De echte voordelen van e-bikes zijn: klimgemak, weerstand tegen de wind, en een hoger bereik. Als je pijnlijke knieën hebt of astma-aanvallen krijgt tijdens het fietsen, dan kunnen elektrische fietsen jouw fietsplezier nieuw leven in blazen. Wellicht helpt het je om je vriend(in), vrouw, kinderen of ouders te overtuigen om eens een stukje mee te fietsen. Het kan ook helpen om heerlijk verfrist op je werk aan te komen. Elektrische fietsen bieden veel voordelen die vergelijkbaar zijn met het traditionele model, waaronder kostenbesparing, gezondheidsverbetering en de verbinding met een community.

Nu we weten waarom je een elektrische fiets zou moeten kopen is het van belang om de juiste te vinden! Er is een enorm aanbod met meer dan duizend verschillende modellen van bijna vijftig merken, en dat is alleen nog maar op de Europese markt.

1. Speelveld

elektrische mountainbike

Elektrische fietsen zijn ontworpen met verschillende doelen en voor verschillende mensen. Het is aan jou om te bepalen wat belangrijk is, wat niet belangrijk is, en dat aan de verkoper te communiceren. Er zijn zo veel modellen beschikbaar dat je eerst moet bedenken waar je het meest gaat fietsen. E-bikes zijn gemaakt voor verschillende activiteiten, zoals het vervoeren van vracht, lekker cruisen, mountainbiken, racen en het vervoeren van kinderen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de normalere activiteiten zoals het fietsen op straat, zand of in de sneeuw, alsmede het gebruik van de fiets om naar je werk te gaan.

2. Aandrijving

Er zijn twee hoofdsoorten e-bikes beschikbaar. De meest gebruikelijke vorm is een ‘pedelec’. Dit type fiets meet hoe je trapt, en voegt een bepaald stukje motorassistentie toe, afhankelijk van de snelheid en kracht waarmee je trapt. In de meeste landen mag die motor niet sterker zijn dan 250W, en de maximale snelheid van assistentie is 25 km/h. Als je deze snelheid bereikt slaat de motor automatisch af.

3. Motorpositie

Er zijn twee typen motoren. Ofwel de motor is in een van de wielen gemonteerd, of hij is direct met de trapas verbonden, onder aan het frame. Dit betekent dat de elektronische besturing een sensor kan hebben die meet hoe veel kracht je zelf levert aan je pedalen, en hierop de assistentie kan aanpassen. Over het algemeen zijn fietsen waarbij de motor aan de trapas gekoppeld is goed voor het beklimmen van heuvels, maar ze kunnen net wat meer geluid maken, afhankelijk van het merk en type. Motors in de wielas zijn vaak erg stil maar helpen meestal niet zo goed bij heuvels als een trapasmotor. Over het algemeen moet je op zoek naar een merk met een goede reputatie zoals Bosch, Yamaha, Shimano of 8fun. 

4. Accu

brinckers m8 accu

Lithium-ion accu’s zijn overal beschikbaar dus het is niet vreemd om deze ook in e-bikes aan te treffen. De duurdere fietsen hebben hightech accu’s die lichter zijn, sneller opladen en langer meegaan. Accu’s slijten, en naarmate ze ouder worden neemt de capaciteit af. De kwaliteit van de accu kan een verschil maken, ga dus op zoek naar accu’s van een merk met een goede reputatie, zoals Sony, Samsung of Panasonic en zorg ervoor dat de garantie op de accu ten minste twee jaar bedraagt. Lithium-ion accu’s gaan ongeveer 800 volledige laadcycli mee. Dat is ongeveer drie jaar als je elke dag zou fietsen. Ze gaan langer mee als je er voorzichtig mee omgaat. 2000 halve ladingen moet mogelijk zijn. Voor de pessimisten onder ons, een accuduur van meerdere jaren is gewoon goed te halen. Het volledig opladen duurt meestal tussen de twee en zes uur, afhankelijk van de producent, accucapaciteit en de samenstelling van de accu.

5. Bereik

De afstand die een e-bike met een volle lading van de accu kan afleggen wordt als ‘het bereik’ aangeduid. Het is waarschijnlijk een van de meest belangrijke eigenschappen. Als je bijvoorbeeld over een flinke heuvel moet als je naar het werk fietst, dan wil je niet halverwege met een lege accu komen te staan. Zonder stroom is een e-bike eigenlijk een behoorlijk zware fiets. Het bereik is afhankelijk van de accucapaciteit, de snelheid waarmee je fietst, je gewicht, de samenstelling van je route en het assistentieniveau dat je hebt ingesteld, alsmede natuurlijk hoe hard je zelf meetrapt.

6. Kosten

Goede e-bikes hebben een stevig prijskaartje wanneer vergeleken met normale fietsen. Je kan een basismodel op de kop tikken, maar hoe lang ga je daar blij mee zijn? Een gemiddelde fiets met een kwaliteit-frame, goede remmen en schokbrekers is gewoon duur. Daarom moet je bij een e-bike rekening houden met een hogere prijs omdat je ook nog voor de motor betaalt. Wees dus niet onder de indruk van een hoge prijs, want een goede fiets gaat langer mee.

7. Testrit

Elektrische trekkingfietsen

Het belangrijkste, en leukste, wanneer je een e-bike gaat kopen is de testrit. Door het zelf te proberen kan je de critici, reviews en je onderzoek even achter je laten, en gewoon jezelf de vraag stellen: vind ik dit een fijne fiets? Als dat het geval is, vraag jezelf dan of de e-bike: capaciteit heeft voor potentiele heuvels, de fiets bij je past, en überhaupt de kwaliteit en functionaliteit heeft die je behoeft.

Check ook deze post eens waarin de voor- en nadelen van een elektrische fiets worden beschreven.

Laat een reactie achter