Het is nooit eenvoudiger geweest om milieuvriendelijke producten te vinden. Als je je steentje wil bijdragen aan de planeet en je bent van plan je huis opnieuw te decoreren, zorg er dan voor om voor deze groene alternatieven te kiezen om je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.

1. Koop tweedehands

De meest effectieve manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is om tweedehands spullen te kopen om je huis mee te decoreren. Ga naar eBay of Marktplaats waar je gegarandeerd een hele lijst vintage koopjes gaat vinden waarmee je je huis kunt versieren zonder de planeet kapot te maken.

Je kunt ook je steentje bijdragen door je meubilair die je gaat vervangen aan te bieden op websites met tweedehands spullen, of geef ze aan een vriend, familielid of een goed doel.

2. Zet planten neer in je huis

Kamerplanten ademen koolstofdioxide in zetten het om in zuurstof. Ook nemen ze veel schadelijke stoffen en vervuilingen op waardoor ze de lucht schoner maken. Dus, een simpele (en stijlvolle) manier om je huis wat groener te maken kun je een paar kamerplanten neerzetten in iedere kamer.

planten interieur

3. Kies je hout zorgvuldig

Als je een mooi stuk meubilair op het oog hebt maar ook het ontbossen wil bestrijden, zorg er dan voor dat het meubel is gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. Producten die gemaakt zijn van dit duurzaam geproduceerde hout zijn gemarkeerd met het FSC-logo, een vinkje met een boom. Bij het kopen van duurzame meubels op Furn bijvoorbeeld, planten zij bijna voor elk meubel een boom terug!

4. Ga voor thermische gordijnen

Het vervangen van je standaard gordijnen door thermische gordijnen zorgt voor een lagere energierekening. Thermische gordijnen zijn net goed voor je portemonnee als voor onze planeet, dus dit is iets wat iedereen zou moeten hebben.

thermische gordijnen

5. Kies voor de juiste kaarsen

Er is niks beter dan de warme gloed van een kaars om ’s avonds sfeer te creëren in je huis. Je moet wel uitkijken welke kaarsen je kiest als je de wereld zo min mogelijk schade wil aanrichten. Veel goedkope kaarsen bevatten dezelfde vluchtige, organische stoffen als standaard verf en zijn schadelijk. Er kan ook metaal in de lont zitten waardoor de kaars beter brandt. Dus, ga altijd voor kaarsen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals soja en bijenwas, en die essentiële oliën bevatten voor de geur, zoals Love Lula. Zo voorkom je dat je kaarsen koopt met giftige stoffen.

6. Vermijd tapijt

Als je zo milieuvriendelijk mogelijk wil zijn bij het opnieuw decoreren van je huis, vermijd dan tapijt. Tapijt zit niet alleen vol chemicaliën en verontreinigende stoffen, het produceren ervan is ook nog eens schadelijk voor onze planeet. Tapijt geeft ook giftige stoffen af. Daarbij komt ook dat het meeste tapijt gemiddeld slechts tien jaar meegaat voordat je het weer moet vervangen.

Als je je vloer gaat vervangen, ga dan altijd voor hout als je milieuvriendelijk wil zijn.

7. Koop verf met weinig VOS

Een van de meest betaalbare manieren om een kamer nieuw leven in te blazen is door middel van een likje verf. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle verf hetzelfde is. Sommige soorten verf bevatten zelfs vluchtige, organische stoffen (VOS). ‘Deze verf kan jarenlang giftige stoffen blijven uitstoten’, legt Paula Tinkler van Chemoxy uit, een industriële, chemische producent. Dit is schadelijk voor onze planeet en nog schadelijker voor je familie die de stoffen de komende jaren kunnen gaan inademen.

Tot voor kort waren de vluchtige, organische stoffen nodig voor de prestatie van verf. Recente ontwikkelingen hebben er echter voor gezorgd dat er veilige soorten verf beschikbaar zijn – zorg ervoor dat je verf koopt waar ‘laag VOS-gehalte’ op staat.

Laat een reactie achter