Steeds meer mensen laten het vliegtuig links liggen en kiezen ervoor om met de eigen auto op vakantie te gaan. Het is (doorgaans) niet alleen beter voor het milieu, je hoeft ook geen rekening te houden met een laag bagagelimiet, vertragingen en vervoer ter plaatse. Wel vraagt een autovakantie een goede voorbereiding, zodat je zonder stress de rijbaan op kunt (vergeet je dashcam niet). Met de tips in dit artikel ga je zorgeloos op vakantie.
1. Check je auto voor vertrek
Niet alleen zal je wagen de komende weken een stuk meer kilometers afleggen dan normaal, ook is deze zwaarder geladen door de bagage. Daarnaast kan het voorkomen dat de auto op nieuw terrein komt, zoals de steile wegen in de Alpen. Het is dan ook verstandig om voor vertrek je auto te laten checken in de garage, zodat je zeker weet dat je auto deze veranderingen aankan. Zo voorkom je eventuele technische problemen onderweg. En vergeet ook zeker niet om een reservewiel in de laadruimte te leggen.
2. Sluit een goede autoverzekering af
Een lege accu, een niet startende motor, een kapotte lamp, een lekke band, of erger nog; een ongeval; wie op autovakantie gaat, moet een goede autoverzekering afsluiten. Autopech of een ongeluk kan je niet altijd overkomen. Veel pechgevallen worden niet vergoed vanuit de autoverzekering, maar in die gevallen ben je wel geholpen met een pechhulpverzekering. Vergelijk verschillende autoverzekeringen en ga na welke kosten worden gedekt. Ben je wel verzekerd voor pechhulp en wat moet je doen als je met pech langs de weg komt te staan? Klaar voor vertrek? Denk dan ook aan de groene kaart van je autoverzekering. Deze geeft aan in welke landen je bent verzekerd en is tevens het bewijs van verzekering in het buitenland. Wie rondtrekt met een caravan moet eraan denken ook de caravan apart te verzekeren.
3. Zorg voor entertainment
Lange autoritten kunnen na verloop van tijd vervelend worden voor de passagiers, vooral de jonge passagiers vervelen zich snel. Zorg daarom voor wat entertainment onderweg. Onderbreek lange autoritten met uitstapjes, zorg voor goede muziek, spelletjes die je onderweg kunt doen of zorg dat je een draagbare dvd-speler hebt, zodat je kinderen een film onderweg kunnen bekijken. Zorg daarom ook voor goede telefoon en tablet houders.
4. Check regels en verplichte tools
Ieder land heeft zo zijn regels over wat reizigers verplicht bij zich moeten hebben in de auto. Een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesjes voor alle passagiers zijn vrijwel overal verplicht, maar daar komt in sommige landen nog wat bij. Denk maar aan een brandblusapparaat, een milieu- of wegenvignet of een alcoholtest. Ga dus goed na wat de verplichte tools zijn in de landen die je doorkruist met de auto. Ook de regelgeving voor het rijden met de auto kan verschillen van land tot land. Zo moeten brildragende chauffeurs in Spanje altijd een reservebril bij zich hebben en is het in Italië verboden om met winterbanden rond te rijden tijdens de zomermaanden. Let ook op wat snelheden betreft. Boetes liggen in het buitenland soms een stuk hoger. In Noorwegen begint een snelheidsboete op minimaal € 430, wat behoorlijk veel geld is.
4. Betaal tol
Sommige landen, zoals Italië en Frankrijk, rekenen tol aan voor het gebruik van hun wegen. In de meeste landen kun je nu ook met creditcard betalen. Daardoor hoef je minder lang in de rij te staan bij tolpoorten. In landen als Oostenrijk en Zwitserland dien je een vignet te kopen bij de grensovergang. Ook milieuvignetten zijn verplicht in verschillende landen. Deze geven aan dat je wagen aan bepaalde milieunormen voldoet. Voldoet je wagen niet, dan dien je een andere route te nemen. Handig dus om voor de reis te weten of je met jouw auto overal mag rijden.
5. Vermijd drukke periodes
Uiteraard wil je je vakantie niet starten met urenlang aanschuiven in de file. Zo zorgt het bouwverlof jaarlijks voor een grote uittocht aan vakantiegangers en drukte op de weg. Hetzelfde geldt voor het begin van de schoolvakantie, die ervoor zorgt dat gezinnen met kinderen eindelijk aan de vakantie kunnen beginnen. Zwarte zaterdag is een term die wordt gebruikt voor de drukste periodes in het verkeer in Europa. Wil je zonder stress op vakantie, let dan op dit soort data als je een vertrekdatum kiest. De data voor zwarte zaterdagen verschillen per vakantieland. Wil je toch vertrekken op een zwarte zaterdag, zorg dan voor genoeg eten en drinken voor onderweg. Het kan een lange dag worden.
Laat een reactie achter