interieurs. Hoe meer kleuren je laat terugkomen hoe robuuster het geheel zal zijn.

2. Dynamische kleurcontrasten

kleur contrast met kunst

Het creëren van een kleurcontrast tussen illustraties en de omringende interieurs is een geweldige manier om een vleugje kleur aan je ontwerp toe te voegen.

Je kunt kiezen of je lichte en donkere kleuren wilt contrasteren (inclusief tonen van dezelfde kleur) of je kunt kleurtinten contrasteren (bijvoorbeeld groen/rood, zwart/wit). Hoe extremer de verhoudingen van contrasterende kleuren zijn (een ruimte die voornamelijk in één geselecteerde tint is ingericht en die wordt geaccentueerd met slechts een aanraking van een andere kleur), hoe dominanter ze worden. Olieverfschilderijen zouden een goede keuze kunnen zijn.

3. Een aantal printen bij elkaar

kunst in woonkamer

Een verzameling van meerdere prints voegt een eigentijdse, stijlvolle flair aan je interieur toe en fungeert als een hoofdkenmerk binnen het ontwerp.

Selecteer kunst die dezelfde stijl heeft (idealiter door dezelfde kunstenaar) en meerdere afdrukken in een lineaire opstelling weergeeft.

4. Denk zorgvuldig na over het neerzetten van meubelen

schilderij bij eettafel

Het plaatsen van meubels rond een kunstwerk is net zo belangrijk als het plaatsen of ophangen van de kunst zelf.

Plaats de kunst, die je hebt gekozen voor bij je interieurontwerp, boven een bijzettafel, een bank, een bed of een sofa om zo de nadruk binnen het ontwerp te maximaliseren. Hang het niet te hoog, het midden van de afbeelding moet altijd op ooghoogte zijn.

5. Een stuk dat de aandacht trekt

opvallend schilderij

Een belangrijk principe bij het interieurontwerp is dat elke kamer een punt van focus nodig heeft, wat dan een enkel element zal zijn dat je ogen onmiddellijk naar een bepaald punt in de kamer trekt. Kunstwerken zijn een uitstekende manier om dit essentiële aandachtspunt in je ontwerp te creëren.

Bekijk goed de grootte van je kamer en bepaal dienovereenkomstig hoe groot het kunstwerk precies kan zijn. Vergeet niet dat het kunstwerk groot genoeg moet zijn om een verschil te maken in een kamer en om iets toe te voegen want als het te klein is, dan zal het opgeslokt worden door het geheel.

6. Kalmerende kleurbalans

Kleuren die met elkaar in balans zijn zorgen voor een gevoel van harmonie in je ontwerp en zorgen voor een rustige sfeer in de kamer.

Laat de kleurtinten van de kunst dat past bij je interieur ontwerpkunst in gelijke delen terugkomen in het omliggende meubilair.

Bonustip – Ophangen van kunstwerken

Je kan letterlijk elke muur in je woning omtoveren tot jouw persoonlijke kunstgalerij met fotolijsten.  Iedereen zou een vorm van kunst in hun huis moeten hangen, of het nu een bijzonder olieverf schilderij is of een foto.  De reden waarom de meeste mensen niet veel kunst aan de muren hangen is omdat ze niet weten hoe je dit nu het best kan doen. Gelukkig hebben we daarvoor alle handige tips hierboven weggegeven.

Geen zin om te veel boorgaten opnieuw op te vullen?  Teken de kaders eerst over op papier, knip ze uit en plak de kaders op de muur met schilderstape.  Probeer verschillende opstellingen tot je het gewenste resultaat behaald hebt.

Gebruik zeker je verbeelding.  Speel o.a. met afmetingen, kleuren en texturen. Maar overdrijf niet!

Laat een reactie achter