De iPhone X is op dit moment de telefoon die iedereen wel wil, maar er zit echter wel een nadeel aan: het is een dure grap want de prijs begint vanaf €810!

Het is de meest geavanceerde iPhone, die Apple ooit heeft gemaakt en voor één keer is dit niet alleen een spreekwoordelijke overdrijving. Maarja, niet iedereen kan het zich veroorloven natuurlijk. Dus wat kun je in plaats daarvan dan wel doen? Voor de iPhone 8 of de 8 Plus kiezen? In het kort gezegd, ja. Maar dat is niet zo erg als dat het klinkt, want misschien wil je eigenlijk wel dingen zoals, laten we zeggen, een home-knop!

Laten we het samen eens goed bekijken: het industriële ontwerp van de iPhone 8 ziet er in vergelijking met de iPhone X al oud uit, maar zoals ik al zei, is dat slechts schijn. Het uiterlijk zegt niet alles en er zitten binnenin veel onderdeeltjes, die de telefoon echt de moeite waard maken.

1. Als je geld wilt besparen

De meest voor de hand liggende reden om de iPhone 8 of de 8 Plus te kopen, is omdat je de iPhone X niet kunt betalen. Je portemonnee kan het niet aan of misschien wordt je partner wel gek als je het maandelijkse boodschappenbudget er doorheen draait.

2. Als je nog steeds een home-knop wilt

De toekomst van de iPhone is minder knoppen en je kunt deze realiteit nu accepteren of er later problemen mee krijgen, omdat Apple stopt met het maken van iPhones met een home-knop (net zoals ze destijds stopten met het produceren van iPods met klikwieltjes) omdat het, net zoals de hoofdtelefoonaansluiting, gewoon nooit meer terugkomt.

Je kunt of hiervoor kiezen of voor een Android, die wel met een home-knop werkt. Maar ook die zullen steeds zeldzamer worden omdat die ook bezel-less en frameloze displays krijgen.

iphone home knop

Houd er echter wel rekening mee dat de iPhone 8 en de 8 Plus een onzichtbare knop hebben, die door de Taptic Engine wordt aangedreven en die trilt wanneer je erop drukt. Het is niet een mechanisme zoals op de iPhone 6S, maar het kan je wel behoorlijk in de war maken. Het is in het begin wel raar, maar je went eraan.

3. Als je een vingerafdruksensor prefereert

Wie zijn wij om te beoordelen of jij je telefoon wilt ontgrendelen of Apple Pay met je vingerafdruk in plaats van met je mooie gezicht wilt verifiëren?

Misschien maak je je zorgen over de preciesheid van Face-ID, ook al zegt Apple dat er maar een kans van 1 op een 1.000.000 is dat iemand jouw iPhone met zijn gezicht kan ontgrendelen terwijl dit met de Touch-ID een kans van 1 op 50.000 is.

Wat jouw reden ook is, als je alleen een vingerafdruksensor wilt, hebben de iPhone 8 en de 8 Plus deze wel en de X niet.

4. Voor als je de ‘inkeping’ haat

Apple zegt dat de iPhone X een ‘volledig scherm’ heeft, maar technisch gezien is dat niet waar. Het is bijna allemaal scherm, maar niet helemaal. De ‘inkeping’ bovenaan bevat namelijk het TrueDepth-camerasysteem, dat zowel de FaceTime camera als een IR-sensor voor gezichtsherkenning omvat. Het diskwalificeert de telefoon ook als een echt apparaat met een volledig scherm.

iphone x inkeping

De meningen over de inkeping zijn verdeeld. Sommige mensen vinden het prima, terwijl anderen het haten. Volgens de iOS-richtlijnen van Apple moeten ontwikkelaars bij het optimaliseren van hun apps voor de iPhone X de ‘hoorns’ links en rechts van de inkeping omarmen.

Als je de inkeping niet mooi vindt om te zien – en het ziet er vooral in landscape-modus voor sommige apps echt een beetje vreemd eruit – zal het je als muziek in de oren klinken dat de 8 en de 8 Plus die inkeping niet hebben. Ze hebben boven en onder het scherm dikkere randen, maar geen inkeping.

5. Als je echt om bereikbaarheid geeft

Wat de behuizing betreft, is de iPhone X niet veel groter dan de iPhone 8, die ongeveer even groot is als de iPhone 7.

Dat smartphones steeds groter worden, is grotendeels te danken aan de grotere schermen. Als je van kleine telefoons en kleine beeldschermen houdt, is de 8 serie één van de laatste van een uitstervend ras van ‘kleine’ telefoons.

Bereikbaarheid is ook zeker een zorg met de iPhone X want het is namelijk onmogelijk om met één hand de bovenste hoeken van het scherm te bereiken, tenzij je grote handen hebt – maar dat is bij de 8-serie geen probleem.

iphone x groot

6. Als je draadloos wilt laden

De iPhone X heeft een ingebouwd draadloos oplaadsysteem dat een op Qi-gebaseerd oplaadstation ondersteunt. Maar je hoeft deze telefoon echt niet te kopen om draadloos te kunnen gaan.

In feite hebben de iPhone 8 en de 8 Plus hetzelfde draadloze oplaadsysteem en ook dezelfde snelle draadloze oplaadmogelijkheid, dat telefoons in 30 minuten van 0% naar 50% oplaadt. Je zult je eigen draadloze oplaadpad moeten kopen, maar ja, hetzelfde geldt ook als je een Samsung-telefoon zou kopen.

7. Als je betere camera’s wilt

Iedereen die je vertelt dat jouw bestaande camera ‘goed genoeg’ is, weet waarschijnlijk niets van camera’s en neemt slechte foto’s.

Een nieuwere camera is altijd een betere camera en je zult het opmerken wanneer je foto’s maakt die niet op gepigmenteerde modder lijken. Je zult het echt opmerken wanneer jouw foto’s perfect scherp zijn en je zult het ook merken wanneer je in een bar bent en je foto daadwerkelijk juist wordt weergegeven. En je zult het merken wanneer je video’s niet bibberig zijn.

Sommige mensen zouden zeggen: “Ehh, ik ben ook tevreden met mijn waardeloze oudere, telcamera met minder megapixels, die moeite heeft om momenten vast te leggen”.

Zowel de iPhone 8 als de 8 Plus worden geleverd met verbeterde 12-megapixelcamera’s, die betere foto’s en video’s kunnen maken. Punt uit. Je krijgt gewoon betere foto’s en een betere HDR. En op de 8 Plus krijg je dezelfde portretbelichtingsmodus als op de iPhone X, die verschillende studio lichtomstandigheden simuleert en betere, meer verfijnde, achtergrondonscherpte in de portretmodus biedt.

Wie zouden er in plaats van de X de 8 of de 8 Plus moeten kopen?

Als je een iPhone 7 bezit, is het moeilijk om de 8 of de 8 Plus aan te bevelen. Maar als je een 6S of een ouder model hebt, is het de moeite waard om als je de X niet kunt veroorloven de hierboven beschreven redenen eens goed te bekijken.

Als je vanaf een iPhone 6S of ouder overstapt op een nieuwer model van de iPhone, krijg je niet alleen de nieuwste en de beste Apple-chip en -prestaties en de beste camera’s (dubbele camera’s en portretmodus als je de 8 Plus hebt), maar ook draadloos opladen en IP67 water- en stofafstotend, een functie die je tegenkomt op de 7 en de 7 Plus.

Daarnaast krijg je ook een betere batterij zoals Apple al introduceerde bij de 7-serie. En laten we eerlijk zijn, als je een oudere iPhone hebt, is de batterij waarschijnlijk al bijna versleten en houdt hij nog nauwelijks lading vast. Het is dan echt tijd voor een nieuwe iPhone met een nieuwe batterij.

Sommige mensen zullen je vast vertellen dat de 8 en de 8 Plus er al oud uitzien en dat is ook geen geheim. Maar als je je daarover heen kunt zetten, zul je een telefoon krijgen, die net zo snel is en in sommige opzichten zelfs beter is dan de X.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met T-Mobile

Laat een reactie achter